6 dolog, amit a hetero férfiak eltanulhatnak a melegektől

Bár sokan azt hiszik, hogy lányok és nők szerte a világon afféle divatkiegészítőként gondolnak a „gay best friend”-re, azaz a meleg legjobb barátra, az igazság az, hogy – a legnagyobb tisztelettel a hetero pasik iránt – gyakran olyasmit nyújtunk nekik, amiket sem otthon, sem a munkahelyükön, sem a randikon nem kapnak meg a heteroszexuális férfiaktól (akik viszont nyilván olyasmit adnak meg a lányoknak, amire mi nem vagyunk képesek, vagy inkább fiúknak nyújtanánk azt). Számtalanszor hallottam már lányokat felcsattanni a nagyra értékelt gay havernak, sőt a Facebook oldalamon is az egyik elsőszámú komment lányoktól a feltöltött képeimre: „Miért kell neked melegnek lenned?!” A költői kérdésre nincs válasz, arra viszont igen, hogy mi mindent leshetnének el tőlünk a heteroszexuális férfiak, hogy közelebb kerülhessenek életük párjához, úgy általában véve a nőkhöz, sőt, kicsit önmagukhoz is.

1. Nem ciki érzékenynek lenni

„A fiúk sosem sírnak” – tartja magát a mondás évszázadok óta, és ennek "hála", generációk nőttek fel úgy, hogy a a férfipopuláció képtelen kimutatni az érzelmeit. Mintha egy pasi számára két olyan érzelem lenne, amellyel „legálisan” azonosulhat egy nő jelenlétében: a harag (mert kiabálni és erőt fitogtatni olyan maszkulin, hogy csak na), és az általános megelégedettség - "most épp jól vagyok". Az összes többi emóció – mint mondjuk a meghatottság, a tehetetlenség érzése, a szomorúság és így tovább – a nők és melegek privilégiuma? Aligha. Egy ideális világban egy heteroszexuális férfi képes elsírni magát – örömében és bánatában is.

shutterstock 127216079

2. Táncolni márpedig mindenki tud

Meleg szórakozóhelyeken időnként előtör belőlem az érzés: bárcsak ne hinné azt minden virtuóz módon pörgő-forgó srác a táncparketten, hogy ő Michael Jackson és Fred Astaire szerelemgyereke. Ugyanakkor nincs annál elkeserítőbb, mint szomorúan figyelni, ahogy egyes hetero srácok képtelenek feloldódni tánc közben, mi több, sokan egyenesen kijelentik, hogy „én nem tudok/nem is szeretek táncolni”. Rengeteg olyan nőt ismerek, aki vallja: igazán jót táncolni csak egy meleg haverjával tud – pedig itt a titok: mi sem vagyunk mind jobb táncosok, csak épp bátrabban csinálunk akár hülyét is magunkból. Nem kell követni sem lépéseket, sem másokat - csak a benső hangot, ami azt mondja: "emeld fel a segged, és mozgasd meg!".

3. A barátság független a nemiségtől

Viszonylag ritkán hallunk hetero férfiakról, akiknek a baráti társasága nőkből és meleg fiúkból állna – rendszerint szintén hetero srácokkal barátkoznak, mert minden más „komplikált”. Sokuk szerint melegekkel haverkodni fura, mert „mi van, ha többet akar?”, nőkkel meg szinte lehetetlen, hiszen az őskövületnek is beillő ideológia szerint „fiú és lány közt nem lehet igazi barátság”. Szerencsére mi nem így gondolkodunk: azzal haverkodunk, aki szimpatikus, és akiben megbízhatunk – ennek pedig semmi köze a nemiséghez. Ez kábé olyan, mintha a meleg fiúk csak és kizárólag leszbikus lányokkal barátkoznának, mert „mi van ha egy hetero lány vagy egy gay férfi többet akar?”. Nos, erre egyrészt kevés a sansz - ne hízelegjünk magunknak azzal, hogy mindenkinek ránk fáj a foga, másrészt pedig ha mégis, azzal mi a gond? Semmi kínos vagy bonyolult nincs abban, hogy "nagyon bírlak, de szerintem mi nem lennénk jó páros, maradjunk barátok". 

shutterstock 111435479

4. Ápolni a testet se nem „nőies”, se nem "buzis"

Természetesen nem azt mondom, hogy mindenkinek pedikűrre, manikűrre, kozmetikushoz és szépészeti kezelésekre kell rohangálnia non-stop. Arról beszélek, hogy sok hetero srác fél „beismerni”, hogy valójában sokkal többet törődik a külsejével, mint amennyit láttatni enged, mintha ez ellentmondana a maszkulinitás fogalmának. Persze titokban kipróbálja a barátnő szemránckrémét, suttyomban testápolót használ – de mindezt soha nem ismerné be, mintha legalább is a nyolcadik főbenjáró bűn lenne férfiként kozmetikumokat használni. Ezzen szemben rengeteg meleget ismerek, aki napvédő krém, ajakápoló és fogselyem nélkül ki se lép az utcára, rendszetesen jár fogfehérítésre, és büszkén osztja meg másokkal a kozmetikusa elérhetőségét. 

5. Lelkizni és bókolni tudni kell

A „de jó a segged” nagyon kedves megnyilvánulás, de inkább az ágyba való, mint az utcára, vagy az operába – mégis rengeteg hetero férfi érzi úgy, hogy ez bőségesen kimeríti a bókolás fogalmát. Ezzel szemben a meleg srácok gátlástalanul mondják ki (akár lánynak, akár fiúnak): „gyönyörű vagy”, „milyen szép a hajad/jó a frizurád”, „ez a szín fantasztikusan áll neked, kiemeli a szemed színét”, és így tovább. Emellett a heteroszexuális férfiak nagyrésze a „szívtől-szívig” párbeszédekben sem túl bőbeszédű – szemben a meleg fiúkkal, akik közül rengetegen egyenesen imádnak mély, lelki dolgokról vallani egy jó barátnak (vagy néha akár vadidegennek), és látványos együttérzést tanúsítva végighallgatni a másikat.

shutterstock 204688192

6. Fő a biztonság

Bár nincs a kezemben reprezentatív kutatás, ám egyvalamit biztosan tudok: a homoszexuális szingli ismerőseim útnak se indulnak gumi nélkül, még egy szórakozóhelyre se, ha pedig utazunk, visszük magunkkal a teljes „tisztasági csomagot”: az óvszert és a síkosítót is. Ezzel szemben a legtöbb hetero lány ismerősöm szerint a nem meleg pasik nagyrésze nem hord magánál gumit, ráadásul sokan sajnos nem véletlen felejtik el, hanem egyszerűen utálják és kész. A napokban olvastam egy cikket amiben egy férfi újságíró részletezte az óvszer hátrányait, mely szerint „büdös és kényelmetlen, kiszakad és lecsúszik” – nem tudom, rólam életem számos szexuális élménye során mindössze egyszer csúszott le gumi, a kényelmetlenre azt tudom mondani, hogy a HPV, a tripper és a HIV sokkal kellemetlenebbek, kényelmi okokból fakadóan elvárni egy lánytól hogy fogamzásgátlót szedjen pedig számomra az önzés netovábbja. Ami pedig a „büdös” jelzőt illeti, ez csak felfogás kérdése: számomra az óvszer szaga afféle pavlovi reflexként működik, és még fel is izgat az illata tudat alatt – hiszen a fejemben összekapcsolódik a szabados szexualitással. Egy szó mint száz: a meleg ismerőseim körében alap, hogy amíg nem megyünk el együtt egy HIV tesztre, szó sem lehet dugásról gumi nélkül.

Ám mégmielőtt bári homo-sovinizmussal vagy heterofóbiával vádolna: nyilván minden éremnek két oldala van – ismerve a meleg társadalom tipikus gyengéit pontosan tudom, hogy nekünk is lenne mit tanulni a heteroszexuális pasiktól. És pontosan ez lesz a következő rész témája...

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra