Szabaduljon meg a gyomoktól természetesen

A tavasz a kertszépítés, kertrendezés időszaka, így aki családi házban lakik, szabadideje nagy részét kint tölti. Azt már bemutattuk, hogyan kell természetesen védekezni a kártevők ellen, azonban sokszor nem csak velük, hanem az ágyásokban, pázsitban, vagy akár a járdák, falak repedéseiben megjelenő nemkívánatos növényekkel, azaz a gyomokkal is meggyűlik az ember baja. Most erre adunk tanácsokat, hogyan szabadulhat meg tőlük, persze vegyszerek nélkül, csupán a háztartásban és a növényvilágban megtalálható segédanyagok segítségével. Cikkünk megírásában Ónozó Krisztián, az Evergreen Garden kertészmérnöke és Tóth Attila külső szakértő segédkezett.

Gyomirtás az étkezési ecet segítségével

A szakember szerint egyik legnépszerűbb házi gyomirtó az nem más, mint az étkezési ecet. Ez különböző koncentrációban tartalmazhat az ecetsavat, akad 10% vagy 20%-os is.  Az ecetet elsősorban totális gyomirtóként, tehát minden növényi szervezetet megtámadójaként tartják számon- ezért is kell gondosan ügyelni arra, hova is juttatja!Amennyiben meg szeretne szabadulni a nem kívánatos növényektől, akkor fontos tudni, hogy általában 5-10%-os oldatot szoktak gyomíróként alkalmazni, de a 20%-os oldat sem káros, sőt, bizonyos agresszívabb, erőteljesebb gyomokat ezen a dózison lehet a legtökéletesebben elpusztítani. Mivel a boltokban lévő termékek már eleve 10-20 százalékosak, így a hígítással csak abban az esetben kell bajlódni, ha savra érzékenyebb területen szeretne dolgozni vele. Az ecetsavas gyomirtás alkalmazható szabadföldön és termesztő berendezésekben (fóliasátor) is egyaránt. Kézi permetezés esetén figyeljen arra, hogy szembe, illetve nyálkahártyába ne kerüljön, ugyanis erősen irritál. Legnagyobb hatékonyságát úgy lehet elérni, ha a gyomok még fiatal, kelési, vagy 2-4 leveles stádiumban vannak, így jóval fogékonyabbak hatóanyagra. A permetezést követően gyomfajtól függően 1-2 héten belül következik be a teljes pusztulás.

Megjegyzés: az ecet csak a már kikelt növényekre van hatással, a pár nappal később kelő gyomokra nem, így ebben az esetben használatát meg kell ismételni.

A chatelaine.com cikke szerint is az egyik legjobb házi gyomirtó az ecet: két liter ecetbe tegyen 250 g sót, majd kötőanyagként adjon hozzá fél evőkanál folyékony mosogatószert. Jól rázza össze, és már fújhatja is például a pitypangra, vagy azokra a növényekre, amiket nem szívesen lát a kertjében.

Gyomirtás növényekkel

„A természetben nem ritka, hogy bizonyos növényfaj valamely hatóanyag termeléssel elpusztítja, vagy kordában tartja a körülötte lévőket (ezt nevezik negatív allelopátiának). Ilyen növények többek között a dió, valamint a vadgesztenye. Köztudottan a dió alatt szinte semmilyen növénypopuláció nem marad életben, mivel egy olyan hatóanyagot termel (juglon), amely gátolja a talajban található gyomnövények csírázását, ezáltal a gyomok ki sem kelnek a földből. Egyedül csak bizonyos hagymafélék - pl.a tulipán, nárcisz, krókusz, jácint- mutatnak toleranciát vele szemben.

A vadgesztenye szintén hasonló tulajdonsággal rendelkezik. Mivel levélzete nehezen bomlik le, és eközben folyamatosan bocsájtja ki magából a más növények számára káros hatóanyagokat, így rövid időn belül az ott lévők elpusztulnak. Totális gyomírtó, tehát mendent megöl maga körül, ha pl. a levél a talajon marad télire, vagy ha egy erős koncentrációjú oldatot csinál magának belőle.”- mondja Ónozó Krisztián.

Megjegyzés: a dió csírázásnál, a vadgesztenye pedig a már a kint lévő gyomokat tudja elpusztítani.

Alternatív megoldások

A pázsitokban rendszeresen megjelenő problémákat okoznak a kétszikű és néhány egyszikű gyomfaj. Mivel a gyep folyamatos harcot folytat a gyomokkal szemben, így a sikeresség azon múlik, hogy annak igényeit a lehető legjobb módon ki tudja elégíteni. Nagy szerepet játszik ebben a megfelelő mennyiségű víz és tápanyag kijuttatása a megfelelő időben, illetve a vegetáció eleji mechanikus gyomirtás.

Emellett még egy hatásos praktika, hogy az ágyásban, ahol a cserjék, egynyáriak és évelők pompáznak, érdemes még ültetés előtt egy (nem áttetsző) takarófóliát lefektetni, mivel így a gyomok nem jutnak napfényhez, ezért egy bizonyos fejlettségi szint után elpusztulnak.

"A fólia mellett lehet használni még agroszövetet is (a lényeg hogy fekete legyen). Ezt díszkertekbe ágyásokba, cserjék alá érdemes rakni. Lerakás menete: gereblyével alakítsa ki a megfelelő talajszintet, erre rakja rá az agroszövetet, majd helyezze el rajta a növényt. Ahol be szeretné ültetni, ott vágjon egy akkora „X”-et a szövetre, hogy ki tudjon ásni a növénynek egy megfelelő gödröt - amibe ajánlott tápanyagot belekeverni-, és így ültesse el a növényt. Amint az bent van földben, vissza lehet a tövére hajtani az agroszövetet, majd ezt letakarhatja pl. fenyőkéreggel, minimum 5cm vastagon, vagy kőzúzalékkal ízléstől függően."- javasolja a szakember.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek