Az instant kávé erősebb, mint gondolnád

Bár a lakosság közel kétharmada naponta fogyaszt kávét idehaza, mégis néhány dologban tévedünk, amikor az instant kávéról esik szó. A Nescafé felméréséből kiderült, hogy az instant kávét gyakran megalapozatlan vádak érik az kávé eredetét, készítését, hatásait illetően.

A Nestlé Hungária Kft. Nescafé Kutatás címmel 2010 októberében országos és reprezentatívnak minősülő kérdőíves felmérés végzett, amelyben több mint ezer (összesen 1207) 15-49 éves magyar internetezőt kérdeztek a kávéról, kávézási szokásaikról. Az eredmények azt mutatják, bizony, van még mit tanulnunk a kávéról, különösen az instantról.

Az alábbiakban igyekszünk eloszlatni az instant kávéval kapcsolatos tévhiteket.

1. tévhit: Az instant kávé mesterséges

Tény: Az instant kávé 100% valódi kávéból készül.

A megkérdezettek közel harmada tévesen úgy véli, hogy az instant kávéba mesterséges anyagok kerülnek a készítéskor, ráadásul egyharmaduk egyáltalán nem is tudja, hogyan és miből készül ez a fajta fekete. Pedig az instant teljes mértékben valódi kávé, az Arabica és a Robusta fajták keveréke. A két fajta keverésének aránya adja meg a különböző instant kávékra jellemző ízt. A granulátum összetételével kapcsolatban is változóak a vélemények: a válaszadók 38 százaléka tartja pótkávénak az instantot. Valójában a pótkávé összetevői a gabonafélék lehetnek, mint például a kávéra valamelyest hasonlító ízű cikória, addig az instant termékek csak és kizárólag valódi kávéból készülnek.

2. tévhit: Az instant kávé adalékanyagokat tartalmaz

Tény: Az egyetlen adalék a forró víz, amelyet mi magunk öntünk hozzá!

Az instantról csak minden második megkérdezett tudja, hogy valódi kávébabból lefőzött kávéból készül. Az őrölt pörkölt kávé lefőzését követően vízelvonással készítik a granulátumot. Ezt a vízelvonást pótoljuk, amikor az instanthoz öntjük hozzá a kívánt mennyiségű forró vizet. Így lényegében az eredeti lefőzött kávét nyerjük vissza. „Sem tartósítószerre, sem adalékanyagokra nincs szükség ahhoz, hogy a kávégranulátum megőrizze frissességét.” – mondja Tóth Tímea, a Nestlé dietetikusa.

3. tévhit: A főzött kávé jobb, mint az instant

Tény: Az instant ereje és íze ugyanolyan, mint a főzött kávéé.

A kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek 60 százaléka nem tartja olyan erősnek az instant kávét, mint főzött változatát. Mivel az instant kávé egy előfőzött kávé, rajtunk múlik, hogy milyen erősre és ízesre készítjük. Mindez attól függ, mennyi forró vizet vagy tejet öntünk a granulátumhoz (és persze, hogy mennyi kávéport használunk mindehhez). Jó hír, hogy az instant kávé antioxidáns hatású polifenoltartalma sem tér el a főzöttétől, sőt, mára az is ismert, hogy a kávéhoz hozzáadott tej sem ront az egészségvédő hatáson. Így napi 2-3 csésze - akár instant, akár főzött - kávé elfogyasztása hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez.

4. tévhit : A kávé vízhajtó

Tény: A sejten belüli folyadékmennyiségre nincs hatással.

A kávéról a válaszadók harmada azt gondolja, hogy dehidratálja (kiszárítja) a szervezetet, pedig valójában nincs hatással a sejten belüli folyadékmennyiségre, sőt, részét képezheti a napi folyadékbevitelnek (természetesen a túlzásokat kerülve). A feketéhez számos egyéb tévhit is kötődik, például, hogy csontritkulást okoz, emeli a koleszterinszintet és a szívritmuszavar kockázatát. Ezzel szemben a legfrissebb kutatások szerint a normális vagy már beállított vérnyomással rendelkezők is nyugodtan elfogyaszthatnak napi 1-3 csészével.

A kávézni vágyó kismamák is kicsit hátra dőlhetnek, a magzat élénkségét szem előtt tartva 1-2 csésze kávé még számukra is megengedett lehet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra