Nincs alkalmi szex, ha a nőnek otthon a helye

Zanza!

Arról már korábban is írtunk, hogy az egyéjszakás kalandokat ritkán lehet megúszni érzelmek nélkül. Az, hogy milyen érzelmeket társítunk egy ilyen élményhez, függ attól, hogy jó vagy rossz volt a szex, hogy milyen a szexuális előtörténetünk vagy mennyire voltunk józanok. Egy nemrég végzett amerikai vizsgálat szerint pedig azon múlik, hogy jól érezzük-e magunkat egy alkalmi együttlét után, hogy morálisan belefér-e nekünk vagy sem. Ha alapból elítéljük, akkor nyilván pocsékul fogjuk magunkat érezni utána. De az vajon min múlik, hogy erkölcsileg hogyan értékeljük a laza szexkalandokat?

Leginkább a pénzen. Pontosabban azon, hogy egy nő a saját lábán áll-e vagy egy férfi tartja el. Egy friss kutatás alapján (a kort, vallást és politikai viszonyulást is figyelembe véve) úgy tűnik, a hagyományos férfi-női szerepeket előnyben részesítő emberek azok, akik a leginkább negatívan állnak hozzá az egyéjszakás kalandokhoz. Tehát morálisan kevésbé fogják elfogadni az alkalmi szexet azok, akik szerint a férfi feladata az anyagi biztonság megteremtése, a nőé pedig a gyerekek és az otthon ellátása.

Ez egyébként evolúciós szempontból érthető is: a hagyományos modellben mindkét fél rengeteget invesztál a kapcsolatba, a felek erősen függnek egymástól, így a másik elvesztésével komoly kalamajka keletkezik az utódok felnevelése terén is. Evolúciós szempontból tehát ez az elképzelés helytálló, bár a mai, modern körülmények között a magyarázat sántít. A kutatók szerint azonban a környezetünk sokkal gyorsabban változott az elmúlt században, minthogy érzelmileg, pszichésen alkalmazkodni tudjunk hozzá. Eszerint az értékrendszerünk, a morális ítéleteink ebben az esetben idejétmúlt csökevények. Ez persze csak egy lehetséges magyarázat, a kutatók okoskodása a témában, mindenesetre agyalni lehet rajta. 

Az viszont biztos, hogy a nők általában is jobban elítélték az alkalmi kalandokat, mint a férfiak, aminek szintén megvan az evolúciós oka. Ők ugyanis sokkal többet veszthetnek azon, ha a férfi rájön: anélkül is simán szexhez lehet jutni, hogy az ember olyan sokat feccölne egy viszonyba. 

Köszi mindent, The Atlantic !

Blogmustra