Áldás vagy átok? Mindent a botoxról

Tíz éve van jelen a botox a kozmetikai iparban, azóta szurkálják az orvosok a nők és a férfiak millióit. Érvek és ellenérvek, javaslatok és veszélyek - dr. Molnár Miklós plasztikai sebész mondta el a Díványnak, mire érdemes figyelni, ha a kezelésen gondolkodunk.

Immár tíz éve annak, hogy az FDA (az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság) jóváhagyta a botox alkalmazását a kozmetikai iparban, és immár tíz éve annak is, hogy Martin Scorsese arra panaszkodik, hogy a mimikai izmokat lebénító idegméreg miatt a színészek már nem képesek érzelmek természetes kifejezésére. A botox, vagyis botulinum toxin használata 1989-ben jelent meg először a kozmetikai iparban, és jelenleg ez az egyetlen olyan szer, ami azonnali eredményt garantál a ráncok eltüntetésére. Mégis kevesen tudják, mi is egészen pontosan ez a kezelés, ki végezheti, és milyen mellékhatásokkal lehet számolni.

stockfresh 984037 young-beautiful-woman-having-an-injection size

Dr. Molnár Miklós plasztikai sebész, a Dr.Rose Magánkórház orvosa magyarázta el, hogyan és miként működik a botoxkezelés, és mire érdemes odafigyelni, ha ilyen módon szeretnénk megszabadulni a ráncoktól.

Mennyire elterjedt ez a kezelési mód Magyarországon?

Ma Magyarországon a botox injekciós kezelés az egyik legnépszerűbb arcfiatalítási módszer. Évente kb. 4-5 ezer kezelés történik.

Kiknek és milyen korban ajánlott a beavatkozás?

A bőr rugalmassága az évek múlásával egyre csökken, a ráncok kialakulása elkerülhetetlen. Ez az öregedési folyamat természetes velejárója. A kialakult ráncok megjelenése mérsékelhető, ezáltal az adott korhoz képest frisebb, fiatalosabb megjelenés érhető el. A botox készítmény hatóanyaga egy tisztított fehérje, melyet egészen kis dózisban injekcióznak be az arc egyes izmaiba azért, hogy ezen izmokat elernyesszék, tónusokat csökkentsék és ezáltal a ráncok láthatóságát lágyítsák. A botox kezelés általában 30-60 éves kor között ajánlott, férfiaknak és nőknek egyaránt.

Hogyan történik a kezelés?

A kezelés során egy nagyon vékony tű segítségével az orvos az előkészített hatóanyag megfelelő mennyiségét injekciózza be több ponton keresztül a kezelendő izmokba. Az eljárás mintegy 15 percet vesz igénybe.

Van-e kizáró oka a kezelésnek?

A botox kezelés nem végezhető el akkor, ha az arc bőrén bármely gyulladásos folyamat, kialakult herpesz van jelen. Emellett lázas állapot, egyéb fertőzéses jellegű betegség fennállása is kizáró ok. Terhesség illetve gyermekvállalás alatti időszakban sem szabad botox kezelést végezni.

Meddig tart a gyógyulás?

A hatás a kezelést követően 5-10 nap alatt válik teljes mértékben láthatóvá. A kezelést követően rögtön lehet dolgozni, a mindennapi tevékenységet folytatni.

Meddig tart a hatása?

A kezelés arcfiatalító hatása akár 4-5 hónapon át is tarthat. A kezelést követő első két hétben kerülendő a napozás, szolárium, szauna, mivel ezek meggyorsíthatják az anyag lebomlását és ezáltal a kezelés hatásosságát is befolyásolják.

Honnan lehet tudni, ki a megbízható orvos, illetve csak orvos végezheti-e a beavatkozást?

Botox injekciós kezelést Magyarországon kizárólag orvos végezhet. Az a megbízható orvos, aki kellő gyakorlattal rendelkezik, rendszeresen jár továbbképzésre és kapcsolatot tart külföldi kollégákkal. A legmegbízhatóbb információ mindig más pácienseken elvégzett sikeres kezelés. Ezért úgy válasszunk orvost, hogy az orvosról már sikerül megfelelő információt szerezni, és ha lehetséges, beszéljünk olyan pácienssel is, akin már végzett az orvos kezelést.

stockfresh 584477 young-caucasian-woman-receiving-an-injection-o

A botox minősége mindig ugyanolyan?

Ma Magyarországon az amerikai Allergan cég Vistabel nevű készítménye van forgalomban esztétikai célú felhasználásra. Igen magas minőségű gyártástechnológiai eljárás és kontroll biztosítja azt, hogy a botox készítmény mindig ugyanolyan minőségű és hatásosságú legyen. A minőséget rontja viszont az, ha az orvos nem megfelelő módon tárolja, illetve nem megfelelő módon hígítja az anyagot. A botox készítményt felbontásig hűtött körülmények közt kell tárolni, felbontást követően 4 órán belül fel kell használni. Ezekre a dolgokra mindig kérdezzünk rá orvosunktól.

GY.I.K.

- Évente 4-5 ezer kezelést végeznek itthon

- 30-60 éves kor körül javasolt a beavatkozás

- A kezelés ideje mindössze 15 perc

- Az eredmény 5-10 nap múlva látható

- A hatás 4-5 hónapig tart

- 80-160.000 Ft a kezelés átlagára

Mennyibe kerül egy kezelés (tól-ig)?

A kezelendő terület nagyságától függően 80-160 000 Ft-ba kerül a kezelés.

Mi történik, ha elrontják a kezelést, illetve milyen mellékhatásokkal kell számolni?

A botox kezelést követő mellékhatások általában időlegesek és enyhe-mérsékelt fokozatúak. Többségük az injekciózásra vezethető vissza (fájdalom, bőrpír, duzzanat). Más mellékhatások (felső szemhéj megereszkedése, aszimmetrikus izommozgások) a hatóanyag elvándorlásának, illetve az elégtelen kezelésnek tudhatóak be. A mellékhatások egy része (aszimmetrikus izommozgások) korrigálhatóa, mások (szemhéj megereszkedése) viszont nem. Ez utóbbi sem végleges azért, mivel az anyag lebomlása, azaz kb. 2-2,5 hónap múlva magától helyreáll.

Hogyan lehet elkerülni, hogy maszkszerű, mozdulatlan legyen az arc?

Nagyon fontos az, hogy mielőtt a kezelés megtörténik, orvosunkkal beszéljük át a kezelendő területeket, mondjuk el kívánságunkat. Orvosunk vizsgálja meg arcunk anatómiáját, figyelje meg az izommozgásokat. A jól elvégzett botox kezelés természetes megjelenést ad. Ennek alapja, hogy orvosunk ismerje az arc anatómiáját, illetve megfelelő módon és megfelelő pontokon adja be a botox készítményt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra