Nem elég, hogy rossz, még sokáig is tart – mi az?

Na, melyik a legtovább tartó érzelem? Melyik az az érzés, ami mindenünket elönti és a leggyorsabban elillanó érzésnél 240-szer hosszabb ideig tart? Az öröm? Nem! Az elégedettség? Dehogy! Már miért is lennénk ennyire mázlisták? A szomorúság, az tart mindennél tovább. 

shutterstock 103866110

Legalábbis erre jutottak azok a lelkes kutatók, akik a Motivation and Emotion című szaklapban megjelent tanulmányuk szerint 233 főiskolást faggattak arról, hogy melyik érzelem milyen hosszan tölti ki az elmét. A diákok beszámolója szerint a vizsgált 27 különböző érzelem közül az undor és a szégyen érzete távozik a lelkükből a leggyorsabban, általában egyik sem kínoz tovább bennünket 30 percnél. (A hirtelen, arcpirulással járó szégyenről van itt szó, a bűntudat érzése sokkal tovább tart). A lista másik végén a 120 órán át húzódó szomorúság áll, ezt követi a 60 órán át égő gyűlölet és a 35 óráig pörgető öröm. A kétségbeesés, a remény és a szorongás szintén sokáig tölti ki az elmét, míg a félelem, a megalázottság és a szánalom érzése szintén a gyorsan elillanó érzelmek kategóriájába tartozik. 

Saskia Lavrijsen, a tanulmány egyik szerzője úgy véli, az, hogy meddig marad bennünk egy érzés, azon múlik, mennyit rágódunk, töprengünk az érzelmeket kiváltó történéseken. Minél többet agyalunk valamin, annál tovább élnek bennünk a hozzácsatolt érzések is. A kutató szerint az érzelem fennmaradása szempontjából persze az sem mellékes, hogy mennyire fontos az az esemény, ami kiváltotta. 

A kutatás szerint tehát a megélt érzelmeink tartóssága nagyjából belőhető, de hogy mindez mennyire igaz önre, azt csak ön tudhatja. Főleg, ha leteszteli. Mondjuk, nyúljon egy stopperért, ha legközelebb épp érezni kezd bármit. 

Mustra