Ezektől az alkoholoktól nem fog hízni

Zanza!

Azt hihetnénk, hogy a legtöbb fogyókúrába egyáltalán nem fér bele az alkohol fogyasztása, pedig, ha mértékkel iszik, és tudja, hogy melyek azok az alkoholos italok, amelyek kevés kalóriát tartalmaznak, simán belefér, hogy pár pohárral magához vegyen. A Harper's Bazaar cikkét vettük alapul, de biztos, ami biztos, egy szakértőt is megkérdeztünk a témában. Mert hát ugye, mit ér egy hétvégi kikapcsolódás a haverokkal, ha egy kortyot sem ihat?!

 

shutterstock 166641401
Fotó: Shutterstock

Amit azért nem árt tudni

Az alkohol rendkívüli módon dehidratálja – azaz kiszárítja – a szervezetet, és legalább ennyire kártékony az emésztőrendszerre is. Kutatások támasztják alá, hogy az emésztés nagyban befolyásolja az immunrendszer megfelelő működését. Az emésztőrendszer nem kielégítő működése többek között a következő káros következményekkel járhat: bőrproblémákat okozhat, tápanyaghiány léphet fel és legyengülhet az immunrendszer. Szóval, ha ezeknek az esélyét szeretné minimalizálni, olvasson tovább!

Mit igyon? 

Az egyik legfontosabb szabály, hogy gluténmentes italokat fogyasszon. A glutén ugyanis nem hat kedvezően az emésztőrendszerre – emiatt sem árt kerülni a fogyasztását. Íme tehát pár gluténmentes alkohol, amit nyugodtan ihat; persze, csak mértékkel. (Szerencsére, a lista elég bőséges.)

 • bor
 • gluténmentes sör (Azt azért ne felejtse el, hogy a sör alkoholtartalma ugyan alacsony, szénhidrát tartalma viszont van (folyékony kenyér), és mivel mennyiségre is többet fogyasztunk belőle, nem túl előnyös fogyókúrázóknak.)
 • cider
 • pezsgő
 • rum
 • brandy 
 • gyümölcspálinka, törkölypálinka/grappa
 • Metaxa 
 • konyak
 • tequila
 • desztillált vodka
 • ouzo
 • vermut

Ha van rá lehetősége, azért nézze meg, hogy mik a kiválasztott ital összetevői; így tud igazán biztosra menni. És azt is elolvashatja, hogy ezek mennyi kalóriát tartalmaznak!

 

Az alkohol magas kalóriatartalommal rendelkezik

„Az alkohol, mint energiát szolgáltató "tápanyag" magas kalóriatartalommal rendelkezik (1 galkohol= 7,9 kcal, és viszonyításképpen 1 g zsír=9,3 kcal, 1 g fehérje és szénhidrát=4,1 kcal). Mivel majdnem olyan magas a kalóriatartalma, mint a zsírnak és könnyen is alakul depózsírrá a szervezetben, az alkoholos italok alapvetően hizlalnak. Természetesen kis mennyiségben alkalmanként fogyaszthatók, de elsősorban célszerű az alacsonyabb alkohol-és cukortartalmúakat előnyben részesíteni. A tömény italoknak általában alkoholtartalmuk mellett a cukortartalmuk is magas, tehát még kevésbé előnyösek diétázóknak. Mindezek mellett még azért is, mert az alkoholos italokat este fogyasztjuk, amikor az anyagcserénk már lassult és inkább a tartalékolásra áll át szervezetünk.” - tudtuk meg Barcza Zsuzsanna dietetikustól

Mikor igyon?

Napszaktól teljesen független, hogy mikor iszik alkoholt, a lényeg az, soha ne éhgyomorra tegye. Hogy miért? Mert üres gyomorban sokkal gyorsabban szívódik fel és kerül ezzel a véráramba az alkohol, ami azt jelenti, hogy hirtelen emelkedik meg a véralkoholszint, és emiatt gyorsabban a fejébe száll a pia. Ezen túlmenően a magas cukor- és szénhidráttartalom miatt a vércukorszint is vészesen lezuhanhat, bár ehhez azért már jó sok alkoholt el kell fogyasztani.

A nem megfelelő vércukorszint hatással van a hormonális problémákra, lelassítja az anyagcserét, a szervezet zsírt raktároz nem kívánt területeken. Ezek miatt is lehetséges, hogy izzadva ébred, miután túl sok alkoholt fogyasztott. 

Ezek lesznek a legmenőbb piák idén

Körbekérdeztünk egy pár helyen, mit tippelnek, mik lesznek a legjobban fogyó italok idén a melegben. A nyitott helyek még mindig a fröccsöt és az Aperol Spritzet említik első helyen, az URIMURI pultosai viszont azt ígérik, nagy hangsúlyt fektetnek idén a különböző ginek és tonikok keverékére, amiket friss fűszernövényekkel fognak feldobni, így próbálják majd a nép szomját oltani. Egyébként azt is hozzátették, hogy szerintük az Unicum Szilva magában és long drinkbe keverve is elég ütős lesz ebben a szezonban.

Mit egyen ivás előtt?

Fehérjében és zsírban dús ételt azért célszerű nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása előtt enni, mert ezek emésztése lassú, tovább tartózkodnak a gyomorban, és lassítják az alkohol felszívódását, tehát csökkentik a „hatását". Nem kell persze óriási lakmározásra gondolni – tökéletesen elegendő egy marék mogyoró, dió, mandula (magvak), avokádó vagy mondjuk egy kis szelet kókuszzsírban sült csirkemell.

Hidratálás

Ahogyan a bőrt (főleg a száraz bőrt), a testet is hidratálni kell: ivászat előtt és után fel kell tölteni a szervezetet vízzel. A normális napi kétliteres mennyiséget emelje ilyenkor nyugodtan 2,5 literre, így meglehet, hogy bár az alkoholtól becsiccsent, de másnapos nem lesz. Az átmulatott éjszaka után pedig kezdje a napot egy vitaminbombával: 3 dl vízbe nyomja bele egy egész citrom levét, és tegyen hozzá két csipet tengeri sót. Ez a keverék jó a májnak és a vesének, hidratálja a szervezetet, a citrom meg tele van C-vitaminnal, ami ilyenkor elengedhetetlen.

 
 
 
 
Blogmustra