Piacon nyomoztunk a hamis parfümök után

Jó áron parfümöt venni mindenki szeret. Erre a legjobb hely a kínai piac és az Ázsia Center, ahol hihetetlen mennyiségben és választékban kaphatóak az eau de toilette-ek, parfümök szinte a világ minden gyártójától. Sokak szerint az alacsony ár csak annak köszönhető, hogy az ügyes kereskedők lenyelik az ÁFA-t, így mindjárt 27 százalékkal olcsóbb a termék; nem kell költeniük a reklámra sem; és ezeken a helyeken a bérleti díjak is alacsonyak.

Miért nem jó a hamis?

- Allergiásak lehetünk rá

- Hamar elillan az illat

- Más illatot kapunk, mint amire számítunk

- Bőrkiütést vagy egyéb megbetegedést okozhat

Mások szerint hülye, aki a kínain vásárol, hisz tuti, hogy azok a cuccok mind hamisak, de még a reménykedők szerint is egyszerűen lopott.

Felmérésünk során azt tapasztaltuk, hogy a termékeket nem pult alól árulják, minden ki van téve. Kérésre tesztert is vehetünk, bár ehhez nem jár doboz és szép csomagolás se, viszont jóval olcsóbban kapjuk meg, mint a csomagolt verziót.

Két helyen szereztünk be több illatszert, majd megnéztük, mi a különbség köztük és a garantáltan eredeti termékek közt. A Douglas segítségünkre volt, és megmutatták, eredeti-e vagy hamis a jó áron vett illatszer. Vásároltunk olcsót és drágát, kedveltet és klasszikus darabokat is.

Márk Név Tipus Kiszerelésés Piaci ár Ár a Douglasban
Hugo Boss Hugo Woman   40 ml 6500,- 13690,-
Lady Gaga Fame   50 ml 8000.- 11400,-
Kenzo Flower   30 ml
7000.- 17490,-
DKNY Be delicious   50 ml
6500.- 17200,-
Puma Yellow   20 ml 2500,- 3700,-

Nrm volt könnyű dolga a fotósunknak, hisz több illatszer esetében nagyítóval kellett keresni a különbséget, de a Douglas dolgozói is elcsodálkoztak az általunk beszerzett termékeken. A Hugo Boss Hugo Woman EDT-jének még a vonalkódja is leolvasható volt, és hiába próbáltunk különbséget találni, nem sikerült. Ez volt az a termék, ahol feltehetően eredeti darabra bukkantunk, amely lehet lopott, vagy valahol elfelejtettek vámot vagy ÁFA-t fizetni rá.

Honnan tudom, hogy hamis?

- Gyanúsan olcsó

- Minden üveg alján ugyanaz a négy jegyű

szám van (ezek elvileg nem egyezhetnek meg)

- Sorjás a műanyag

- Fém helyett műanyag a kupak

- Fénymásolt matrica van az üvegen

A többi illatszer esetében is nehéz volt megtalálni a nüansznyi különbségeket, talán nem véletlenül. A hamisítóknak sem érdeke, hogy rögtön felismerhető legyen, melyik az igazi, és melyik a másolat. A leginkább biztos megoldás az illatok tesztelése lehet, itt ugyanis már jelentős különbségek is adódtak. Minden illatot legalább 4 ember szagolgatott végig, és mondta el, érez-e különbséget köztük.

Illatokat teszteltünk

Donna Karan kedvelt Be Deliciousa számtalan változatban létezik, mi egy régebbi darabra csaptunk le. Mivel tesztert vettünk, ezért csomagolás nem járt hozzá. A külső jegyeiben mindössze annyi különbség volt az eredeti és az általunk vásárolt közt, hogy az EDT színe némiképp eltért egymástól, de illatában semmilyen különbséget nem észleltek a tesztelők.

A Hugo Bossnál erősebb illata volt az általunk vett darabnak, míg a bolti minta gyümölcsösebb jegyeket hordozott magában. A fejillat eltűnése után erőteljesebben érződik az eltérés a két illat közt.

Lady Gaga Fame-je nem sokunknak ízlett, ráadásul itt sem sikerült semmilyen eltérést találnunk a két verzió között.

A Kenzo Flowerjénél többeknek is feltűnt, hogy az eredeti púderesebb illatú, zavarosabbnak, nem annyira szofisztikáltnak írták le a tesztelők a másolatot.

A Puma illatszere nem drága, de ezek szerint még így is megéri energiát fektetni az újragyártásba. Az illat kevésbé intenzív a másolatnál, és kissé kevésbé citrusos.

A Douglas után a NAV bűnjelraktárába mentünk, ahol nagy tételben álltak az elkobzott darabok. A csepeli raktárépületben található minden, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai elkoboznak, legyen szó autóról, mosóporról, cigiről vagy ruhákról. A hatalmas raktárban postászsákokban és papírdobozokban várják a sorsukat (többnyire a megsemmisítést) a többmillió forintot érő termékek.

Az általunk megvásárolt parfümökről a szakember látatlanban is megmondja, hogy hamisítvány, ugyanis bizonyos presztízsmárkák pontosan meghatározzák, hol lehet eladni a terméküket. Már csak ezért is viszonylag nehezen képzelhető el, hogy ezeket engedélyezték volna a piacon árulni.

Persze van más magyarázat is az olcsó árra. Előfordulhat, hogy az áru nem hamisítvány, hanem megveszik egy külföldi nagykereskedésben, és Magyarországon "elfelejtik" rá befizetni az ÁFA-t, így már majdnem 47 százalékot nyertek az üzleten, és lehet olcsón kínálni az illatszereket. A hatóságokat ugyanakkor nem nehéz kijátszani, elég egy eredetigazolás, és bátran lehet árulni az illatszereket, akár évekig is. A hatóságoknak nincs könnyű dolga a főleg távol-keleti árusokkal, akik ha akarnak nem beszélnek magyarul, viszont rendszeresen újabb és újabb cégeket hoznak létre, egészen addig, míg átláthatatlan lesz a cégháló.

Ráadásul a megsemmísités költsége a NAV-ot, azaz áttételesen minket terhel, ami pl. az illatszerek esetében nem kis tétel, hiszen ezek veszélyes hulladéknak minősülnek, így csak néhány helyen lehet nagy tételben megsemmísiteni őket.

Mustra