Ezért érdemes középkorúan is jól aludni

Régóta tudjuk, hogy az alvás fontos szerepet tölt be a tanulásban, az emlékezetben, ezért is érdemes vizsga előtt rendesen aludni. Meg egyébként is érdemes. Ha ugyanis rosszul alszunk, azt a hangulatunk, az érzelmi intelligenciánk, a figyelmi kapacitásunk bánja, és hosszú távon számos súlyos betegség kockázatának is jobban ki vagyunk téve. 

És sajnos úgy tűnik, hogy rosszul alszunk. Alváskérdőívünkből legalábbis az derült ki, hogy olvasóink 72 százaléka közepesen vagy annál is kevésbé elégedett az éjszakáival. A kérdőívet kitöltők átlagéletkora ráadásul 38,4 év volt, vagyis éppen abban a korban vannak, amiben a memória védelmének érdekében igenis jól kellene aludni. Egy friss kutatás legalábbis ezt bizonyítja.

shutterstock 232122376

A Perspectives on Psychological Science nevű szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók az elmúlt ötven év alvással kapcsolatos tudományos munkáit tekintették át, hogy rájöjjenek pontosan hány éves korig olyan fontos a memóriánknak a kielégítő alvás. Azt ugyanis tudjuk, hogy nagyjából 70 éves kor felett az emberek többsége már rosszul alszik, tehát az alvásminőség romlásának van egy természetes folyamata, de nyilván nem mindegy, hogy mikor kezdődik el. 

Az eredmények szerint pedig ahhoz, hogy idős korunkra is nagyobb eséllyel legyen friss agyunk, középkorúan még simán jól kellene tudnunk aludni. Össze is szedtünk néhány ötletet, hogyan csinálhatja.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek