Kerüld a csírákat és moss kezet!

Németországban a múlt héten hivatalosan is bejelentették, hogy véget ért a hónapok óta tartó, egy különleges E. coli baktérium okozta véres hasmenéssel hányással járó járvány. A 3602 fertőzött közül 51 halálos áldozat volt. A veszély még nem múlt el teljesen.

A járvány forrása valószínűleg a nyersen elfogyasztott, illetve csíráztatásra szánt görögszéna magok voltak. Az Európai Bizottság július 5-én kivonta forgalomból a magokat, valamint betiltotta a behozatalukat az Európai Unióba.

A veszély azonban még fennáll, hiszen számos háztartásban fellelhetőek korábban vásárolt (lehet, hogy fertőzött) magok is. Az ÁNTSZ szerint szükségesek a további óvintézkedések, mint például a csírák, magok fogyasztásának mellőzése, (a csírák esetében előfordulhatott keresztszennyeződés, így nem csak a görögszéna, hanem egyéb, hőkezelés nélküli csírák fogyasztása sem ajánlott).

Miután feljegyeztek olyan eseteket is, amikor a fertőzés emberről emberre terjedt, nem elhanyagolható a személyes higiénia sem, a gyakori kézmosás elengedhetetlen (gondoljunk csak a tömegközlekedésre, mennyi baktériummal „találkozunk” ott). A zöldséget, gyümölcsöt mindig alaposan mossuk meg folyó víz alatt, és amelyiket lehet hámozva, a húsokat, zöldségeket hőkezelve (sütés, főzés, párolás) fogyasszuk, így számos fertőzést elkerülhetünk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek