Összehajtogatható, indexelő, láthatatlan bukó bringásoknak

Ön is egy túlhajszolt menedzser, aki kerékpárral jár a multiba, és sosem tud mit kezdeni a kezében lévő bukósisakkal? Nos, erre a problémára igyekszik megoldást találni Jeffrey Woolf brit feltaláló egy összahajtogatható és akár a laptop táskába is könnyedén beleférő bukó elkészítésével. Eredetileg a Huffington Post adott hírt a biciklis bukósisakról, amit könnyedén félbe lehet hajtani, és aztán ilyetén módon már mindjárt nem is foglal olyan sok helyet, befér szinte bármekkora táskába.

20141203023539-White Morpher - Open and shut - Popsci
morpherhelmet.com

Morpher

A Morpher névre keresztelt sisak legmenőbb tulajdonsága, hogy félbehajtható és akár olyan táskaként használjuk, persze rúzst, tampont azért nem célszerű elhelyezni benne, hiszen a szellőzés miatt lyukas. Valójában egy Jeffrey Woolf nevű brit feltalálónak jutott eszébe az ötet, méghozzá azért mert kiderült, hogy azok, akik a Bubi külföldi testvéreivel közlekednek New Yorkban vagy Londonban szinte sosem használnak bukósisakot, hiszen nincsen hova tenniük.

Overrade

Az ötlet nem rossz, de emlékezzünk meg a további hihetlen találmányokról is ebben a műfajban, hiszen van már egy pár elképzelés. Például ugye önök sem gondolták komolyan, hogy a Morpher az első összehajtható bukó? Hiszen ott van Patrick Jouffret fejlesztése, egy szintén összehajtogatható, ám inkább az építkezéseken használatos védősisakra emlékeztető darab, ami még sajnos elég vaskos, viszont cserébe valamivel komolyabban néz ki mint az előző darab. 

design360-overade-05 1200
agence-360.com / patrick jouffret

Closca

Ha már szó esett az összecsukható sisakokról, mindenképpen szót kell ejtenünk a Closca Fuga névre hallgató darabjáról is, ami a kialakításának köszönhetően összenyomható, mint egy WC-pumpa. A márka honlapján jelenleg előrendelheti a 2015-ös Red Dot Design nyertesét, a Fugát (90 euró, azaz 27 ezer forint helyett 72 euróért, tehát kicsivel több mint 20 ezer forintért), a Designtaxi szerint viszont később a különböző anyag- és színválasztéknak köszönhetően akár egyedi darabokat is rendelhetünk.

Closca
http://www.closca.co

A felfújodó

Nem tudjuk, hogy mi lett a sorsa annak a balesetkor önmagától felfújódó, inkább kendőre, mint bukóra emlékeztető darabról, amit két svéd dizájner tervezett három éve. A lényege az, hogy egy sálra emlékeztető valami veszi körül az ember nyakát, ami nagyjából a légzsák működési elvéhez hasonlóan akkor nyílik ki, ha már bekövetkezett a baleset. Persze vannak kétségeink, ez a videó például viszonylag élethűen szemlélteti, hogy mi van akkor, ha pont arcra esünk a biciklivel, és ezt veti össze az állítólag 600 dolláros (160 ezer forint) árral. Viszont ez legalább tényleg jól néz ki!

Dora

Senki ne gondolja, hogy mi, magyarok nem tudunk bukóban is forradalmit, az Autoevolution számolt be Filczer Balázs díjnyertes tervező fejlesztéséről, a Dora névre hallgató már-már interaktív bukósisakról, ami nemcsak gyönyörű, de első és hátsó, valamint irányjelző lámpa is van venne. A sisak LED izzókat használ, az indexet pedig egy a kormányra szerelt váltóval lehet irányítani. Mi még nem láttunk senkit ilyet használni, pedig 2013-ban nyerte el az International Bycicle Design Competition fődíját. 

Melyik kéne?

Oszd meg másokkal is!
Mustra