Ikrek fotói bizonyítják, milyen látványosan öregít a dohányzás

Ön sem hisz a photoshopban? Nem győzte meg a Smoking Time Machine telefonos app, ami egy fotó feltöltése után megmutatja, hogyan fog öregedni, ha továbbra is bagózik?  Pedig ideje elhinni: a dohányzás valóban látványosan tönkreteszi a bőrt, alább megnézheti, hogyan. Az összehasonlításra pedig a legjobb alanyok az egypetéjű ikrek, akik gyárilag még megszólalásig hasonlítanak egymásra. Legalábbis, amíg egyikük keményen bagózni nem kezd.

Egy, az Amerikai Plasztikai Sebészek Társaságának hivatalos lapjában megjelenő új tanulmány olyan ikreket hasonlított össze, akik közül az egyik dohányos, míg a másik vagy soha nem is dohányzott, vagy legalább öt évvel kevesebb ideig mint a testvére. A kutatás során az ikrekről fotók készültek (ezek láthatók alább), és egy kérdőívre is válaszolniuk kellett, azonban az plasztikai sebészek anélkül vizsgálták őket, hogy tudták volna, melyikük a dohányos. Elsősorban a ráncokat figyelték, olyan jegyeket kerestek, amelyek egyértelműen a dohányzás következményei. Végül arra jutottak: a dohányzás hatásai leginkább az arc alsó felén láthatók a leglátványosabban.

dh3

A bal oldali nő dohányzott kevesebbet.Fotó: plasticsurgery.org

"Érdemes megjegyezni, hogy már azok között az ikrek között is láthatóan komoly különbség van, akik közül egykor mindketten dohányosok voltak, ám az egyikőjük legalább öt évre abbahagyta" - mondta dr. Bahman Guyuron a tanulmány egyik szerzője. Az erősebb dohányosokra jellemző arcjegyek, a megereszkedettebb felső szemhéj, táskásabb szem, és a határozottabbak vonások az orr és a száj között. Az mondjuk nem túl meglepő, hogy a homlokon viszont alig hagy nyomot a cigarettázás. Ezeket pedig nem lehet egyéb körülményekre fogni, például alkoholfogyasztásra vagy stresszre, mert a tesztekben ezeket a faktorokat kellőképp vizsgálták ahhoz, hogy ki tudják zárni.

A bal oldali férfi valamivel jobb formában van.
A bal oldali férfi valamivel jobb formában van.plasticsurgery.org

A kutatásban egyébként 79, ikerpár vett részt, ebből 57-en nők voltak, az átlagéletkor pedig 48 év volt. A párok között átlagosan 13 évvel dohányzott kevesebbet az egyikőjük. Az alanyokat a twinsburgi Iker Napok nevű fesztiválon találták, ami kétségtelenül remek alkalom egy ilyen kutatás célcsoportjának begyűjtésére. 

Itt is a bal oldali nő dohányzott kevesebbet.
Itt is a bal oldali nő dohányzott kevesebbet.plasticsurgery.org
Oszd meg másokkal is!
Mustra