A fekete arany drága, de vágykeltő

Fekete vagy vörös, apró gyöngyszemek, melyek árát aranyban mérik, pezsgő mellé kiskanállal, vagy reggeli pirítósra kenve tálalják. Sokak képzeletében a vágy forrása, a féktelen szexualitás serkentőszere. Élettani hatásait évtizedek óta kutatják, míg az utóbbi időben bőrregeneráló és sejtmegújító hatása miatt figyeltünk fel rá. Minden korok természetes afrodiziákuma a kaviár.

Catherine Zeta-Jones a hajára keni; Angelina Jolie, Mick Jagger és Kate Moss pedig, alkalmanként egész testét kaviáros kezeléssel kényezteti. A recept legalább másfél évszázados. A kaviárt ugyanis, mint életenergiát adó hatóanyagot, először Erzsébet osztrák császárné használta pakolásként. Ami pedig a legendák szerint Sisi szépségéhez köthető, az egy nő számára valódi kincs, talán ezért is dobta piacra a kozmetikai nagyipar kaviáros szépségápoló készítményeit.

A kaviár a fiatalság elixíre

Noha az utóbbi időben az innovatívabb szépipari szakmai körökben egyre inkább megkérdőjeleződik, vajon a bőr valóban képes e külsőleg bejuttatott hatóanyagokat magába szívni, mindenestre a szépségápolási nagyipar minden organikus alternatívát igyekszik kiaknázni.

Így az élbolyba tartozó népszerű összetevők mellett, mint az aloe vera vagy a kókusz, a tengeri eredetű hatóanyagok kerültek a kozmetikai kezelések már egyébként is széles palettájára. Az utóbbi időben a kaviárral bővült a kör.

A tengeri csemegék gyöngyszeme kezdetben a szegények eledele, majd hosszú ideig az előkelőség, a gazdagság és a fényűzés szimbóluma volt. Magas vitamin és ásványi anyag tartalmának jótékony hatásait korán felfedezték, felhasználási módjait a fogyasztáson túl, a szépségápolásra is egyre inkább kiterjesztették.

Így válhatott kozmetikai fegyverré, az egyik legnépszerűbb és egyben legdrágább természetes kozmetkai hatóanyag, a biológiai öregedése ellen. Mivel a kaviár a bőr sejtjeit megújulásra készteti, ezért nem véletlen, hogy leginkább az érett bőrön fejti ki látványos hatását. A testbőr szépségéért ugyanis-számos egyéb tényezők mellett-, az ösztrogén és a progeszteron női hormonok is felelősek. Mivel ezek természetes termelődése a 35. életévünk betöltése után lelassul, ezért azt vesszük észre, hogy bőrünk vékonyabbá, szárazabbá és sokkal érzékenyebbé válik. A folyamatot ugyanakkor lelassíthatjuk, ha külső forrásból származó proteineket, aminosavakat és nyomelemeket pótlunk vissza a szervezetbe, akár tenger mélyéről származó fehérje-források segítségével.

A fekete arany sejtet épít

A kaviár egy olyan ritka és értékes hatóanyag, amely az élő szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakból és peptidekből épül fel. A bőrszövet igényeinek megfelelően ezek az aminosavak természetes módon szívódnak fel a kaviársejtekből. Kiváló sejtépítő tulajdonságát kihasználva, éppen ezért gyakran alkalmazzák bőrszövet regeneráló celluloterápiára (sejtterápia) is.

A borsos ára miatt fekete aranyként emlegetett kaviár, érthető módon, a kozmetikában is a luxust jelenti. Foszfor- és kalcium-tartalma óriási, de lipidekben, zsírsavakban, proteidekben (összetett fehérjékben), és oligo elemekben is gazdag. Ezen anyagok elegye stimulálja és szabályozza a szövetek sejtműködését.

Hasonló bőrünk sejtjeihez

Spa-és wellness hotelek luxus kezelésként kínálnak arc- és testszerte célzottan ránckezelő anti-aging kezelést, amely során többségében a legjobb minőségű, tőkehal kaviárt használják. A kozmetikában való bőrápolásra olyan formulát fejlesztettek ki, amely nem tartalmaz hozzáadott tartósítószert és illatanyagot, így a még nagyon érzékeny érett bőr kezelésére is alkalmas. A benne található aktív tápanyagok hatékonyságának megőrzése érdekében a kezelésre szánt termékeket éppen ezért hűtőben tárolják.

Monica Bellucci szépségét kaviárral támogatja
Monica Bellucci szépségét kaviárral támogatja

A kis fiolákba szérumként, már tisztított kaviár kerül, így légmentes üvegben tárolva nem tud oxidálódni. A fiola kiszerelésű tiszta mikro-gyöngyöcskékbe zárt kaviár sejtek, magas koncentrációban tartalmaznak tápláló, hidratáló és feszesítő hatóanyagokat, mint például a lazac vagy tokhal kaviár-kivonat, amely foszfolipidekben és aminosavakban gazdag, regeneratív hatású.

A kezelés, a kaviár felépítésének azt az előnyét használja ki, hogy molekuláris felépítése megegyezik bőrünk sejtjeiével. A kaviársejtek a felkenés pillanatában az alga golyócskákból kiszabadulva aktiválódnak, a hatóanyagok keverékének egy része azonnal, míg a maradék, 24 órás késleltetett felszívódással táplálja a bőrt. Serkenti a kollagén szintézisét, így biztosítja a bőrszöveti kohézió megtartását, miközben megakadályozza a bőr nyúlását.

Bőrön-hajon luxus, és vágyfokozó

A kaviár, drága krémek alapanyagaként otthoni használatra kifejlesztve is egyre inkább magára vonja a figyelmet. Számos cég kínál világszerte kaviárral készült arckrémeket szinte már aranyáron. A svájci és francia kozmetikai termékek között kedveltnek számító halikrával készült krémeket nem véletlenül választották a luxus bőrregeneráló, -ápoló és -tápláló szerek legjobbjai közé.

Egy svájci cég kaviáros nappali hidratálója, mintegy 300 dollárért, vagyis több mint 65 ezer forintért kényezteti a hölgyek bőrét. A testápoló termékekért, az idő megállítására törekedő hölgyeknek közel 400 dollárt, azaz körülbelül 90 ezer forintot kell fizetniük.

Kedvező hatását luxus haj-szalonok is igyekeznek kihasználni. Kisebb vagyonért beluga kaviárból készült pakolást tesznek a vendég hajára, hogy a hajszál teljes hossza láthatóan egészséges és fényes legyen.

Azonban még a luxusnak számító prémium kategóriás készítmények hatékonyságáról is megoszlanak a vélemények. A kaviár esetében nem (csupán) a hatónyagok tényleges bőrbe jutása vált kérdésessé, de néhány kutató orvos szerint, a halikra mire egy krémbe kerül, annyi vegyi eljáráson megy keresztül, hogy teljesen elveszíti értékes hatóanyagainak jelentős részét.

Mindemellett a kaviár, a szerelmi étkek kategóriagyőztese. A legelterjedtebb vágyfokozó afrodiziákumként tartják számon, pezsgővel vagy anélkül fogyasztva is az egymásra hangolódás segítője. A szexualitásért felelős hormonjaink termelése ugyanis, célzott fehérjefogyasztással befolyásolható, ezért a lazac és a kaviár, mint fehérjegazdag táplálékok, nem csupán vérkeringésünkért, de vágyunkért is felelőssé tehetőek.

A fekete arany titka

♣ A fekete kaviár tokhalfélék ikrája, színe a világosszürkétől a mélyfeketéig váltakozik, s minél nagyobb szemű annál drágább.
♣ A vörös ikrákat főleg lazacfélékből nyerik, legnagyobb szemeik borsszem nagyságúak, színük világos, áttetsző narancs – de vannak egészen élénkpiros, aprócska szeműek is, más halfajták ikrái.
♣ Oroszország és Irán a legnagyobb előállítói, akik illegális termeléssel több száz tonnát termelnek ki évente.
♣ Nem ajánlott fémkanállal fogyasztani, mert a kaviár elveszíti jellegzetes ízét, helyette agancsból, gyöngyházból készült-, vagy műanyag kanalat javasolnak.
♣ Nálunk az üzletekben többnyire csak műkaviár kapható. A megfizethető árú, ám mesterségesen színezett és apró szemű halikrát capelin kaviárnak nevezik, fogyasztása nem jelent olyan ízélményt, mint valódi, nagyobb szemű társaik.
Oszd meg másokkal is!
Mustra