Tíz kamu indok, amiért nem jár edzeni

Egyesek szerint lustaság, mások szerint motiválatlanság és nemtörődömség áll a rendszertelen edzés hátterében, holott tudatos testépítésre bárki képes, aki csak egy kicsit is eltökélt. A Lifehack.com összegyűjtötte azt a tíz leggyakoribb kifogást, amikkel becsapjuk magunkat és tényleg elhisszük, hogy nem csak időnk, de szükségünk sincs rendszeres mozgásra. A listát átböngészve néhol biztosan magára ismer.

1. Nekem erre nincs időm

Az edzéssel kapcsolatos leggyakoribb ellenérv az időhiány, ami orbitális kamu, hiszen az embernek arra van ideje, amire szakít. Egy harminc perces edzés csak a nap két százalékát teszi ki, ellentétben a TV és a monitor előtt töltött hosszú órákkal – főleg, ha valaki főállásban ül reggeltől estig a gép előtt. Ne azon gondolkodjon, mennyi idejét veszi el az edzés hanem azon, miket előz meg a rendszeres mozgással és egészséges életmóddal.

2. Túl fáradt vagyok hozzá

Ha egy előre betervezett edzést kihagy, nagy valószínűséggel a következőt is le fogja mondani, innentől kezdve pedig ugrott is a jól megtervezett rendszeres testmozgás. Mint sok minden, az edzés iránti elkötelezettség is agyban dől el: nem lehet mindig kirobbanó formában, mikor levonul a terembe, pláne nem este hétkor, egész napos munka után. Egy kiadós edzés felfrissíti és még aludni is jobban fog, viszont ha állandó a fáradtságérzet, akkor inkább alvási szokásain változtasson, ne az edzéstervén.

A fáradtság csak egy indok a sok közül.
A fáradtság csak egy indok a sok közül.

3. Sportolni annyira unalmas!

Ja, hogy az edzés túl unalmas? Akkor mi van a fogmosással, a tusolással és a fésülködéssel? Ezeket izgalmasabbnak találja? Nagy valószínűséggel nem, de mivel a mindennapi rutin szerves részei, ezért szó nélkül elvégzi őket. De ki mondta azt, hogy az edzést nem lehet annak tekinteni? Csak akkor fog rendszeresen edzeni, ha mindennapi rutinként tekint rá, nem pedig mint kötelező rosszra. Ha esetleg nem élvezi a túlzott mozgást, akkor sem a mozgással van a baj: az edzés nem csak súlyemelést és futógépen zihálást takar, ússzon, jógázzon, próbálja ki a piláteszt, esetleg a rúdtáncot, ami csak tetszik. Találja meg azt az önhöz illő mozgásformát, amit élvezettel csinál, ilyesmikre mi is rendszeresen adunk tippeketl

4. Nincs motivációm

Nem mindenkit motivál a karcsú derék vagy a szálkás has, és az sem baj, ha nincs teleragasztva a hűtője Victoria’s Secret modellekkel. Ha az érzelemeinkre hallgatnánk, valószínűleg üresek lennének a konditermek, viszont egy rakás kövér ember mozizna, vásárolna, vagy csak a cukrászdában ücsörögne egész nap. Ezért inkább próbálja arra motiválni magát, hogy akkor is nekiálljon mozogni, ha baromira nincs kedve. Mondjuk gondoljon arra, milyen rossz lenne 40-50 évesen cukorbetegen, magas vérnyomással gyógyszereken élni.

Nehéz, de nem lehetetlen összeegyeztetni a munkával és a családdal.
Nehéz, de nem lehetetlen összeegyeztetni a munkával és a családdal.

5. A gyerekem épp eléggé lefáraszt

A háztartást és munkát is eleve nehéz összeegyeztetni a rendszeres testmozgással, pláne, ha még egy-két gyerkőcöt is nevel közben, de ezt a dumát a celebanyáknak se nagyon hisszük el. Ha problémás egyszerre a gyerekekkel foglalkozni és még edzeni is, próbálja összehangolni a kettőt. Először állítson össze egy laza, heti két alkalmas edzéstervet, amihez olyan termet keressen, ami lehetőleg közel van, és ahol biztosítanak gyerekmegőrzőt és játszóházat: így egy, vagy akár két teljes órája is lesz a mozgásra. Jó alternatívák lehetnek a szabadtéri vagy a vízközeli helyek is, itt a gyerekek is elszórakozhatnak, miközben úszik, jógázik vagy piláteszezik egyet. Nem csak saját maga, de gyerkekei érdekében is fontos, hogy odafigyeljen az egészségére és fitten tartsa magát.

6. Nincs kivel edzenem

Ergó, nincs kivel beszélgetnie az öltözőben, a futógépen vagy a haspadon? Sokkal jobban jár, ha egyedül edz: sokkal élvezetesebb zenére mozogni, mint futás közben a tüdejét kiköpve átbeszélni a legjobb pletykákat, ráadásul így az edzés is jelentősen veszít a hatékonyságából. Inkább élvezze azt, hogy így csak magával foglalkozhat, ami akkor különösen fontos, ha napközben egyébként nincs túl sok ideje. Bónusz tipp egyedülállóknak: edzőtermekben ismerkedni is könnyebb, ha nem tudja pontosan, hogyan kell elvégezni egy gyakorlatot, csak szólítson le egy tapasztalnak tűnő, szimpatikus figurát. 

7. Most nem érzem valami jól magam

Régen az iskolában, ma már az edzőteremnél színlelhető aduász a rosszullét. Elhitetjük magunkkal, hogy valóban rosszul vagyunk, és hogy ugyan már, nem is akkora probléma, ha egy alkalom kimarad. Csakhogy abba már senki nem gondol bele, hogy egy idő után ez a rossz szokás rutinossá válhat, szépen leszoktatva önt az egészséges életmódról. Ha valóban rosszul érzi magát, természetesen maradjon otthon, de ha csak arról van szó, hogy egy kicsit fáradt vagy nyűgös, inkább erőltesse meg magát – higgye el, az önértékelésének duplán jót fog tenni, ha még ezt a kihívást is le tudta küzdeni.

8. Az edzőterem túl drága és még messze is van

Az anyagi nehézség abszolút jogos és vitathatatlan érv az edzőterem, de nem a testmozgás ellen. Nem kell több ezres havi bérlettel vesződnie azért, hogy gatyába rázza magát, végezhet alapgyakorlatokat akár otthonról is. A Youtube-on nem egy edzésterv közül válogathat, sőt, ma már okostelefonos alkalmazások is léteznek ilyen célokra. Bármelyik platformot választja, jellemző módon testtájakra bontva is megtalálja az önnek megfelelőt: több száz has, fenék és lábgyakorlatot is kipróbálhat személyi edzők segítségével, mindezt ingyen és bérmentve, a saját nappalijából.

Ha rühelli a videós edzést, és ilyen szép időben nem is akar a négy fal közt izzadni, akkor inkább szabadtéri lehetőségekben gondolkodjon: a favágás, a kerékcsere és a cipekedés már felér egy kiadós edzéssel, de az is elég, ha nagyobb sétára viszi a kutyát, vagy életmódváltásként azokat a távokat, amiket rendszerint kocsival tesz meg, inkább biciklivel vagy gyalog tudja le. (Vagy keressen egy kondiparkot.)

9. Nem biztos, hogy helyesen csinálom a gyakorlatokat

Senki sem születik személyi edzőnek, valahonnan meg kell tanulni a gyakorlatok helyes elvégzését, de szerencsére ehhez ma már az internet megint csak nagy segítséget nyújt. Egyből senki sem tud tökéletesen fekvőtámaszozni, viszont minél többet gyakorolja, egy idő után annál jobban megy majd. Ha végképp kétségbeesik, az sem ciki, ha segítséget kér egy tapasztalt testépítőtől. A legtöbben segítőkészek, és mivel a teremben mindenki ugyanazért, vagyis a fitt és jól megmunkált testért küzd, biztosan nem fogják cserbenhagyni.

10. Frusztrál a többi ember

Ez teljesen normális, és valószínűleg mindenki más is így érez, még a tetőtől talpig vadiúj Nike edzőcuccba bújt, az öltözőben szelfizgető testépítők is. Érthető, ha nem érzi magát teljesen felszabadultan egy új helyen, új emberek közt, akik előtt ráadásul mindenféle, eddig még nem gyakorolt gyakorlatokat kell elvégeznie, loncsosan, melegítőben. Edzőterembe járni már csak azért is kifizetődő, mert jelentősen felturbózza az ember önbizalmát, arról már nem is beszélve, hogy sokkal jobban fogja érezni magát a bőrében.

Nem kötelező konditerembe járni, akár otthon is tornázhat.
Nem kötelező konditerembe járni, akár otthon is tornázhat.
Oszd meg másokkal is!
Mustra