Ne stresszeljen rá a szilveszteri bulira!

Agyára megy már a programkeresés, hogy hol és hogyan ünnepelje a szilvesztert? Megértjük! December 31. az év egyik olyan napja, amikor kötelezően kell valamit csinálni – de minimum örömködni, inni, trombitát fújni egymás arcába, konfettit szórni mindenhová és totálisan lerészegedni. 

 

Nos, ha nem éppen a húszas évei elején jár, elhisszük, hogy ezek helyett sokkal szívesebben marad otthon az év utolsó napján. Persze, azért mégiscsak rohadt unalmas egyedül otthon kuksolni, amíg kintről hallani a jókedvű népet, így adunk pár tippet, hogyan tudja megrendezni az év buliját stresszmentesen, alacsony költségvetésből. 

Tervezés

Először is mérlegelje, kik azok az emberek, akiket szívesen lát otthonában. Mindig számoljon a meghívottaknál két-három fővel többel, hisz előfordulhat, hogy valaki csak a legutolsó pillanatban jut eszébe, vagy hogy akiről úgy gondolja, egyedül jön, mégis a párjával érkezik. Ha megvan a lista, telefonálgatás-köremailezgetés helyett legegyszerűbb, ha kreál egy „eseményt” az egyik közösségi oldalon, és azon keresztül hívja meg a kiválasztott barátokat. Arra ügyeljen, hogy kizárólag zárt eseményt szervezzen, mert 

  1. ha nyilvános a buli, megsértődhetnek, akiket nem hívott meg,
  2. illetve – ahogy ez szokott lenni – hívatlan vendégek is beesnek, ha akarja, ha nem.
shutterstock 139152893

Kérjen meg minden meghívottat, hogy jelezzen vissza, ha elfogadja a meghívást, mert így sokkal egyszerűbb kalkulálni a kaját is.

Lista

Amikor már kialakult, hogy nagyjából hány főre számíthat, elkezdheti megírni a bevásárlólistát. Akkor jár a legjobban, ha olcsó, de laktató ételeket készít. Erre rengeteg példát talál Alapkonyha rovatunkban. Amikor összeírta a hozzávalókat, menjen a legközelebbi hiper-, vagy szupermarketbe, és célirányosan szedje össze, amire szüksége van: csak azokban a sorokban „sétálgasson”, ahol feltétlenül szükséges. Ha benéz az édességek, ropik stb. közé, biztos lehet benne, hogy olyan is landol a kosarában, amit nem írt fel a listájára, ergo: nincsen rá szüksége, viszont felesleges pénzkiadás! Egy másik remek megoldás, ha interneten rendeli meg az alapanyagokat: így az elcsábulás-faktor automatikusan kivédődik, plusz nem kell cipekednie, és nemcsak az üzemanyagon spórol, de az időn is. Korábban már feltérképeztük, melyik nagy hiperek és élelmiszeráruházaknál működik online megrendelés, sőt le is teszteltük, hogyan, így önnek most már csak választania kell közülük. 

Alkohol

Mivel ön a házigazda, ne féljen attól, hogy smucignak tartják a barátai, ha megkéri őket arra, hozzanak magukkal italt. Az sem baj, ha bedobja a közös „esemény”-be, milyen italokat látna szívesen, a meghívottak pedig elosztják maguk között, hogy ki-ki mit visz. Így elkerülhetik, hogy olcsó pezsgőbe fulladjon a hangulat.

Szomszédok

Illik előre szólni a szomszédainak, hogy bulit fog rendezni jövő kedden. Így elkerülheti, hogy percenként dörömböljenek az ajtaján, vagy rosszabb esetben önökre uszítsák a zsarukat. Ha jó fej módon még egy éjféli pezsgőzésre is meghívja a házban lakókat, biztosan senki nem lesz dühös önre a hangos zene, a lármás jövés-menés vagy a ricsaj miatt.

Zene

Elég lehangoló tud lenni, ha nincsen semmilyen aláfestő zene a buliban. Kérdezze ki a többieket, hogy ki mit hallgatna szívesen, esetleg kérje meg barátait, hogy válogassanak össze jó számokat, és vigyék el önhöz pendrive-on vagy CD-n.

Programok

Készítsen elő társasjátékokat, persze olyanokat, amikkel egyszerűbb lerészegedni, vagy amik oldják a hangulatot. Az Activity és hasonló társasok azért jók, mert egy csapatban akár öten-hatan is játszhatnak. Ez jó lehetőség arra, hogy azok is összeismerkedhessenek, akik eddig még nem találkoztak. 

„Dress code”

Nem árt, ha azt is egyezteti barátaival, milyen ruhában ünnepeljék az új évet. Még jobb, ha valami témát talál ki, mondjuk „sportos buli”, ily módon senkinek nem lesz ciki valami kényelmes tréningben megjelenni. Mert hát, kinek van kedve lehánynia a kedvenc szettjét? Egyáltalán, kinek van kedve hányni?!

shutterstock 120131107

Pakolás

Az egyik legfontosabb szabály: a lakásban található minden értékes vagy fontos holmit rejtsen el olyan helyre, ahol tuti, hogy senki sem talál rá. Akkor jár a legjobban, ha a hálószobába bezár minden törékeny tárgyat. Na nem mintha ereszd el a hajam bulira készülne, de ugye – mint tudjuk –, bárhol bármi megeshet. 

Ki hol alszik

Lehetőleg biztosítsa, hogy akinek szükséges, a buli után maradhasson még egy kicsit – ha nem is kijózanodni, de legalább pár órát aludni. Ilyenkor az sem baj, ha nincs elég ágy a lakásban, a földön is remekül el lehet szállásolni a meghívottakat. Kérje meg a vendégeket, hogy hozzanak hálózsákot magukkal, ezzel mindenki letudhatja a "jaj nem tudok inni (ezáltal jól érezni sem magam a sok részeg között) mert haza kell vezetnem" effektust.

Ne görcsöljön

És most jön a lényeg: ne görcsöljön a buli miatt. Pakoljon össze/el, készítse ki a kajákat, a papírpoharakat és a tányérokat, töltse ki magának az első italát és várja a többieket. Ne izguljon azon, hogy milyen lesz a buli, inkább próbálja magát elengedni és élvezni, hogy a barátaival töltheti az év utolsó napját. Ja, és semmiképpen se felejtse el, hogy ez a nap is csak olyan, mint az összes többi, szóval semmivel sem különb, mint egy átlagos évközi nap. Piát is csak azért igyon mértékkel, hogy ne legyen másnapos, de ha van valami extra praktikája másnaposság ellen, ossza meg velünk is!!

shutterstock 72273550

Másnap jöhet a takarítás

Azért is jó, ha önnél alszik a galeri, mert legalább lesz lehetősége másnap reggel elkapni őket, hogy segítsenek rendberakni a lakást, rosszabb esetben a lépcsőházat is. Erre is készüljön fel előre, és állítson be jó sok olcsó törlőrongyot (például válogasson kinőtt, kiszakadt pólókat), amiket nem sajnál majd kidobni a takarítás után. 

Bónusz: nem árt ha felkészül a másnaposságra és már előző este bekészíti a kávéfőzőt, hogy reggel már csak meg kelljen nyomni a gombot.

Menni fog? Ha úgy gondolja, igen, már kezdheti is készíteni az „event”-et!

Boldogabb új évet kívánunk!

Oszd meg másokkal is!
Mustra