Nagy a hasa? Költözzön el!

Forgalmas út mellett lakni nemcsak nemcsak irritáló - legalábbis addig, amíg az ember meg nem szokja - ,de az egészségünknek sem tesz jót. És nem, nem csak a légszennyezés miatt. Egy friss kutatásból az derül ki, hogy azok, akik folyamatosan ki vannak téve a közlekedési zajoknak és a forgalomnak az átlagnál 25 százalékkal szélesebb derékkörfogattal bírnak. 

shutterstock 274833812

Az Occupational and Environmental Medicine nevű szaklapban megjelent svéd tanulmány az írja, hogy a nőkre inkább hatnak a környezeti zajokból fakadó ártalmak: ahogy a lakóhelyükön mérhető zajszint nő, úgy nő a derékkörfogatuk is. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy ezek a nők magasabb BMI-vel is rendelkeznének, de a vizsgálat szerint egyértelműen hajlamosabbak az alma típusú elhízásra, ami a szív és érrendszer szempontjából a sima fenéknövesztésnél komolyabb veszélyeket hordoz magában. A tanulmány szerint a leginkább azok a veszélyeztetettek, akik egyszerre kapják az autók, a repülők és a vonatok zaját. Ráadásul a kiemelten hangos környezet az alvásminőséget is rontja, ami még egy méretes lapáttal rádob az egészségkárosodásra. Meg a szorongásra.

A jelenség okát még nem fejtették meg a kutatók, annyi biztos, hogy nem maga a zaj hizlal, hiszen zsírpárnákat nyilván csak a plusz kalóriák képesek növeszteni. Tudjuk azonban, hogy az étkezési szokásaink rengeteg dologtól függnek az érzelmeinktől kezdve a környezetünkig. Úgy tűnik, hogy a zaj okozta stresszforrás egy a lehetséges okok közül. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra