Dolgozzon úgy, mint egy dizájner!

Érdekes projekten dolgozik az orosz származású tervező, Jevgenyij Jermakov (Yermakov), aki kortárs kollégáit kérdezte többek között arról, hogy milyen trükkjeik vannak a hatékony munkához. Pontosabban, hogy mivel teszik könnyebbé vagy inspirálóbbá a munkájukat, milyen kihívásokkal néznek szembe karrierjük során, vagy hogy éppen melyik a kedvenc könyvük és milyen zenét hallgatnak szívesen. A 5 Questions for 100 Designers (azaz „5 kérdés, 100 dizájner”) néven futó munkából válogattunk néhány érdekes idézetet a művészetektől, és meglepően sok vág egybe egy rakás olyan munka- és életszervezési tippel, amikről már mi is írtunk. Ha pedig ennyi nem elég, az összes bölcsességeta projekt saját weboldalán összegyűjtve olvashatja el.

 Debbie Millman:„ 1. Listát írni. 2. A papír naptárba csak ceruzával írok. 3. Mindig befejezem azt, amit elkezdtem mielőtt belefognék valami újba.”

Verena Michelitsch: „ Amikor úgy érzem, hogy megrekedtem a tervezési folyamatban, akkor elmentem a vázlataimat és nyitok egy új üres dokumentumot. Tiszta lappal indulok, de mindig szem előtt tartom a már meglévő lehetőségeket is."

Jessica Walsh: „A kézenfekvő válasz az, hogy listát csinálok a teendőimről és letöltök pár alkalmazást (Evernote, Clear, Sparrow, Text Expander, iCal). De mégis azt mondanám, hogy a legfontosabb az, hogy jó ügyfelekkel és munkatársakkal vegyük körbe magunkat, akik kedvesek és nyitottak az érdekes, kreatív munkára. Ha seggfejekkel, önimádókkal vagy lusta emberekkel vagy körülvéve akkor semmilyen lista nem segít a hatékony működésben.”

wadejeffree2.gif
Fotó: wadejeffree.com

 „Körülbelül 32 évvel ezelőtt vettem kezembe az első noteszomat, amit azóta is minden évben beszerzek. Minden reggel három mérföldet kocogok, ez idő alatt összeáll a fejemben, hogy milyen lesz a napom. Végül: soha nem megyek be dolgozni a hétvégén.”

John Newman: „Órát használok. Óránként állítom be. Komolyan.”

Santiago Carrasquilla: „Én inkább a hét mind a hét napján dolgozom valamennyit (hétvégén egy kicsit kevesebbet ), minthogy végigdolgozzak öt őrült hosszú napot. Tisztában vagyok vele, hogy depressziós leszek, ha több, mint nyolc órát kell ülnöm egy helyben a monitor előtt.”

Jessica Svendsen: „Zenét, előadásokat, tiszta zajokat hallgatok miközben tervezek – ezzel maximalizálom a hatékonyságot.”

Chuck Anderson: „Ha otthonról dolgozol, akkor figyelj rá, hogy mindennap elhagyd a házat legalább egyszer. Nagyon egészségtelen, hogy felébredsz, majd ugyanott dolgozol, ahol aludtál. Olyan, mintha sosem hagynád el azt a helyet. Iktassunk be magunknak kisebb szüneteket, menjünk el sétálni, kis testmozgás is bele kell, hogy férjen. Mozduljunk ki, menjünk el ebédelni, kávézni vagy akár este vacsorázni!”

wadejeffree.gif
Fotó: wadejeffree.com

Amanda Jane Jones:„ Az évek során megtanultam, hogy a legjobb a kora reggeli órákban letudni a munkát. Általában 4:30-kor kelek. Olyankor még senki nem küld emaileket, nagyon csendes minden. Így szeretek a legjobban dolgozni. Mindig a szabadban töltöm a szüneteket, néha sétálok egyet a környéken, egy fárasztó nap után pedig csak kiülök a tornácra. Rájöttem, hogy akkor vagyok a legtermékenyebb, ha friss levegőt is kapok munka közben.”

Coralie Bickford-Smith: „Szánj reggelente öt percet arra, hogy átgondold a napi teendőidet és oszd el a részfeladatokat bizonyos időszakokra.”

Tobias van Schneider: „Annak ellenére, hogy német származású vagyok, másokhoz hasonlóan elég szervezetlenül élek. Nem írok listát a teendőimről, nem küldök magamnak figyelmeztetéseket és nincs naptáram sem. Csak dolgozom és teszem a dolgomat. Ez nagyon addiktív, de általában nem szeretem túl sokáig húzni a dolgokat, inkább igyekszem megtalálni a megfelelő pillanatot és energia áramlást. Nem hiszek abban, hogy vannak jó vagy rossz szokások illetve szabályok.”

sagmesiterwalsh
Fotó: sagmeisterwalsh.com

Matteo Bologna: „Soha nem panaszkodom amiatt, hogy nincs elég időm. Gyakran szűk a határidő, de épp ez a nagy adag adrenalin, ami nagyszerűen működik a tervezésben.”

Alix Land: „A munkám egyik része a szövegszedés. Van egy listám arról, hogy mit kell átnéznem egy egész dokumentumon belül (tipográfia, idézetek, bekezdések). Rendkívül sok időt spórolok meg, mióta a 30/30 nevű applikációt használom. Ez a szerkezet óriási segítséget nyújt a napom megtervezésében.

Jillian Adel: „Megtanultam, hogy meg kell harcolni a munkán kívül töltött időért. Gondoskodni kell dolgokról az életben, legyen az család, barátok, testmozgás, meditáció vagy bármi, amitől boldogok vagyunk. Életbevágóan fontos, hogy elválasszuk egymástól a munkát és a szabadidőt, mert senki nem fog ezért helyettünk harcolni. Ez a felelősség.”

Wade Jeffree: ”Általában zenét hallgatok, sokszor csak ugyanazt egymás után, szeretem a drone zenét, a doomot, a black metált és a techno egyes ágait. De szeretek hallgatni interjúkat és egyéb beszélgetéseket is - miért ne lehetne tanulni munka közben is?”

jessicasvendsen
Fotó: jessicasvendsen.com
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra