Jön a még jobb, még egészségesebb csoki!!!

A lényeg, hogy fontos és hasznos dolgokkal is foglalkozzon a tudomány, milyen szörnyű dolog például, hogy nem túl egészséges volta miatt mérsékelnünk kell gyerekeink mértéktelen csokoládéfogyasztását, nem? Na, ennek vethetnek véget most, hogy rájöttek a csokoládé lehet sokkal táplálóbb és még az eddigieknél is jóval finomabb, adta hírül a Huffington Post. 

Nem mintha eddig nem lettek volna tisztában a csokoládé jótékony hatásaival, vannak csokoládék, amik kifejezetten csökkentik a stroke kockázatát, hangulatjavító hatásúak, arról nem is beszélve, hogy serkentik az agyműködést, segítenek a koncentrálásban vagy éppen ébren tartanak, és a bennük található antioxidánsoknak köszönhetően fejleszthetik a memóriát is. 

110401441
Francois Durand

A ghánai egyetem professzora, Emmanuel Ohene Afoakwa csapatával hozzáadott még egy lépést a csokoládékészítés folyamatához. A csokikészítés eredetileg nagyjából úgy néz ki, hogy a kakaóbabot addig pörkölik, amíg létre nem jön az ismerős csokoládéíz. Ebben a pörkölési folyamatban azonban a bab elég sokat veszít a szívnek oly fontos antioxidánsokból (és polifenolokból). 

Afoakwa és csapata a kakaóbabokat hüvelyükben raktározta az erjesztő és pörkölő folyamat megkezdéséig remélvén, hogy így valamivel többet tudnak megtartani az elpárolgó tápanyagokból. Hogy felmérjék a hüvelyben raktározásnak a hatását, a kutatók a 300 hüvelyes kakaóbabot négy különböző csoportra osztották. Az első csoport babjai a hagyományos pörkölési eljáráson mentek végig, azaz a babot kivették a hüvelyből, erjesztették néhány napig, kitették a napra száradni, aztán kezdték pörkölni. 

A három fennmaradt csoport hüvelyesen lett elraktározva, három, hét illetve tíz nappal a megszokott eljárás megkezdése előtt. Esetleg már önök is kikövetkeztették, hogy azok a babok, amiket tíz napig dédelgettek hüvelyükben, jóval többet megtartottak antioxidánsaikból a pörkölés végére, mint a többi bab. 

Ezután a kutatók csavartak még egyet az eljáráson, mivel rájöttek, hogy ha alacsonyabb hőmérsékleten pörkölik a babot, ám hosszabb ideig (45 percig 166 fokon), akkor sokkal hevesebb az antioxidáns- és polifenol-képződés, mint a hagyományos pörkölési eljárás esetén (azaz 10-20 percig pörkölik 120-130 fokon).

455580602
Bloomberg

Természetesen azok a babszemek jártak a legjobban, amiket 10 napig tartottak burokban és lassan pörköltek, hiszen ezeknek lett a legmagasabb az antioxidáns- és polifenol tartalmuk. "A hozzáadott tárolási eljárás, valamint a megváltoztatott idő és hőmérséklet nemcsak megnövekedett antioxidánsokat, de sokkal kellemesebb ízt is eredményezett" – mondta Afoakwa. A kutatók úgy vélik, hogy az előzetes tárolási folyamat miatt lett jóval édesebb a csokoládé.

A hírre, ami talán túl szép, hogy igaz legyen, csak a napokban derült fény az American Chemical Society interpretálásában, a kutatást amúgy a belga kormány támogatta, a Vlir Team Cocoa Project keretein belül, és azért még van szükség további kutatásokra, de Afoakwa bizakodó. Azon azonban sajna ez az áttörés sem segít, hogy a csokoládé cukortartalmánál fogva hízlal olyan piszkosul...

Oszd meg másokkal is!
Mustra