Nem árt, ha ezt tudja a szakállról

A szakáll egész menő dolog lett az elmúlt években, ez a favágószexuális életmód/stílus egyik alappillére. Gondolta volna viszont, hogy akár szexuális úton terjedő betegségeket is elkaphat miatta? Nem szeretnénk rémisztgetni önt, de a Women's Health szerint ez az igazság

Persze nagyon kicsi rá az esély, de az arcszőrzet olyan baktériumoknak adhat otthont, mint például a Staphylococcusok, de a gombás fertőzés és a herpesz is megbújhat benne. "Ha egy férfi nem borotválja rendesen a bajszát és a szakállát, akkor bizony előfordulhat ilyen" – mondta dr. Debra Jaliman, egy New York-i bőrgyógyász. Ez egyébként azért fordulhat elő, mert a bozontos szakáll csapdába ejti az izzadságot, a testnedveket, sőt, akár ételmaradékokat is, és ha belegondol, teljesen törvényszerű, hogy ezek bomlása nemcsak rossz szagot eredményez.

Jaliman szerint gondot jelenthet még az is, hogy az arcszőrzet elfedheti a bőrproblémákat, így ki sem derül, hogy ott vannak. Így ha a tulajdonosa, mivel nem veszi észre, könnyen át is adhatja ezeket partnerének. Emellett akár maguk a szőrszálak is okozhatnak irritációt érintkezés közben, és innen már csak egy lépés a pattanások kialakulása. 

478465257
Fotó: Jeff Bottari/zuffa Llc / Europress / Getty

Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy most azonnal le kéne borotválnia a pasija (vagy a saját) szakállát, mindössze arra kell odafigyelni, hogy megfelelően ápolja az arcszőrzetet. Mit is jelent ez? Naponta egyszer – például zuhanyzás közben – szappanos vízzel mossa meg, és rendszeresen ellenőrizze, hogy nem maradt-e semmilyen ételmaradék vagy egyéb oda nem illő dolog benne. Ha pedig elég közel került hozzá, akár ön is megnézheti, hogy nincs-e a szakáll alatt pirosló elváltozás az arcon vagy a nyakon.

Mustra