Felmondani stílusosan is lehet

Zanza!

Felmondani nem könnyű, és ha nem hirtelen felindulásból történik, akkor rendszereint gyomorgöcs, kételkedés, álmatlan éjszakák társulnak hozzá. Kivételek persze mindig akadnak, sőt, olyanok is vannak, akik a lehető legkreatívabban próbálják közölni: otthagyják a munkahelyüket. Mióta Marina Shifrin 2013 szeptemberében feltöltötte a netre azóta híressé vált videóját, amelyben Kanye West Gone című számára táncolva közli a felmondását munkahelyével, akciójával egész mozgalmat teremtett.

Az első fecske

Nem tudjuk, valóban Shifrin volt-e a legelső, aki így mondott fel, de az ő videója volt az első olyan, ami szélesebb körben terjedt el, a YouTube-on már 17 milliós megtekintésnél jár. Shifrin két év után sokallt be a munkahelyétől, ahol leginkább az zavarta, hogy a hírvideókat készítő cégnél a főnökeit a tartalom nem, pusztán a nézettségi adatok érdekelték. Ahogy a megtekintésekből látszik, a videó nagy sikert aratott, Shifrinnek pedig nem kellett sokáig várnia a munkaajánlatra, hamar érkezett is egy, Queen Latifah-tól. Azt nem tudjuk, el is fogadta-e, az biztos, hogy jelenleg saját weboldalán mint "író, komikus és pincérnő" határozza meg önmagát, és nem tűnik depressziós munkanélkülinek. Egykori főnöke állítólag nem mosolygott őszintén a felmondóvideó láttán, de pár nappal később - egyfajta vicces visszavágásként - a cég Shifrin videóját viccesen fricskázó ellenvideóban kívánt neki minden jót, és tette közzé egyúttal: "munkatársat keresünk!"

HOPA – de mégis mi az a HOPA?

Shifrin videójának sikerét jelzi, hogy a történtek után mások is nyúltak hasonló eszközökhöz. Így tett az asszisztensként dolgozó Jenny is, aki egy videoüzenetben vett búcsút mindenkitől - szexista főnökét is beleértve. Már a legelején közli a felmondás tényét, majd kijelenti, hogy mindenki nagyon fog neki hiányozni, egyvalakit kivéve: a főnökét, Spencert, aki korábban HOPA-nak (hot piece of ass), azaz jó kis seggnek nevezte. Jenny ezt a videóban azzal köszöni meg, hogy alaposan kitálal róla, többek között azt is megosztva, hogya férfi munkaideje nagy részét a Farmville-en tölti. 

Hogy mindenki lássa

Ha már videós felmondás, ki mondta, hogy ez egyszemélyes műfaj? A munkahelyi ebédlő jobb esetben társalgóként, közösségi térként is működik, így ha ön azt szeretné, hogy mindenki tudjon a felmondásáról, próbálkozzon ott. Így döntött Doug is, aki az Űrodüsszeia zenéjére teátrálisan bevonult az ebédlőbe, majd felpattanva egy székre hirtelen széttépte az ingét, hogy a mellkasára írt I quit (kilépek) felirattal közölje: részéről ennyi. Doug ezután még tett egy kört a Queen slágerére, a Bohemian Rhapsodyra, egészen addig, míg a kollégák vidáman integetnek.

Zenekari kísérettel

A zenekari kíséret továbbfejlesztett verzióját láthatták a Providence Reneissance Hotel dolgozói, amikor egyik munkatársuk, Joey úgy gondolta, szeretné megadni a módját a felmondásnak, így az eseményre magával vitte a barátaiból verbuvált házi zenekarát. Joey főnöke kiakadt, ahogy meglátta az ott ácsorgó csapatot, és nyomatékosan ráparancsolt mindenkire, hogy távozzanak. Joey ezt boldogan meg is tette, miután elédobta a felmondását, majd a Macskajaj zenéjére megkönnyebbülten elhagyta az épületet.

Dalban mondja el

Ha pedig ennél is nyilvánosabb előadásra vágyik, ne szűkítse a nézők számát csak a kollégákra. A következő videó helyszíne egy kávézó, ahol Phil egy öttagú kórussal a háta mögött énekli el felmondási szándékát a főnökeinek, miközben a helyiség tömve van vendégekkel, akiket persze mulattat a rendhagyó bejelentés. Bár eleinte a két vezetőnek tetszik a szerenád, ám amint leesik nekik, miről van szó valójában, azért az arcukra fagy a mosoly. Javukra legyen mondva, a végén a bátor srác azért tőlük is megkapja a megérdemelt tapsot. Ön ezt bevállalná?

Önnek melyik felmondás tetszett a legjobban?

  • A kávézós kórus, mert profi, a végén a főnökök is jófejek 1379
  • HOPA Jennyé, mert jól beszól 667
  • A saját zenekaros, mert barátokkal ez is buli 572
  • Shifriné, mert az még eredeti volt 509
  • Az ebédlői show, mert egyedül vállalta be 267
Blogmustra