Jógázni még annál is jobb, mint gondolná

Nekünk újdonság volt, de állítólag létezik a jelenség, ami szerint a nők 20%-a (vagyis minden ötödik ember a jógacsoportjában!) különösen nagy örömet érezhet a gyakorlatok során. Igen, akkorát. A jógázástól elélvezés az angol nyelvterületen a yogasm elnevezést kapta, amit magyarra talán jógazmusként lehetne fordítani, és bármilyen borzasztóan is hangzik, a kutatások szerint ez egy ténylegesen létező dolog. És nemcsak a jógázás, de sima edzés közben is elérheti.

A jelenséggel a napokban több cikk is foglalkozott, a Daily Mail például arról ír, hogy nem feltétlen egyetlen konkrét póz, mint inkább egy összefüggő gyakorlatsor hatására jelentkezhet orgazmus. Ilyen feladatok lehetnek azok, ahol az alhasi, a medencefeneki és a mélyizmok is dolgoznak, de akár már a felülések is kiválthatják az érzést. Ha ez nem volna elég motiváció arra, hogy mozogni kezdjen, a kutatók szerint nemcsak az edzőtermen belül javul a szexuális élete a jógától. Egy kutatás során például 22 jógapózt tanítottak a résztvevőknek, amiket persze rendszeresen gyakorolniuk is kellett. 12 héttel később 75%-uk mondta azt, hogy a szexuális életük is jobb lett, mióta rendszeresen jógáznak. Raj Baker jógaoktató szerint ez azért is lehetséges, mert a mozgás során a hajlékonyság mellett a nők jobban oda tudnak figyelni a testükre, megtanulják a légzéstechnikát és az egyensúlyérzékük is javul. 

A Telegraph cikke ennél is tovább megy, ők konkrétan a kundalini jógát javasolják, nemcsak azért, mert Demi Moore is erre esküszik, hanem mert a beszámolók szerint volt, aki akkoraorgazmust élt át egy ilyen óra alatt, hogy elsírta magát (és ez még csak az első órája volt!!). Abban ez a cikk is egyetért a Daily Maillel, hogy nem feltétlen a pozíciókon múlik a dolog, szerintük azonban agyban dől el az egész. Ha azonban egyszer eljut arra a szintre (jó, ez azért akár hónapokba vagy évekbe is telhet), akkor az orgazmus egy egészen új fogalmát ismeri meg – legalábbis ezt mondják azok, akik mindezt rendszeresen gyakorolják. És persze nem volna New York New York, ha nem volnának máris olyan jógatermek, amelyek speciális, kifejezetten jógazmusra szakosodott órákat ígérnek. 

Ön érzett már hasonlót jógázás közben?

  • Nekem csak a hátam fáj közben 260
  • Csak emiatt elmegyek jógázni 69
  • Minden alkalommal 37
tk3s nintchdbpict000165466256
Fotó: Sonja Horsman / Northfoto
Mustra