Nincs alkalmi szex, ha a nőnek otthon a helye

Arról már korábban is írtunk, hogy az egyéjszakás kalandokat ritkán lehet megúszni érzelmek nélkül. Az, hogy milyen érzelmeket társítunk egy ilyen élményhez, függ attól, hogy jó vagy rossz volt a szex, hogy milyen a szexuális előtörténetünk vagy mennyire voltunk józanok. Egy nemrég végzett amerikai vizsgálat szerint pedig azon múlik, hogy jól érezzük-e magunkat egy alkalmi együttlét után, hogy morálisan belefér-e nekünk vagy sem. Ha alapból elítéljük, akkor nyilván pocsékul fogjuk magunkat érezni utána. De az vajon min múlik, hogy erkölcsileg hogyan értékeljük a laza szexkalandokat?

Leginkább a pénzen. Pontosabban azon, hogy egy nő a saját lábán áll-e vagy egy férfi tartja el. Egy friss kutatás alapján (a kort, vallást és politikai viszonyulást is figyelembe véve) úgy tűnik, a hagyományos férfi-női szerepeket előnyben részesítő emberek azok, akik a leginkább negatívan állnak hozzá az egyéjszakás kalandokhoz. Tehát morálisan kevésbé fogják elfogadni az alkalmi szexet azok, akik szerint a férfi feladata az anyagi biztonság megteremtése, a nőé pedig a gyerekek és az otthon ellátása.

Ez egyébként evolúciós szempontból érthető is: a hagyományos modellben mindkét fél rengeteget invesztál a kapcsolatba, a felek erősen függnek egymástól, így a másik elvesztésével komoly kalamajka keletkezik az utódok felnevelése terén is. Evolúciós szempontból tehát ez az elképzelés helytálló, bár a mai, modern körülmények között a magyarázat sántít. A kutatók szerint azonban a környezetünk sokkal gyorsabban változott az elmúlt században, minthogy érzelmileg, pszichésen alkalmazkodni tudjunk hozzá. Eszerint az értékrendszerünk, a morális ítéleteink ebben az esetben idejétmúlt csökevények. Ez persze csak egy lehetséges magyarázat, a kutatók okoskodása a témában, mindenesetre agyalni lehet rajta. 

Az viszont biztos, hogy a nők általában is jobban elítélték az alkalmi kalandokat, mint a férfiak, aminek szintén megvan az evolúciós oka. Ők ugyanis sokkal többet veszthetnek azon, ha a férfi rájön: anélkül is simán szexhez lehet jutni, hogy az ember olyan sokat feccölne egy viszonyba. 

Köszi mindent, The Atlantic !

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek