Így legyél 40 felett is bombaformában

Nagyon tévedsz, ha azt hiszed, hogy 40 vagy 50 éves kor felett nem lehet életmódot váltani. Meg is kérdeztük a WBPF fitnesz és testépítő szövetség néhány „veterán” tagját, hogy árulják el, mi a titkuk. Persze nem azt mondjuk, hogy te is menj el a végletekig, de az alábbi testépítő és fitneszversenyzők is bizonyítják, hogy az erő a változásra mindannyiunkban benne van, csak rajtunk múlik, hogy élünk-e vele. 

Palecián Judit (43) ötszörös világbajnok és kétszeres Európa-bajnok Athletic kategóriában, kétszeres professzionális ökölvívó világbajnok

MG 6272
Velvet

„Mindegy, milyen sportot űzünk, de mindenképpen mozogjunk. Nemcsak a fizikai állapotra van jó hatással a sportolás, de életmódunk is kiegyensúlyozottá válik tőle. Természetesen táplálkozásra is oda kell figyelni, és ezt egyébként minden korosztálynak ajánlom. A fiatalok ne tékozolják el éveiket a számítógép előtt, hanem a technika vívmányai mellett menjenek ki a szabad levegőre mozogni. Jó hatással lesz a tanulmányi eredményeikre, testtartásukra és a kedélyállapotukra is a mozgás.”

Lakatos Mihály (57) Masters Testépítő Európa- és világbajnok:

„Egy bölcs mondás szerint azok vagyunk, amit megeszünk. Persze ezt jelképesen kell értelmezni, de az kétségtelen tény, hogy az egészséges életmódunk két legfontosabb eleme a helyes táplálkozás és persze a mozgás. A korosztályomnak már el kell tűnődnie, hogy mit eszik, hiszen a rossz táplálkozás okozta betegségek az évek múlásával nagy előszeretettel vernek tanyát testünkben. A fiatalok pedig fontolják meg az idősebbek bölcs intelmeit. Nem lehet mindenkiből élsportoló, de egy kis mozgás és egészséges táplálkozás még senkinek sem ártott meg.”

MG 6326
Velvet

Koltai Gabriella (54) Fitprádé Fitlady kategóriában különdíjas

„Ha lehet, mindenből csak mértékkel együnk. Ne is vásároljunk olyan élelmiszert, ami tele van zsírral, cukorral és liszttel. Főzzünk magunk, ha tehetjük, mert akkor mi válogathatjuk össze az alapanyagokat. Ha már idősebek vagyunk, jól melegítsünk be, vigyázzunk az ízületekre, ne erőltessük túl. Csak a fokozatosság legyen szem előtt, kisebb súllyal kezdjünk, majd fokozatosan emeljük. Mindent, amit csinálunk, jókedvűen végezzük, a pozitív gondolkodás az, ami átsegít a mélypontokon. Ha lehet, mindenből hozzuk ki a maximumot, amit csinálunk. Az évek múlnak, de lehet egy picit lassítani, megállítani. Lényeg, hogy ne mérgezzük magunkat rossz, negatív gondolatokkal, ne ártsunk senkinek, csak segítsünk azon, aki rászorul. A jókedv, a derű az, ami fiatalon tart. Örüljünk az életnek, az apróságoknak, és tudjuk megbecsülni, hogy egészségesek vagyunk, és szeretteink körülöttünk vannak.”

MG 6167
Velvet

Zimmermann Ferenc (67) WBPF Testépítő és Fitness világbajnokságon ezüstérmes a 60 év felettiek kategóriájában

„Éljenek tudatosan sportos életmódot, de ne akarjanak gyors eredményeket. A kulcsszó a kitartás és a türelem. A sikerhez rögös, nehéz út vezet, de a jól megalapozott sportkarrier hosszú lesz, akár még időskorban is örülhetünk a sikereknek. A lényeg, ne kövessünk el olyan hibát, ami miatt abba kell hagynunk vagy átmenetileg is felfüggesztenünk a testmozgást. Egy derékba tört pályafutás nem építhető újra, és nem nevezhető sikeres karriernek. Nem fontos vérmesen komolyan venni ezt az életfelfogást, derű, öröm is legyen benne. Nem szabad kockáztatni, bármit is háttérbe szorítani, mert emellett még lehet komoly munkahelyünk, tanulhatunk, hobbink is lehet, de az egészséges életmód minden ténykedésünket hassa át. A teljes életet család, munka és sport, hobbi – együtt teszik élhetővé, értelmessé.”

MG 6131
Velvet
 

Hozzászólnál? Facebook-oldalunkon megteheted!

Kövess minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra