Nehezebben bírja a nyomást, akit gyerekkorában bántottak

A gyerekkori bántalmazás, az elhanyagolás nemcsak a korai éveket teszi tönkre, de az egész életre, a felnőtt létre is drámai hatással van. Szorongás, depresszió, elhízás, droghasználat: mind összefüggésbe hozhatók a gyerekkori traumákkal. 

Korábbi vizsgálatokból már kiderült az is, hogy a gyerekkori bántalmazás maradandó változásokat okoz az agyban. A bántalmazást elszenvedők agyában a kontrollfunkciókért felelős területeken csökken a szürkeállomány, ami viselkedésben az önszabályozás hiányosságaiban mutatkozik meg. A bántalmazást elszenvedett emberek tehát gyakran kevésbé képesek irányítani viselkedésüket, kevésbé képesek alkalmazkodni, nehezebben kezelik az új helyzeteket. Most a Neuropsychopharmacology nevű szaklapban publikált friss vizsgálat is alátámasztotta ezeket az eredményeket. 

stockfresh 85538 a-young-couple-arguing-at-the-breakfast-table s
Monkey Business Images

A Yale Egyetemen végzett kutatásban Marc Potenza és kollégái funkcionális MRI segítségével 64, 14 és 18 év közötti kamasz agyát vizsgálták meg. A fiatalok különböző korai traumákon estek át, volt közöttük elhanyagolt, abuzált és drogfüggő anyától született gyerek is. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogyan reagál a kamaszok agya az olyan érzelmeket kiváltó ingerekre, mint a kedvenc étel, a megnyugtató környezet vagy stressz. 

Az eredmények szerint a traumát átélt kamaszok agya stressz hatására nagyobb aktivációt mutatott bizonyos kérgi területeken, azaz sokkal érzékenyebben reagáltak stresszre, mint traumától megkímélt társaik. A megnyugtató ingerekre ezzel szemben a traumatizált csoporttagok kisagyában alacsonyabb aktivitás mutatkozott. Az eredmények alátámasztják azokat a korábbi elképzeléseket, miszerint a gyerekkori bántalmazás befolyásolja a későbbi érzelmi szabályozást és az önkontroll képességét is. A korai traumákat átélt emberek tehát nehezebben bírják a nyomást, nehezebben irányítják érzelmeiket, viselkedésüket. És nem, egyáltalán nem ők tehetnek róla. 

A gyermekbántalmazás a WHO definíciója szerint:

„A gyermek bántalma­zása és elhanyagolása (rossz bánásmód) magában foglalja a fizikai és/vagy érzelmi rossz bánásmód, a szexuális visszaélés, az elhanyagolás vagy hanyag bánásmód, a kereskedelmi vagy egyéb kizsákmányolás minden formáját, mely a gyermek egész­ségének, túlélésének, fejlődésének vagy méltóságának tényleges vagy potenciális sérelmét eredményezi egy olyan kapcsolat keretében, amely a felelősségen, bizalmon vagy hatalmon alapul.” 

Kérjük, ha gyermekbántalmazást tapasztal, azonnal szóljon a rendőrségnek, a gyermekjóléti szolgálatnak vagy a gyámhivatalnak!

Oszd meg másokkal is!
Mustra