Parlagfűallergiás? Az se mindegy, mit eszik

Bár a csapadékos idő eddig nem kedvezett a levegőben szálló polleneknek, ám ahogy elhagyja hazánkat a viharos időjárás, kezdetét veszi a parlagfűszezon. A kellemetlen tünetek számtalan ember életét megkeserítik, ám sokan nem tudják, hogy vannak olyan ételek, melyek keresztallergiás reakcióként felerősítik a panaszokat. Hogy mit kerüljön, ha nem akarja végigszenvedni a nyár hátralevő részét?

A száraz idővel jön a pollenszezon

Az ismétlődő záporok, zivatarok valamelyest lassítják a parlagfű pollenkoncentrációjának emelkedését, a hétvégén ugyanakkor már többfelé elérheti a magas szintet. Lassan fokozódik az üröm, a libatopfélék és a kenderfélék pollenszórása is, bár virágporuk még jellemzően csak alacsony mennyiségben fordul elő, helyenként már elérhetik a közepes szintet is. A csalánfélék pollenkoncentrációja továbbra is a közepes-magas tartományban alakul. A pázsitfüvek és az útifű pollenje várhatóan jellemzően csak alacsony mennyiségben lesz jelen a levegőben. A kültéri allergén gombák koncentrációja elérheti a magas szintet. – olvasható az ÁNTSZ előrejelzése honlapjukon.

shutterstock 175072418

Mi az a keresztallergia?

Allergiás időszakban sokaknál előfordulhat, hogy bár épp nem növekszik a levegőben a pollenkoncentráció, mégis felerősödnek a kellemetlen tünetek. Ennek oka leggyakrabban keresztallergia, melynek lényege, hogy vannak olyan anyagok, melyek más allergéneket képesek helyettesíteni, utánozni, ez pedig a panaszok súlyosbodását eredményezi.

Keresztallergia létrejöhet étel-étel, pollen-pollen, de akár pollen-étel közt is, azonban nem árt tudni, hogy légúti tünetek erősítése például csak a pollen- pollen keresztallergiáknál történik (pl. a parlagfű, és a fekete üröm botanikai rokonsága okozhat problémát).

Dr. Balogh Katalin, az Allergiaközpont allergológus főorvosa szerint parlagfűszezon idején például a görögdinnye fogyasztásánál jelentkezhetnek kellemetlen tünetek allergiásoknál, mivel a kettő kémiai szerkezete olyannyira hasonló, hogy a szervezet nem feltétlenül tud különbséget tenni köztük, így keresztallergia léphet fel.

A szakértő hozzátette, hogy aki például kiütéses lesz a görögdinnyétől, az allergiás lehet rá, és nem pedig keresztallergia okozza a tünetet. A parlagfű-görögdinnye keresztallergia esetén OAS (orális allergia szindróma) tünetei jelentkezhetnek (ajak- és nyelvduzzanat), valamint hasi görcsök, garat- gége ödéma, ritkán pedig anafilaxiás sokk is előfordulhat.

Ez az allergiások kb. 10 százalékát sújtja, és bár a legtöbb esetben enyhe mértékű, de akár komolyabb problémákat is okozhat. OAS esetén az immunrendszer reagál túlzottan a „betolakodóra”, és mivel hasonló anyagokat észlel, mint az érintett polleneknél, így ugyanúgy is reagál rá.

További ételek is okozhatnak keresztallergiát a parlagfűre érzékenyeknél, mint például a sárgadinnye, paradicsom, uborka, cukkini, gyömbér, fahéj, vagy fokhagyma

1280px-Cantaloupes  Scott Bauer USDA
Scott Bauer / Wikimedia Commons

Ha nem akar lemondani a hűsítő dinnyéről

Mint a legtöbb problémánál, itt is a megelőzésen van a hangsúly, így logikus megoldás, ha keresztallergia esetén kerüli a panaszokat okozó ételeket, vagy (ha lehetséges) fogyasztás előtt megfőzi/megsüti őket.

Igen ám, de érthető, hogy a nyári hőségben nem akar mindenki forró ételeket enni, pláne lemondani a frissítő dinnyékről. Számukra jó megoldást jelenthet az immunterápia, mely megelőzi, illetve mérsékli a zavaró tüneteket méghozzá úgy, hogy folyamatosan hozzászoktatja a szervezetet az allergén jelenlétéhez.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek