6 tipp a munka és a magánélet egyensúlyához

Tavaly júniusban a Fehér Ház Kilenc tény az amerikai családokról és munkáról címmel közölt egy tanulmányt, amelyben leírják, hogy a férfiakat és a nőket egyre inkább szorítja az idő. Ennek pedig az az eredménye, hogy egyre nagyobb nehézséget okoz az, hogy eleget tegyenek a munkával és családdal kapcsolatos feladataiknak – írha a Mashable. Éppen ezért úgy döntöttünk – szintén az oldal segítségével –, hogy tippeket adunk arra, hogyan egyeztesse össze a két területet.

464553117
Thomas Trutschel / Europress / Getty

A már említett amerikai jelentésből kiderül, hogy a dolgozók fele (46%) szerint esetenként vagy gyakran előfordul, hogy nem tudják összeegyeztetni a munkájukat a magánéletükkel – ez az érték 2002-ben egyébként még csak 41% volt. Hasonló a tendencia az Egyesült Királyságban is, ahol egy kutatás során arra jutottak, hogy az itt élők harmadát zavarja, mennyi időt visz el a munka, tízből négyen pedig bevallották, sok mindent kénytelenek elhanyagolni a munkájuk miatt. 

Ennyit dolgozunk

Az OECD Better Life Index (Jobb élet mutató) néven futó weboldal adataiból megtudhatjuk azt is, hogy mely országban mennyit dolgoznak évente, és azt is, hogy mennyire elégedettek. A sereghajtók a hollandok és a németek (évente átlagosan 1381 illetve 1397 órával), míg a dobogóra Görögország (2034), Korea (2090) és Mexikó (2226) kerültek fel. Magyarként sem kell szégyenkeznünk: az évenkénti 1888 óránkkal éppen befértünk a Mashable által vizsgált 35 ország felső negyedébe. Azt pedig ugye mondanunk sem kell, hogy az elégedettségi százalék viszont nem éppen magas, csak pár országot sikerült megelőzni. 

Mit tegyen?

Ha ön is küzd a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtésével, csak kövesse a Mental Health Foundation tippjeit, amelyek az alábbiak.

1. Álljon ki magáért! Szólaljon fel a munkahelyén a túlzott elvárások miatt, ha úgy érzi, hogy indokolatlanul sokat követelnek az alkalmazottaktól.

2. Okosan dolgozzon, ne sokat! Igyekezzen adott idő alatt befejezeni a feladatokat, így biztos nem fog elúszni a teendőivel.

3. Tartson szünetet! Biztosan ön is észrevette már, hogy reggel leül a helyére, ugyanott megebédel, majd este fut haza, ugye? Lehetőleg szánjon fél órát az ebédre, és ha tud, menjen el sétálni egy kicsit. 

4. Húzza meg a vonalat a munka és a pihenés között! Ha haza kell vinnie a munkát, ne a hálóban fejezze be, hanem az író- vagy az ebédlőasztalnál, amit aztán ott tud hagyni, ha végzett.

5. A munkával kapcsolatos stressz és a mentális betegségek összefüggenek. Próbálja meg csökkenteni a stresszt tornával, relaxációval vagy különböző hobbikkal.

6. Vezesse, hogy mennyit dolgozik! Jegyezze fel, hogy hány órát dolgozik naponta, és azt is írja le, hogy menyit időt tölt azzal, hogy a munka és a magánélet egyensúlya miatt aggódik, mert ez jól mutatja, hogy mennyire komoly stresszforrás az életében a munka. Beszéljen erről a kollégáival és ha lehet, a főnökével is, hiszen enélkül nehéz lesz bármilyen változást elérni. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek