Van, amiben már majdnem skandinávok vagyunk

A Priceonomics összeállított egy térképet aszerint, hogy átlagosan hány éves korukban házasodnak az emberek a világ különböző országaiban. Minél világosabb zöld egy ország, annál fiatalabban kötik be az ott élők fejét. A legalsó értéknek a 20.2 éves kort, a legfelsőnek pedig a 34.5 évest jelölték meg. Ehhez az adatokat az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) szolgáltatta, bár ezek sajnos nem minden esetben azonos évből származnak. A házasságokkal kapcsolatban általános trend egyébként az, hogy az emberek egyre később vállalkoznak rá.

Általában még elmondható, és sajnos nem újdonság, hogy van összefüggés egy ország társadalmi-gazdasági fejlettsége és a házasságkötések között. Ahogy a térképen is látszik, a fejlettebb országokban, mint Nyugat-Európa vagy Skandinávia egyes részein általában harminchoz közeledve házasodnak az emberek, míg a fejlődő országokban korábban. Példának Afganisztánt hozták fel, ahol gyakorlatilag állandóan háborúznak. Afganisztán is azok közé az országok közé tartozik, ahol az emberek átlagosan a húszas éveik legelején a házasodnak.

nos640
un.org

Az a szokás is változatlanul megmaradt, hogy egyes fejlődő országokban a nőket nagyon fiatalon házasítják. 39 országból érkeztek olyan adatok, amik azt mutatják, hogy ezekben az országokban a nők húsz százalékát már 18 éves koruk előtt férjhez adják, ezen belül húsz országban pedig már 15 éves koruk előtt férjhez mennek a lányok. Ennek ellenére is jellemző világtrend, hogy egyre később kötnek házasságot az emberek: míg egy nő a hetvenes években 21.8 évesen ment férjhez, addig a kétezres évekre ez a szám már 24.7 lett. A lényeg, hogy a néhány országot leszámítva 49 éves korukig az emberek 80 százaléka általában már házasságban él.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek