Dizájncukrászdák divatja: kifinomult, isteni, és baromi drága

Vége (legalábbis egy időre) a kánikulának és a hőség miatti kényszerű gyümölcsdiétáknak, ismét lehet akár tortát is enni. Persze nem mindegy, milyet: tudunk pár tippet, ha különlegességekre vágyik, csak ne csodálkozzon nagyon az árakon.

Miközben a világban egyre terjednek a dizájncukrászdák, Magyarországon csak pár működik, bár bizonyára több cukrász készít hasonló alkotásokat, melyeket a design kategóriába lehet kis jóindulattal sorolni.

Tortaszalon

A Tortaszalon tulajdonosa, Raj Ráhel 2002-ben nyitotta meg üzletét, és állítása szerint divatimádata sodorta a dizájntorták közelébe. Úgy érezte, így valami olyan különlegeset tud adni a megrendelőknek, amibe bele tudja lopni a saját stílusát. Az pedig, hogy ez egy szecessziós nőalak, vagy egy Chanel ládika mása, már szinte mindegy is.

Ha valaki nála szeretne dizájntortát rendelni, annak egy hosszabb beszélgetésre kell készülnie. Az első alkalommal leül egymással a megrendelő és a készítő, és megbeszélik, mi a pontos elképzelés és mennyi a rá fordítható keret. Egy szelet torta 800-1200 forint is lehet, persze ezért az árért tényleg valami nagyon személyes jár. Ebben a cukrászatban csak főzött krémmel és marcipán borítással készül a torta, és minden dísz ehető. Bárhogy akarja is a menyasszony, hogy málnás legyen a torta, málnahabosra sajnos nem kerülhet marcipán, a málnaaroma pedig nem járható út Raj Ráhel számára. Melegebb napokra a citromkrémes tortát ajánlja, de isteni a diós, a csokis-meggyes, vagy a kávés is.

Sugar!

Horváth Eszter megörökölte a cukrászszakmát, szülei Újpest egyik legismertebb cukrászdájának, a Horváth Cukrászdának a tulajdonosai. Az először tanult szakmáját, a divatszakmát édességekre váltó üzletasszony első boltját szülei cukrászdája emeletén hozta létre. A habos-babos, nagyon dizájnos édességek ötlete bejött, a második üzlet már a Paulay Ede utcában nyílt meg. Minden nagyon édes, nagyon színes, és nagyon amerikai, különös tekintettel a tejberizsekre melyek émelyítően édesek. Az üzlet fehér alapon számtalan színben tobzódik, a kétfelé osztott bolt egyik része ajándékboltként funkcionál, nyalókák, cukrok, csokik és egy csomó édibédi tárgy csábítja a vásárlókat.

Sugarshop
Sugarshop

A másik oldalon, alul hófehér pult ragyog, míg az emeleten kis asztalok várják az endorfinbevitelre vágyó éhes tömeget. Az esküvői tortákat is kínáló üzletben állandó és időszakos sütik váltják egymást. Most épp New York van soron, ehetünk miniatűr hamburgernek tűnő sütit, vagy épp kólának látszó valamit. A süteményekért 500 forintot minimum ki kell fizetni, de ez semmi ahhoz képest, hogy ennyiért Paris Hilton cipőjét is birtokolhatjuk rövid ideig.

Desszertszalon - Vác

Mihályi László nevét a cukrászok és a szakácsok egyaránt áhítattal ejtik ki. A mestercukrász főleg a francia vonalat részesíti előnyben, de a többi cukrászattal ellentétben itt a belbecs kap nagyobb hangsúlyt. A csak természetes anyagokat tartalmazó sütik egyediek, finomak, és... istentelenül drágák. A clafoutis vagy a macaron mennyei, az ízkompozíciók tökéletesek, nem véletlen, hogy Mihályi volt eddig az egyetlen magyar cukrász, aki kijutott a lyoni cukrász-világbajnokságra.

Váci Desszert Szalon
Váci Desszert SzalonDesszert Szalon

A hely nem nagy, alig néhány asztal várja az édességre vágyó tömeget, ami főleg hétvégén lehet zavaró. A cukrászat egyetlen "hibája", hogy az árakat nem igazán a helyi viszonyokhoz szabták. Igen, tudom, hogy a jó minőségű tejszínhab mocsok drága, és az eper is 400-700 Ft a boltban, de azért nyel egyet a gyanútlan betérő, amikor szembesül vele, hogy a sütemények 800 forintnál kezdődnek.

Zazzi - Solymár

mokkakaramell

Úgy látszik, a jó cukrászok menekülnek a büdös városból. A franciás desszertekre specializálódott solymári cukrászda 2005 óta dobogtatja meg a macaronimádók szívét, a nyugdíjas orvosnő és egy tanárnő hobbicukrászatából mára már zarándokhely lett. Aki macaront kóstolna ide menjen, a Dining Guide tesztje szerint is az egyik legjobb hely, legalábbis macaronilag.De ha tonkababos brownie-t próbálna, vagy pezsgős eperhabot, azt is jó helyen keresi. Az üzlet tulajdonosai ugyanis Franciaroszágban képeztették magukat, hogy megtanulják, milyen is egy igazi francia sütemény, ahogy Budapest még nem ismerte.

Önöknek melyik a kedvenc designcukrászatuk? Vagy maradnának inkább a Daubner-August-Vári vonalon, mert hülyeségnek tartják a megszokottól eltérő formákat?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek