Brit tudósok: dolgozzon otthonról, ha fogyni akar

A British Medical Journal nemrég közölt egy tanulmányt, amelyben arról írnak, hogy igenis számít, hol és mennyi gyorsétteremmel találkozunk a nap folyamán. A kutatásban összesen 5442-en vettek részt. A tesztalanyok 29 és 62 év közötti cambridgeshire-i lakosok voltak. A szakemberek pedig arra voltak kíváncsiak, hogy naponta mennyi gyorséttermi ételt ettek, valamint hogy mennyi a testtömegindexük. Ebből jött ki az a nem meglepő eredmény, hogy aki többször eshet kísértésbe, vagy akinek nincs más lehetősége, hízni fog.

shutterstock 123552448

A felmérés szerint egy ember napközben átlagosan 32 gyorsétkezde előtt megy el, miközben az otthona és a munkahelye között ingázik, és 48 %-kal magasabb az ilyen éttermek előfordulása az irodák és egyéb munkahelyek közelében, mint a lakóövezetekben. Az eredmények szerint azok, akiknek a környezetében több ilyen étterem van, 1,2 -del magasabb a testtömegindexük, mint azoknak, akik nem futnak bele folyamatosan egészségtelen ételekbe, és nem meglepő módon, nagyobb az esélye annak, hogy túlsúlyosak legyenek.

És jöjjön még több szám: akiknek a környezetében a legtöbb ilyen étterem van, napi átlagban 5,7 grammal több gyorséttermi ételt fogyasztanak, mint azok, akik csak elvétve esznek ilyen helyeken, ez egyébként 15%-os különbséget jelent. „Heti szinten ez 39,9 grammot jelent, ami a fele egy kisadag McDonald's sült krumplinak és egynegyede annak a gyorséttermi adagnak, amit 2010-ben egy ember egy hét alatt elfogyasztott” – áll a tanulmányban.

shutterstock 128879701

Az elmúlt évtizedben egyébként 29%-ban több gyorséttermi vagy kiszállítós ételt esznek az emberek, és kutatók szerint igenis van összefüggés az elhízott, túlsúlyos emberek számának a növekedése, valamint az ilyen vendéglátóipari egységek terjeszkedése között. Dr. Thomas Burgoine, az egyik vezetőkutató szerint a gondot főként az okozza, hogy ezekben az éttermekben kapható ételek messze nem olyan egészségesek, mint azok, amelyeket otthon készítünk el.

Jill Pell, a Medical Research Council egyik csoportjának elnökasszonya szerint azok a kutatások, amelyek az emberek környezetében fellelhető étkezési lehetőségek, valamint a étkezés és a súly kapcsolatát vizsgálták, vegyes eredményeket hoztak, ezért szükség van további vizsgálatokra, hogy olyan stratégiát dolgozhassanak ki, amellyel sikeresen lehet küzdeni az elhízás ellen.

Ezzel egyetért Tracy Parker, a British Heart Foundation dietetikusa is. Ez a tanulmány szerinte sem támasztja alá, hogy valaki a lakókörnyezete miatt lesz kövér, de fontos, hogy meglegyenek azok a lehetőségek, hogy az ilyen helyeken is egészségesen étkezhessünk, jó döntéseket hozhassunk. Persze az internet is segíthet ebbe, tavaly előtt például nagyon sokan kerestek lá a Google segítségével arra, hogy mennyi kalória van a gyorsétkezdék ételeiben. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra