Így teszi akaratlanul is tönkre a bőrét

Természetesen nem arról van szó, hogy napi két doboz cigi vagy 50 perc szolizás milyen károkat okoz, mert ezt már mindenki tudja. A Refinery29 olyan szabotázsakciókat szedett össze, amelyek alapvetően nagyon is hasznos szokások, mindössze túl sokat, vagy rosszul alkalmazva okoznak akár maradandó problémákat is. Megkérdeztünk egy magyar szakértőt is, mit gondol a leggyakoribb fürdőszobai hibákról.

Nyomkodás, vakarózás

Egy pattanás csak pár napig tart, ám a nyomkodása után visszamaradó pirosság, vagy hiperpigmentáció akár hónapokig vagy évekig megmaradhat. A bőr piszkálása nem csak a pattanások kapcsán lehet káros, akár egy apró bőrhiba, egy rovarcsípés vakargatásáról, akár csak a bőr álladó piszkálásáról van szó. Sőt, ha valaki elkezd kapargatni egy teljesen egészséges bőrterületet, egy idő után az megvastagszik, és egy viszkető kiütés (prurigo nodulus) lehet belőle.

"Nem csak hiper-, hanem hipopigmentált is lehet az elvakarás helye (fehér folt), illetve heg is kialakulhat" - mondja Csernai Judit oktatókozmetikus. "Ezeket később nagyon nehéz vagy lehetetlen eltüntetni, ezért fontos a megelőzés. Hozzá kell tenni, hogy a bőrpiszkálás lehet lelki eredetű, pótcselekvés (mint a haj, száj vagy köröm rágása), így ha erről van szó, érdemes szakemberhez fordulni."

nyomkodás
Shutterstock

A Refinery29 szakembere azt tanácsolja, hogy a csipesszel is bánjunk óvatosan: az állon található szőrszálak kihúzgálása hiperpigmentációt, a bikinivonal csipeszes irtása pedig benőtt szőröket eredményezhet. Csernai Judit ezt túlzásnak tartja, viszont arra nyomatékosan felhívta a figyelmet, hogy az anyajegyből növő szőrszálakat ajánlatos békén hagyni. Ami a pattanások kezelését illeti, a nyomkodás helyett inkább kenjük őket, persze nem mindegy, hogy mivel.

"Semmiképpen sem retinol- vagy hidrokortizol tartalmú krémet tegyünk rá. Hatóanyagként megemlíthető a cink-oxid, az ezüst, a szalicilsav, a teafaolaj, esetleg enyhén alkoholos ecsetelők. Tilos a bőrt szárítani, inkább táplálni kell, de ehhez ismerni kell az előzményeket. A pattanások olyan sokféle okból és területen alakulhatnak ki, hogy érdemes a pontos ok meghatározása szerint kezelni őket."

Az ajkak állandó nyalogatása

Nagyon elterjedt összeesküvés elmélet, hogy az ajakbalzsamokhoz hozzá lehet szokni, pedig ezt leginkább csak azok tapasztalják, akiknek nagyon száraz a bőrük, így megérzik a balzsam hiányát. Ami igazán függőséget okoz, az az ajkak nyalogatása, pedig ez valóban csak ront a helyzeten. A nyál víztartalma hamar elpárolog, az eredmény pedig összeesett, ráncos és repedezett bőr. Ráadásul a nyálban baktáriumok és különböző irritáló anyagok is lehetnek, így akár kiütés is kialakulhat a száj környékén.

A magyar szakember szerint a minőségi(!) folyadékbevitel hiánya is okozhatja ajakszárazságot, így nagyon fontos a megfelelő hidratálás. Mindenképpen növényi zsírt ajánl az ajkak bekenésére, legyen az shea vaj, kókusz, mandula, avokadó, stb. kinek melyik szimpatikus.

A bőr változásainak figyelmen kívül hagyása

Nagyon fontos, hogy mindig odafigyeljünk arra, mit igényel éppen a bőrünk, hogyan és mikor. „Nyáron a fluidokat, a könnyebb, vizesebb termékeket szeretjük, aminél nem érezzük, hogy aláizzadna a bőrünk, és akár sminkelhetünk is rá. Ekkor a fényvédelemre kell jobban odafigyelnünk" - tanácsolja Csernai Judit. "Télen a hideg és a szél ellen védjük a bőrünket. A premenstruációs tünetként kialakuló pattanásokat sajnos megelőzni nem tudjuk (hiszen belső eredetűek), de tünetileg sikeresen kezelhetjük pl. ecsetelővel. A pattanásokat mindig lokálisan és általánosan is kezeljük. Tehát használjunk egy bőrtípusnak megfelelő krémet az egész arcra, nyakra, dekoltázsra, illetve ecsetelőt, lokálisan használható krémet, illetve akár maszkokat kiegészítő kezelésként. Itt is ugyanazt tudom mondani, hogy érdemes megtalálni a pattanás kialakulásának okát, és sokkal könnyebb lesz megoldani a problémát."

peeling
Shutterstock

Bőrhámlasztás

Igazán csodás érzés a sima és szupertiszta bőr egy hámlasztás után, ám ezt a módszert könnyű túlzásba vinni, amitől az arc foltos és irritált lehet. A túl gyakori hámlasztás tönkreteszi a bőr természetes védelmi vonalát, így az új bőrnek esélye sincs kialakulni. A bőr sokkal érzékenyebbé válik, ami gyakori gyulladást és az öregedési folyamatok felgyorsulását is eredményezheti.

A magyar kozmetikus szerint a mechanikai peeling vagy radír (ebben apró szemcsék vannak) heti 1-2 alkalommal teljesen megfelelő otthoni bőrápolásnál. Mindenképpen kell utána hidratáló krém, de elegendő a saját nappali vagy éjszakai krém, nem kell külön a peeling utánra való készítményt venni. Ami hatásos még ilyenkor, azok az otthon is feltehető maszkok, hiszen a radírozás után jobban szívódnak fel a hatóanyagok.

Kozmetikai szerek össze-vissza használata

Alap lenne, hogy a helyes sorrendben használjuk a különböző bőrápoló szereket, mivel máskülönben olyan, mintha nem is használnánk egyet sem. A legkönnyebb állagútól haladjunk a legsűrűbb felé, hogy az aktív hatóanyagok átjuthassanak a bőrön.

A kozmetikai szerek használatának helyes sorrendje

1. tisztító tej/hab/gél

2. peeling (heti 1-2x)

3. tonik (visszaállítja a bőr pH-szintjét és a maradék peelinget is eltávolítja)

4. szérum, koncentrátum

5. maszk (ez is mehet heti 1-2x, de teljesen lemossuk)

6. nappali/éjszakai/BB krém/24 órás krém (ez utóbbi azt jelenti, hogy reggel és este is felvihetjük, nem azt, hogy napi 1x használjuk!)

Az sem árt, hogy ha kettőnél több terméket használunk egyszerre, akkor azok egy márkából legyenek. Ezeket ugyanis csoportként fejlesztik ki, és tesztelik, így biztosan jól működnek egymással.

"A titkos receptek miatt két márka terméke akár allergiát is okozhat, ha „összevesznek” a bőrben, vagy egyszerűen interferálnak egymással és nem jól szívódnak fel, nem hatnak. Ez igen ritka, de senki nem tudja előre megjósolni" - teszi hozzá Csernai Judit.

Sminkben alvás

Ezt szinte mindenki unásig hallotta, de nem lehet eleget ismételni. Rövidtávon durva, pattanásos és egyenetlen bőr nézhet vissza a tükörből reggel, de ami ennél is rosszabb, hogy a napi szennyeződések és a szabadgyökök összeadódva felgyorsítják az öregedést, az eltömődött pórusok nem csak nagyobbnak látszanak, de az idő előrehaladtával azok is lesznek.

"A szemfesték miatt a szem körüli ráncok is hamarabb kialakulnak – teszi hozzá Csernai Judit. „Sok fiatal nem mossa le a szempillafestéket, amitől majd a pillák fognak törni és hullani. Nem beszélve a rossz minőségű sminkekről, amikben aludni sem kell, hogy problémát okozzanak.”

Az oktatókozmetikus szerint utólag érdemes egy tisztítókúra a bőrnek, peeling, tápláló maszk, és az alapozó mindennapi használatának mellőzése. „Ha ezt nem szeretné, akkor csak nagyon jó minőségű anyagokat használjon vagy színezett krémeket, pl. BB krémet. Ha már kialakult a tág pórus, esetleg a pattanások nyomai is megmaradtak, érdemes egy hámlasztó kúrát kérni a kozmetikustól a téli hónapokban.”

sminkalvás
Shutterstock

Az öregedésgátló termékek

Ezeknek a termékeknek egy része a megelőzésről szól, így késő akkor elkezdeni a használatukat, amikor már látható jelei vannak az öregedésnek. A finom mimikai ráncok még jól reagálnak egy kereskedelmi forgalomban kapható krémre, a mély ráncokhoz már komolyabb beavatkozásokra van szükség (botox, restylane, juvederm).

„Ha megelőzésről van szó, az első a megfelelő folyadékbevitel”, mondja a magyar szakember. „A krém nem hidratál, nincs benne víz, hanem hatóanyagával veszi rá a sejteket a vízmolekulák felvételére, illetve kívülről védőréteget képez, ezzel is megelőzve a bőr kiszáradását. Soha nem késő elkezdeni a bőr ápolását, de igaz, hogy ez az évekkel egyre nehezebb. Egy 20 évesnek nem lesz jobb a bőre, ha 50+-os krémet használ, inkább hidratálnia és ápolnia kell. Az idősebb korosztálynak természetesen már ütősebb hatóanyag-komplexre van szüksége.”

A Refinrey29 szerint a huszas éveiben a retinol az ember legjobb barátja. Ez a hatóanyag, ami az A-vitamin egy formája, nem csak a pórusokat tisztítja, de a kollagén termelést is serkenti. Jó ötlet még olyan termékeket használni, amelyek összetevői a szabadgyökökkel veszik fel a versenyt, hialuronsavat, vagy hámlasztó AHA-t tartalmaznak. 

"A retinol egy nagyon régi hatóanyag, már sokkal jobbak vannak, pl. a növényi őssejtek, növényi kivonatok, biotechnológiai fejlesztések. AHA-savas termékeket ne használjunk nyáron (kivéve, ha a szakember által összeállított kúra tartalmazza), főleg nem napi szinten és megfelelő fényvédelem nélkül!" - teszi hozzá Csernai Judit. 

A dekoltázs elhanyagolása

Egyre gyakoribb jelenség a fiatal arc-öreg test kombináció, főleg az arcfiatalító kezelések forradalmi fejlődésének köszönhetően. Hiába a szemek körül jelennek meg az első finom szarkalábak, a nyak, a dekoltázs és a kezek árulkodnak a legjobban a korról.

"Az arckrémet nem csak az állkapocsig kenjük, hanem a nyakra és a dekoltázsra. Léteznek nyak- és dekoltázsápoló készítmények, illetve ügyeljünk a napvédelemre ezeken a területeken is. A kozmetikai kezelés része a nyak és dekoltázs ápolása, masszírozása is. Ugyanúgy kezeljük a területet, mint az arcot (tisztítás, peeling, pakolás, krémek)."

Túl hamar abbahagyni egy termék használatát

Bár egy reklámban sokszor azzal próbálják eladni a terméket, hogy már egy hét alatt csodás hatása van, sokszor ezt fényvisszaverő anyagokkal és lágyító szerekel érik el, amelyek azonnal ragyogóbbnak és simábbnak mutatják a bőrt. A komolyabb problémákat orvosolni, mint a napsugárzás okozta károsodás, vagy a kollagén és elasztin termelődés lassulása, már tovább tart. A szakember szerint valódi eredményeket leghamarabb négy-hat hét után lehet várni, ám vannak olyan krémek és szérumok, amelyek hónapok után fejtik csak ki hatásukat.

A magyar szakember ezzel csak részben ért egyet.

"A hatás mindig problémafüggő. Egy pigmentfolt halványítása nem napok kérdése, ahogy nem is 1-2 nap alatt alakult ki. De a bőrszárazságot vagy a pattanásokat sokkal könnyebb gyorsan és látványosan eltűntetni. Ez az egyik oldal. A másik, hogy meg is kell előzni, hogy a probléma újra megjelenjen, pl a pigmentfoltoknál a bőr megfelelő táplálása és fényvédelme, a pattanásoknál a hidratáltság és (ha az a kiváltó ok) a nyomkodás, vakargatás megszűntetése.

Szerintem 1-2 hét után már lehet érezni hatást egy jó terméknél, ha ez felszíni is, de a hónapok utáni hatáskifejtést én túlzónak tartom, mert a bőr 28 naponként újul meg, ennyi idő után már kell valaminek történnie." 

Oszd meg másokkal is!
Mustra