Diétázzon esti zabálással: itt a Harcosok Étrendje

Ha valaki azt meséli, hogy annál jobb fogyókúra nincs, ha egész nap nem eszem, este pedig két pofára tömhetem magam, akkor minimum erősen kételkedni kezdek. Hisz évtizedek óta azt halljuk, hogy este 6 után semmit, vacsora csak könnyű, szénhidrátszegény és fehérjében gazdag legyen, maximum egy fehérje-shake és gyorsan irány az ágy. A Harcosok étrendje (Warriors diet) pont az ellenkezőjét állítja. A Paleolit hívőkhöz hasonlóan ők is őseinkre hivatkoznak, amikor azt mondják, hogy az ókori vadászó népek étkezési szokásait kell követni, azaz nappal nagyon keveset enni, este pedig sokat. Mindez pedig azért működik szerintük, mert az alulevés és a túlevés váltakozása magas energiaszintet, karcsú alakot és lapos hasat eredményez.

stockfresh 310897 end-of-lunch-diner-dirty-table sizeM
Tono Balaguer

A diéta megalkotója egy ex-katona, Ori Hofmekler, aki szerint a hormon- és idegrendszeri működéseket figyelembe véve kéne étkeznünk. A szerző állítása szerint a szabadon élő vadállatok is hasonló ritmust alkalmaznak: naponta egyszer eszik tele magukat, így érzékeik jól működnek, éberek.

A szerző szerint a napi böjtölés nagyon sok mindenre van jó hatással, a javuló inzulénérzékenységtől a fehérjék jobban hasznosulásáig. Ezek szerint napközben leginkább nyers zöldség és gyümölcs fogyasztható, illetve ezek frissen csavart levei. Ebédre esetleg némi könnyű fehérjét be lehet iktatni, mint a tojás, a kefír, a túró vagy némi sajt.

Délután még olajos magvakat is lehet majszolgatni, az esti evésig bezárólag. Este 4 órát lehet táplálkozni, de a lefekvés előtt 2 órával már ne fogyasszunk semmit. A nagy és fontos kérdés, hogy mit is lehet enni? Zöldségeket, fehérjét, olajos magvakat, főleg gluténmentes gabonákat, burgonyát, kukoricát és rizst. Cukrot sajnos ebben a diétában nem lehet enni, így aki abban reménykedett, hogy teletömi magát sütivel, az most csalódik.

Az, hogy mikor mit eszünk, nem mindegy. A mester szerint a lágy ízektől az agresszívebb ízek felé kell haladni, azaz az elején jöhet a saláta, majd a zöldséges ételek (esetleg keményítővel kombinálva), majd a magas zsírtartalmú ételek, és a végén a desszert. Vannak azonban olyan ételek, melyeket továbbra sem lehet fogyasztani, egyikük a szója, a másik a finomított cukor, illetve a margarin. A búza fogyasztása nincs tiltva, de helyette inkább gluténmentes gabonákat ajánlana, illetve a tejtermékeket felváltva kell fogyasztani.

A diétáról megkérdeztük, dr. Nagy Ákos György gasztroenterológust is.

"Amennyit megtudtam erről az étkezési rendről, arra a véleményre juttatott, hogy természetesen ebben a diétában is vannak részigazságok. Az természetesen igaz, hogy szeretünk este enni, valóban kívánja a szervezetünk, és hogy valóban egészséges a napközbeni gyümölcsfogyasztás. Azonban az esti étkezéseknek a mi civilizált világunkban, ami már nagyon sokban különbözik az előember és az ősember világától, számos veszélye van.

Az elalvás előtti étkezés egyértelműen felelős a refluxbetegség, a nyugtalan alvási ciklus kialakulásáért, megváltozik az anyagcserénk, egyértelműen a felépítő folyamatok lépnek előtérbe. Az ősembernek szüksége volt felépítő folyamatokra hiszen nem volt fűtött lakóhelye, ruházata stb. így neki valóban fontos volt a táplálék raktározása. Nekünk inkább a leépítő folyamatokra van szükségünk, hiszen a mai létformánkban inkább az elhízás fenyeget, mint a hideg. A reggeli elhagyása miatt nem tudunk napközben gyorsan felszabaduló szénhidrátokat elégetni, és ez szintén megváltoztatja az anyagcsere folyamatainkat."

Oszd meg másokkal is!
Mustra