Így készítsen monitortisztítót

A legtöbben ismerik a jelenséget, amikor a számítógép képernyőjén ujjlenyomatok, cseppnyomok és egyéb maszatok éktelenkednek. A legtöbben ilyenkor azonnal nekiesnek benedvesített papírzsepivel, törlőkendővel, pedig ez nem okvetlenül tünteti el a zsíros nyomokat, és nem is tesz jót a felületnek. Csakhogy az előregyártott monitortisztítók nem valami olcsók, és nem is lehet akárhol beszerezni őket. Most mutatunk egy egyszerű és olcsó alternatívát.

A házi monitortisztítót egyszerű elkészíteni; olcsó is, és elég a sarki közértbe leszaladni az összetevőkért: semmi más nem kell hozzá, mint desztillált víz és desztillált fehér ecet. Ha nem talál sehol desztillált ecetet, használja nyugodtan az étkezési változatát. Ugyanilyen hatást érhet el, ha gyógyszertári alkoholt kever el vízben, és azzal tisztítja számítógépét.

Desztillált ecet

Általában literes kiszerelésben lehet kapni, és ez a legolcsóbb ecet. Az előállítási módja szerint desztillált, ez a legolcsóbb ecet-előállítási módszer. Íze nincs, salátákhoz, savanyúságokhoz nem a legjobb, inkább tisztásra alkalmazza. A desztillált alkohol oxidálásával nyerik a fehér ecetet.

Így készítse el a monitorisztítóját

Mérje ki fele-fele arányban a vizet és az ecetet, és töltse bele egy pumpás flakonba (erre a célra tökéletes egy kisebb vízpermetező). Fújjon egy kevés folyadékot egy nagyon puha és tiszta pamutrongyra (a célnak megfelel egy agyonmosott póló is), szöszmentes mikrószálas törlőrongyra, kozmetikai vattára, vagy bármilyen erre alkalmas textildarabra, és törölje át vele a képernyőt. Apró, gyors, körkörös mozdulatokkal törölje át a kijelzőt (ha elég gyorsan csinálja, a csíkokat is el tudja tüntetni). Soha ne nyomja rá túl erősen a rongyot a monitorra, mert tartósan károsíthatja az LCD kijelzőt.

stockfresh 1764767 student-in-laboratory sizeM
Stockfresh

Arra ügyeljen, hogy a tisztítószert ne közvetlenül a monitorra spriccelje, és hogy a rongyról se csöpögjön a lé, mert nem tesz jót a kijelzőnek, ha a keret mögé folyadék kerül. Bőven elég, ha csak egy-két permetet spriccel ki a palackból.

Ezekre jó még az ecet

  • Ha egy napra beáztatja fémtárgyait, nem csak szépek és fényesek lesznek, de a rozsdát is eltávolíthatja.
  • Könnyen és egyszerűen tisztíthatja meg vele sütőjét.
  • kád fehérre sikálásában is óriási szerepe van.
  • Hajbalzsamba keverve természetes fényt ad a hajnak.
  • A lakásból is el tudja űzni a kellemetlen szagokat.
  • Mosogatni is érdemes vele, mert hatékonyan tünteti el a zsírfoltokat is.
  • Az egyik legjobb vízkőoldószer.
  • Öblítőként is remekül funkcionál, puha lesz tőle a ruha. Íme a recept.
  • A fenti keveréket használhatja bútorok fa- és bőrfelületének kezelésére is.
  • Az ezüstöt is nagyon szépen lehet vele tisztítani.
  • Izzadásgátlásra is tökéletes az ecet: fürdés után permetezze be vele hónalját, és hagyja megszáradni.
Bónusz: Ha egy tálba higítatlan ecetet tesz, és abban áztatja lábfejét, a bőrkeményedést felpuhítja, így egyszerűbb nekiesni a habkővel. Vigyázzon azonban, ha esetleg sebes a bőre, mert az ecet képes nagyon csípni a sérült bőrfelületet.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek