Tessék, egy egészséges divat: a szakáll

Az utóbbi időkben mintha kezdene visszakúszni a divatba az arcszőrzet: a kifutók szakállas manökenfiúi után már az idei Oscar díjátadón is kiderült, mennyire. Akár tetszik, akár nem, egyre többször jelennek meg így sármos celebek, gondoljunk csak George Clooney-ra, Ben Affleckre, vagy a nők új kedvencére, Ryan Goslingra. A rossz hír, hogy bármennyire is divatba jött, nők számára továbbra sem szexi az arcszőrzet, a jó hír viszont, hogy a szerencsés férfiak nemcsak menők lehetnek, ha szakállt növesztenek, hanem egészségesek is.

Védelem a napsugárzás ellen

A Southern Queensland Egyetem kutatói a Radiation Protection Dosimetry című folyóiratban megjelent tanulmányukban azt állítják, hogy az arc szőrzettel borítása a káros UV-sugárzásnak akár a harmadát is felfoghatja, így megóv a leégéstől, ennek következtében pedig a bőrráktól is. A tudósok a sugárvédelemben is alkalmazott dozimetriai eljárással mérték fel, pontosan mekkora a teljes sugármennyiség, és hogy ebből mennyit nyel el az illető adott idő alatt.

Megállapították, hogy a szőrzet akár 90-95%-os védelmet is nyújt, természetesen a hosszúságától és a szálvastagságától függően. Kopaszodó, ám szakállas férfiak tehát ne szörfözzenek a déli órákban, mivel a fejük teteje elég nagy valószínűséggel csúnyán leég, és csak kicsit fogja vigasztalni őket, hogy az arcuk a szakáll alatt milyen jól megúszta.

Mindezt a tudásanyagot Iain Sallis hajszakértő azzal egészítette ki, hogy a haj és szakáll göndörsége is befolyásolja mindezt, ugyanis minél göndörebb a szőrzet, annál jobban megtöri a napfényt, tehát még kevesebb sugár éri el a bőrfelszínt.

Ettől függetlenül a szakemberek azt javasolják, napozás esetén azért a szőrös férfiak is használjanak napvédő krémet, mivel a szakáll vagy bajusz általában nem olyan sűrű, hogy teljes védelmet nyújtana.

Asztma elleni védelem

Azok a férfiak is növesszenek szakállt és bajuszt, akiknek asztmáját pollen okozza, mivel a dús arcszőrzet – főleg bajusz – mintegy légszűrőként viselkedve tisztítja a beszívott levegőt, és így kevésbé fognak jelentkezni náluk a kellemetlen tünetek.

Carol Walker, a Birmingham Trichology Központ haj- orvosszakértője szerint azok a bajuszok, melyek elérik az orrjárat bejáratának területét, megakadályozhatják, hogy az allergének beljebb, majd onnan a tüdőbe jussanak, mivel a ragadós pollenszemcsék fennakadnak a szálaikon. A légszűrős bajusznak viszont ami az előnye, az a hátránya is egyben: sajnos: elég egy rossz mozdulat, például egy óvatlan orrvakarás, amivel könnyen ki lehet szabadítani a fennakadt allergéneket.

Lassítja az öregedést

Bár a szakáll viselése külsőleg akár évekkel is idősebbnek mutathatja viselőjét, a biológiai öregedést valójában lassítja, mivel fiatalon és jó állapotban tudja tartani az alatta lévő bőrt.  Dr. Lowe szerint ugyanis (a már említett napfényvédelem mellett) a szakáll azt is megakadályozza, hogy a szél kiszárítsa az arcbőrt. Ezen kívül a hidratálókrémek is tovább fejtik ki a hatásukat szakállas felületen, mivel egy kis krém könnyen maradhat a szálak között, ráadásul nehezebb is ledörzsölni, mint a csupasz, szőrtelen arcról.

Mindemellett a bajusz, illetve a szakáll lényegesen ellenállóbbá is teszi a bőrt, mivel ahol szőrtüszők és faggyúmirigyek vannak, ott a bőr sokkal vastagabb és védettebb a jelen lévő tápláló olajok miatt.

Harcol a megfázás ellen

Carol Walker szerint a sűrű, állat betakaró, nyakig érő szakáll igen jól hőszigetel, így akár egyfajta sálként is funkcionál, mivel melegen tartja a hidegben az adott területet. Ráadásul segít még a torokfájás ellen is harcolni, ezért ha ön minden évben szenved téli megfázástól, jövőre próbálja ki, hogy szakállat növeszt!

Megakadályozza a bőrkiütéseket

Dr. Martin Wade bőrgyógyász szerint a férfiak bőrproblémáinak nagy részéért a borotválkozás a felelős. Egyrészt, mivel a borotvapenge okozta apró felületi hámhiányok sokkal könnyebben fertőződhetnek meg baktériumokkal, amik gennyes pattanásokhoz vezethetnek; másrészt mert a borotválkozás tehet a benőtt szőrszálakról, melyek akár szőrtüszőgyulladást is okozhatnak. A szakállviselés tehát egyértelmű megkönnyebbülést jelenthet: ha nincs szőrtelenítés, nincs probléma!

- 1: A hátrány

Az arcszőrzet megannyi előnye mellett sajnos vannak hátulütői is. Például, hogy sok nő nem szereti. Ennek lehet az oka az, hogy az ételmaradék és a különféle szennyeződések könnyen megtelepedhetnek a szőrszálak között, ami először csak gusztustalan, tovább fokozva a helyzetet viszont akár fertőzésekhez is vezethet. Éppen ezért ha ön mégis szakáll/bajusznövesztés mellett dönt, ne felejtse mindig gondosan tisztítani és nyírni, ha pedig ez nem megy, még mindig bízhatja a fodrászra vagy egy megbízható borbélyra a feladatot.

Oszd meg másokkal is!
Mustra