Szex és egy kis repülés - a 10 leggyakoribb álom

Az álmok világa a legizgalmasabb vizsgálódási területek egyike, a titokzatos dimenzió megismerésével sokan megpróbálkoztak már, de az álmok eredete és jelentése nem mindig világos. Mindenesetre, amíg a bölcsek rátalálnak a megoldásra, nézzük, mik a leggyakoribb álmaink.

Senki álma nem illik bele tökéletesen egyetlen álomlexikonba sem, ahány álom, annyi jelentés, de valamilyen magyarázatra minden embernek szüksége van. Deirdre Barrett pszichológus a tíz leggyakoribb álmot magyarázza.

1. Vizsgázol, de felkészületlen vagy

A leggyakoribb (rém)álom közé tartozik a sikertelen vizsgahelyzet, amikor az ember nem emlékszik, leblokkol, rosszul lesz vagy a vizsgáztató szemétkedik. Ez az álomtípus az iskola lecsengése után rendszerint abbamarad, illetve átalakul. Egy színész például nem a vizsgahelyzetről álmodik, hanem arról, hogy elfelejti a szövegét. A vizsga nem más, mint egy szimbólum, hogy valaki bírál, kioktat és elvár tőled valamit.

Judit (29) a mai napig retteg a vizsgahelyzetektől

"Az egyetem alatt szinte csak ilyen álmaim voltak, rendszerint régi, megtörtént, nagyon rosszul sikerült vizsgák képei jöttek elő újra meg újra: ahogy a prof teljes erőből rácsapott az asztalra, ahogy lehülyézett, de nagyon rossz élmény volt az is, amikor egész egyszerűen nem bírtam megszólalni."

2. Meztelen vagy hiányos öltözetben nyilvános helyen

Ez az egyik leggyakoribb álom, ami legtöbbször a szégyennel áll kapcsolatban, de hogy kinek mit jelent az alulöltözöttség és mi vált ki szégyenérzést, változó. Míg sokaknál a pucér láb már meztelenkedésnek számít, addig másokból például fedetlen mellük vált ki szégyenérzetet.

3. Üldöznek

A gyermekek gyakrabban szenvednek az üldözéses rémálmoktól, álmaikban szörnyek vagy egy gonosz ember kergeti őket. Ennek hátterében fizikai félelem áll, ami valószínűleg arra vezethető vissza, hogy a gyermekek testileg sebezhetőbbek, mint a felnőttek, és még nem tanulták meg, hogy mi az igazi veszély.

4. Zuhansz

Aki álmában egy szikláról vagy épületből zuhan, álmát legtöbbször a kontrollvesztéssel járó félelem váltja ki. A zuhanástól az álmodó pedig sokkal rosszabbat vár egy sima becsapódásnál. Különbség van aközött, ha valaki azt álmodja, hogy zuhan vagy érzékeli a zuhanás élményét is, utóbbi esetben az agy egyensúly központja is dolgozik.

Van, hogy élőbb az élmény, mint a valóság

"Én egy időben rendszeresen azt álmodtam, hogy készülődtem utazni, de valamiért nagyon késésben voltam, és fura útvonalon kellett menni a reptérre, és útközben, ahogy felnéztem az égre láttam ahogy egy repülőgép zuhanni kezd. Láttam is, ahogy leesik, sőt egy alkalommal olyan is volt, hogy bementem a roncsba és láttam a hullákat. Nagyon ijesztő volt minden alkalommal, már az is amikor esni kezdett lefelé." - írja Kata (30).

Karina (35) nemcsak külső szemlélőként élte meg a zuhanás élményét, visszatérő álmában rendszeresen zuhant. "Sokszor álmodtam, hogy egy folyón próbálok átkelni a köveken, de sikerül beleesnem a vízbe, és elsodor a víz, és hamarosan egy vízesés tetejére érkezem. Próbálok megkapaszkodni, de mindig lezuhanok. Sokáig csak idáig álmodtam a sztorit, és ijedten felébredtem, de egyszer előfordult, hogy továbbmentünk a történetben és lezuhantam a vízesésen, és kiderült, hogy tudok levegőt venni a víz alatt. Azóta, hogy tapasztaltam, hogy fulladok meg, nem álmodtam ilyet.”

5. Elvesztél

Gyakori álom azoknál, akik gyakran elkésnek vagy kimondottan rosszul orientálódnak, ilyen esetben az álom a valóság reprezentációja, de lehet átvitt értelmű is, sokan elveszettnek érzik magukat vagy nem tudják, hogyan valósítsanak meg valamit, vagy hogyan érjék azt el.

6. Kiesett a fogad

A kiesett fog sokak szerint betegséget és halált jelöl, és bár ez a hiedelem mind a mai napig nagyon erős, érdemes további jelentések után kutatni. A szakértő szerint a fog elvesztése nagyon gyakran az agresszióval áll összefüggésben, a fog összeszorítása, csikorgatása ennek tipikus megjelenése. De gyakran nincs is mit megfejteni, csak érik egy látogatás a fogorvosnál.

7. Elsodor egy hullám

Ennek az álomnak a hátterében legtöbbször valami komoly trauma áll, az álmodónak például valami természeti katasztrófában (lavina, földrengés, tűzeset) volt része, de gyakran álmodnak hullámmal azok is, akik erőszak vagy erőszakkísérlet áldozatai voltak. Nem azt álmodják meg, ahogy történt, az erőszak érzelmi oldala jön vissza az álomban.

Henriett (37) álmaiban a vilégvége rendszeresen visszatérő elem:

"Ezek azért nagyon ijesztőek, mert mindig valami teljesen hihető, természeti jelenség végez velünk. Például óriási földrengés, mindent elpusztító vihar. Általában addig van meg az álom, hogy elkezdődik az armageddon, és tudom, hogy most mindennek vége lesz; de olyan is volt már, amikor a közepében voltam és egy maréknyi túlélővel kuporgunk valami elhagyatott épületben és körülöttünk minden olyan volt, mint a Mátrixban, amikor Morpheus megmutatja Neónak, hogyan néz ki valójában a Föld, és hatalmas dörgés hallatszott mindenhonnan, és omlott össze a táj.”

8. Szexelsz

A szexuális tartalmú álmok nagyon gyakoriak, elsősorban a férfiak szoktak szexszel álmodni, de ami a legmeglepőbb, míg a férfiak többsége negatív tartalmú álomképekkel küzd, addig a nők pozitívakkal, bár ők ritkábban álmodnak a szexről. A férfiak szexálmait gyakran a szorongás vagy az agresszió generálja, és álmaik pedig gyakran szimbolikusak (szivar, pisztoly), tényleges szex, meztelenség nincs az álmokban. Természetesen ez is csak egy felvetés.

Szonja (31) álmai gyakran erotikus töltetűek, de nem mindig kellemesek.

„Nem vagyok az a fajta, aki elfojtaná a szexuális vágyait, mégis sok erotikus álmom van. Van, amikor alakváltó nőkkel szeretkezem, van, amikor a saját apámmal – ez utóbbi nagyon ijesztő volt, amikor szex közben kiderült, hogy az apámmal üzekedünk, onnantól kezdve nem tudtam átadni magam az érzésnek. Volt olyan is, sajnos, hogy az exem feküdt a kádban, én meg örömömben felpattantam rá, de utána nagyon rossz volt napokig a hiánya.”

9. Szülsz

Ez az álom rendszerint nőknél jelentkezik, de néha férfiak is beszámolnak róla, elsősorban azok, akik felesége terhes. Gyakran álmodják, hogy valami nincs rendben a babával, koraszülött, rossz pózban fekszik. Aki nem terhes, de szüléssel álmodik, gyakran egy gyermek utáni vágyát álmodja meg, vagy retteg, hogy terhes. Az álom azonban nagyon gyakran metaforikus, például szólhat egy olyan munkáról, alkotásról, aminek életet ad az álmodó. Persze mindez leírva szörnyen egyszerűnek és érthetőnek tűnik.

Mónika (29) álomsorozata után be kell látni, bonyolult műfaj az álomfejtés:

„Szülni évek óta átlagosan havonta szoktam álmomban, és a gyakoriság miatt vettem észre, hogy álomról álomra tudok fejlődni ebben a témában. Eleinte mindig felkészületlen voltam, volt, hogy labdát szültem, volt, hogy egy öregembert, volt, hogy tengerben szültem és elvitte a víz a babát, akkor úgy ébredtem, hogy sírok. Volt olyan is, hogy anyatej helyett tejszínhabot tudtam csak fejni, és volt, hogy amiatt aggódtam, hogy sokat ittam, és nem tudtam a terhességemről és biztos tönkretettem vele a gyerekemet. Volt már olyan is, hogy az aggasztott, hogy a szülés nem fáj, ezért biztos nem alakul majd ki a kötődés a gyerekemmel és türelmetlen leszek vele egész életében. Legutóbb azonban szokatlanul lazán szültem, csak amiatt aggódtam, hogy pont egy repülőgépen indult meg a szülés a kapitány mellett és nem akartam összevérezni az ülését.”.

10. Repülsz

Egyszer az életben mindenki álmodik a repülésről, az élmény pedig legtöbb esetben pozitív. A repülés élménye a szabadságról, emelkedettségről, lendületről szól. Persze ezt sem kell készpénznek venni.

Erika (32) álma egyáltalán nem emelkedett

"Egy álmot sose fogok tudni kiverni a fejemből. Hat éves voltam, amikor azt álmodtam, hogy egy végtelen nagy mező felett repülök, de nem virágok, bokrok, fák meg füvecskék színesítettek a tájat, hanem egy végtelen nagy temető. Nem féltem, csak sajnáltam, hogy kihalt az emberiség, de örültem, hogy valakinek volt energiája eltemetni ezt a sok embert."

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek