1. Alacsony zsírtartalmú tejtermékek
A bőr egészségéhez alapvetően fontos az A-vitamin, ami segít a sejtek helyreállításában.
Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, mint a natúr joghurt, nagyszerű A-vitamin források, ugyanúgy, mint a máj, a brokkoli, a sárgarépa, az édesburgonya, a spenót és a kelkáposzta.
Dívány Gasztro tipp: bulgursaláta 15 perc alatt, és házi sajttal töltött bazsalikom
2. Lenmag
Azt úton-útfélen hangoztatják, hogy a lazac omega-3 zsírsav tartalma miatt milyen hasznos a ráncok elleni harcban, de azt kevesen tudják, hogy a lenmag is nagy mennyiséget tartalmaz a "szuperzsírokból". Az omega-3 zsírsavtól erősödnek a sejtfalak, ami egyrészt azt előzi meg, hogy a káros méreganyagok könnyen beszívódjanak, másrészt a bőr nedvességtartalmát is segít benntartani.
3. Zöld tea
A zöld tea számos szempontból pozitív hatással lehet az egészségünkre, de valóságos erőmű, ha a bőrkárosodás megelőzéséről van szó. A benne lévő polifenolok gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal bírnak, tehát segítenek kivédeni például a káros UV-sugarakat is.
A zöld tea emellett több zsírégető készítmény alapanyaga, többek közt a benne található katekin vegyületek hatása miatt. Előmozdítja a zsírrétegek lebontását, ami növeli a bőr rugalmasságát, így kevésbé leszünk hajlamosak a narancsbőr kialakulására.
4. Tonhal
Az utóbbi években a tonhal kétes hírnévnek örvendett magas higanytartalma miatt. Ugyanakkor, ha mértékkel fogyasztjuk, még mindig jót tesz velünk, hiszen olyan tápanyagokban gazdag, mint a szelén. Ez a nyomelem a sejtek károsodása ellen véd. Ezen kívül elősegíti az elasztin termelését, ami a bőr simaságáért, feszességéért és rugalmasságáért felelős. De ha mégis tartunk a tonhaltól, vagy csak nem szeretjük az ízét, szelén található a tőkehalban, valamint a pulyka- és marhahúsban is.
5. Avokádó
Ez a kellemes és ízes gyümölcs nagyon gazdag telítetlen zsírsavakban, amik megvédik a bőr sejtjeit és megelőzik a ráncok kialakulását. Beépülnek a sejtfalakba és megerősítik őket.Tanulmányok kimutatták, hogy azokban a kultúrában, amikben sok telítetlen zsírsavakat fogyasztanak, kevésbé jellemző a ráncosodás. Az avokádón kívül az olívaolaj, a mogyóróvaj és a mandula is jó forrás lehet.
Az avokádót emellett afrodiziákumként is számon tartják.
6. Főtt paradicsom
A paradicsom, különösen, ha főtt, remek likopinforrás, ami egy, a karotinoidok családjába tartozó antioxidáns összetevő, ami a gyümölcs piros színét is adja. A likopin segít a napkárosodás és a ráncok elleni védelemben, és a bőrrák megelőzésében és kezelésében is nagyon fontos szerepet játszik. Nagyon erős antioxidáns, ami semlegesíti például a nap ultraviola sugárzása által képződött szabadgyököket.
Dívány Gasztro tipp: Immunerősítő arab étel sok paradicsommal
7. Édesburgonya
Az édesburgonya csodálatos C-vitaminforrás, és kimutatták, hogy elősegíti a kollagéntermelést, a kollagén pedig az a protein, ami kisimítja a ráncokat, és teltebbnek, fiatalabbnak mutatja az arcot. Egy kísérlet során kiderült, hogy akik három éven keresztül napi 4 milligramm C-vitamint fogyasztottak, 11%-kal kevésbé voltak hajlamosak a ráncosodásra.
Az édesburgonya állítólag tudatmódosításra is alkalmas, legalábbis a szerotoninszintet megemeli.
8. Bogyók
A fekete áfonya, a szeder és az eper mind dugig van antioxidánsokkal, melyek védenek a nap okozta károk ellen. A fekete áfonya különösen gazdag flavonokban, melyeknek gyulladáscsökkentő hatásuk van. Akár "hosszú élet géneknek" is lehetne őket nevezni, mivel a sejtek élettartamának növeléséért felelősek, melyek így hosszabb ideig egészségesek és fiatalok maradnak.
Dívány Gasztro tipp: délutáni édességrohamra szedermisu, sültzöldség-tatár eperrel, és epres franciapirítós
9. Mandula
Több vitamin is természetes napvédőként működik, ezért gyakran használják őket a napozás elleni szerek összetevőjeként is. Ezek közül az egyik leggyakoribb az E-vitamin, amivel tele van a mandula. A napozás elleni védőszerekben azért van tehát vitamin is, mert ezek semlegesíteni tudják azokat a szabadgyököket, amik mégis keresztül jutnának a napszűrőn.