Az apácás után jöhet a sötét bunkó, aztán meg egy ravasz hód!

Kilencedik alkalommal rendezik meg a Főzdefesztet, amin már nem csak szimplán a kézműves söröket lehet kóstolni, hanem a street food is nagyobb szerepet kapott. Idén 33 helyen lehet enni és 50 sőrfözdét lehet megismerni. Az ingyenes rendezvényre évről-évre többen járnak, ráadásul a 2011-es első Főzdefeszt óta nem csak a látogatók, hanem a kiállítók száma is a többszörösére nőtt, ezért idén lett egy csomó újítás, mi meg kimentük és megnéztük, hogy mik azok. Na meg persze ettünk és söröztünk.

A helyszín

A legfontosabb, hogy új helyszínt kapott a rendezvény. Bevallom őszintén, én akkor kiábrándultam egy kicsit a Főzdefesztből, mikor a Mikszáth Kálmán téren csak úgy lehetett kóstolni, hogy az ember nagyjából fél óráig állt sorban, majd amikor megkapta a sörét, majd azonnal állhatott is be a következő sorba. Most a Városligetbe, az Olof Palme sétányra költözött a rendezvény, azaz nagy fák, árnyék, friss levegő - tehát minden adott egy jó kis esti programhoz. Tömeg persze várhatóan így is lesz, de talán jobban eloszlik, mint eddig. 

Korsó

Végre nem műanyag pohárból kell inni a kézműves, gondosan elkészített söröket, hanem üvegkorsót lehet szerezni. Ezzel mégiscsak úriasabban néz ki az ember mint a műanyaggal, kevesebb lesz a szemét is, csak hát ezer forintba kerül. A helyszínen ráadásul nem is lehet visszaváltani, hanem a rendezvény után 4 hétig vagy a Léhűtőbe, vagy az Élesztőbe lehet visszavinni, ahol cserébe ezer forintos sörfogyasztást kap. Viszont menet közben ki lehet cserélni tisztára, legalábbis nyitás után nemsokkal ez még zökkenőmentesen működött: elég volt csak kérni, és már adták is a tiszta korsót a következő sörhöz. 

Fizetés

A Főzdefeszt is készpénzmentes fesztivál, ami alapvetően a világ legjobb dolga lenne, mert gyors, pontos és sokkal kényelmesebb mint a készpénz. A PayPass kártyásoknak ráadásul nem kell kiváltani külön kártyát, a többieknek pedig 500 forint letéti díjat kell fizetni - eddig jó. Az már viszont nem, hogy minderre jön még a 200 forintos kényelmi díj, ha kártyával tölti fel az egyenlegét, ami szimplán csak egy dühítő lehúzás a fesztiválokon, hiszen egy alapvetően pénzmozgást nem igénylő tranzakció az üzemeltetőnek a legkényelmesebb, a látogató maximum annyit spórol vele, hogy nem kell elmennie egy automatáig. Arra is figyeljen oda, hogy az 500 forint letét, 200 forint esetleges kényelmi díj és ezer forintos üvegkorsó után még a WC használatot is kártyával kell majd fizetni, ami azt jelenti, hogy ha 2000-et tölt rá, akkor a harmadik mosdóhasználat után nagyjából le is nullázta az egészet. Ha sört is szeretne kóstolni, hisz mégiscsak ezért ment oda, akkor kérheti 2-3 decis kóstoló, illetve 4-5 decis korsó méretben is őket, ezek ára átlagban 800-1000 forint körül mozog. 

09
Huszti István / Index

A sörök

A beharangozó szerint 50 magyar sörfőzde 300 fajta söre várja a kilátogatókat, ezzel szemben cseh vagy belga sört is lehet kóstolni, sőt a Csíkisör is kivonult. A sörfőzdék többsége készült valami igazán különlegessel, sőt sörpremiereket is tartanak a hétvégén. Mi a Gyertyános kézműves főzde gyümölcsös söreivel kezdtük a napot: ezek nem a belga sörökhöz hasonlóan édesek, de nem is a cseh gyümölcsös sörökhöz hasonlóan kesernyések, ízben a kettő között helyezkednek el. A főzde vezetője, Kecskés István mesélt arról, hogy miután ők készítettek először meggyes kézműves sört az országban, nem volt megállás a gyümölcsökkel. A Főzdefesztre a legújabb licsis sört is magukkal hozták, de van náluk banános, ananászos-lime-os vagy éppen birsalmás sör is. Sőt, keserű csokit is ihat, ennek az a titka, hogy belga csokoládé aromájú malátából készült. Állítólag ezeket is szeretik a férfiak is, de ha mégsem rajonganak a gyümölcsös sörökért, akkor ott a Kazamata nevű, amit a diósgyőri vár felújításának alkalmából készítettek.  A sörfőzde vezetője elmondta, hogy úgy három éve tapasztalható a robbanás a kézműves sörök világában és egyre többen keresik a nem ipari söröket. "A kis sörfődék között megvan az összefogás, hiszen csak úgy tudunk versenyezni a nagy sörgyárakkal. Amikor ők reklámozzák magukat, az nekünk is jó, hiszen az emberek kedvet kapnak a sörhöz, és nem feltétlenül ahhoz, aminek éppen a reklámja fut, hanem ahhoz, ami mondjuk a hűtőben van, vagy a kedvenc sörözőjükben, ahol csapolnak minőségi kézműves sört" - tudtuk meg, hogyan is működik a sörmarketing. 

Aztán a Kaltenecker sörfőzde felé vettük az irányt, itt akár a borosok is elcsábulhatnak, ugyanis tokaji aszús beütésű sört is lehet inni. A többszörös díjnyertes rozsnyói sörfőzdénél a Suzuki IPL sört is lehet kérni, amit egy japán sörfőzőmesterrel, Shynia Suzukival készítették közös recept alapján. Az egész japános projektet sörözgetés közben nem lehet máshogy elképzelni, mint annak idején a Karate Kid és hasonló filmekben, mikor az idős mester egyetlen zenés montázs alatt profi harcost faragott bárkiből, aki, mire véget ért a sakura, már egy egész csapattal is elbánt egyedül.

Nem hagyhattuk ki a Hedon sörfőzde csilis sörét, ami nem meglepő módon tényleg csíp. Nem csoda, hiszen háromfajta csilipaprika is került bele, úgyhogy ha thai csili, habanero és cipotle, valamint a sör keverékére kíváncsi, akkor itt ezt is megkaphatja. Egyébként tényleg imádjuk a csilit, talán kicsit túlzottan is, éppen emiatt volt elsőre nagyon furcsa az ebből készült sör, na meg azért mert tényleg csíp, úgyhogy aki nem ekkora csili rajongó, az óvatosan kóstolgassa. Egyébként 2013-ban ez lett az év söre a Főzdefeszten. A Hedon többi sörének nagy rajongói vagyunk, természetesen a Credo a kedvencünk, ami csilis sör előtt és után is kiváló.

A Hübris UbikEklekti gyógynövényes söre az ígéretek szerint olyan, mint egy friss Unicum, így azt sem hagyhattuk ki. A leírás azonban szerencsére egyáltalán nem igaz, mert akkor sajnos ihatatlannak kellett volna minősíteni, így viszont egy könnyed, fűszeres sörként jellemezhető. 

Aki név alapján válogatna, annak nehéz dolga lesz, mert van itt Tántorgó ParIPA, a Sötét Bunkó, a Mi újság, Wagner úr?, a Nem vagyok én Apáca, Házi Feladat, Invisible Bikini, Ravasz Hód, Távoli Galaxis, Ütős Favágó, Dinó Csemegéje vagy éppen Happy Finish (German One).

Sör minden formában

Ha csak azért nem sörözött eddig, mert inkább a tömény italokat részesíti előnyben, akkor az a jó hírünk, hogy ihat sörpárlatot is. Mi a Kapucinus sörfőzdénél ittunk "sörpálinkát", amit a Márkházy pálinkával együtt készítenek. 1100 liter szűretlen sör a cefre, annak lepárlásából készül nagyjából 60 liter, 45 fokos párlat. Ha ehhez megkóstolja a legújabb, Kapucinus Amarilla Nővérkét, akkor aztán tényleg úgy indul (vagy rögtön végződik is) a buli, hogy abban nem lesz köszönet. 

Sörjégkrémet is lehet kapni a Csokszkomlónál, őszintén szólva számunkra ez a legjobb dolog, ami történhetett a világban, hiszen végre senki sem néz hülyének, ha fagyizás közben söröznénk. Főleg, hogy mindkettő a nyár legjobb tevékenységei közé tartozik. Sajnos azonban valami technikai malőr miatt nem sikerült a látogatásunk alatt kinyitniuk, így ez kimaradt, pedig talán ezt vártuk a legjobban. 

Verseny

Az őszi Főzdefeszt után osztanak ki díjakat három kategóriában. A Magyarország Kedvenc Söre címét természetesen a látogatók döntik el, a nyertes pedig 555.555 forint anyagi támogatást is kap, valamint  biztosan ott lesz a következő Főzdefeszten. Az Év Sörfőzdéje díjat szakmai zsűri ítéli oda a legjobbnak azok közül, akik innovatív termékeikkel, üzleti stratégiájukkal irányt mutatnak a piac számára. A nyertes sörfőzde külföldi megjelenéssel lesz gazdagabb és persze a következő Főzdefeszten is biztos helye lesz. Idén először az Év Sördesignját is díjazzák, ezt grafikusokból álló szakmai zsűri ítéli oda és 333.333 forint pénzjutalommal jár. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek