A nők legveszedelmesebb sorozatgyilkosa az infarktus

Az infarktus tünetei nők esetében egészen mások lehetnek, mint a férfiaknál. Ezért van, hogy sokszor nem ismerik fel, és ezért van, hogy ma Magyarországon a nők 57 százaléka hal meg szívproblémák miatt, ami jóval meghaladja a férfi halálesetek 45 százalékos arányát.

Az amerikai Vogue novemberi számában figyeltem fel egy írásra a női szívinfarktusról. A cikk három fő dologra hívja fel a figyelmet. Az egyik, hogy a tipikusan férfibetegségnek kikiáltott infarktus napjainkban majdnem ugyanannyi női áldozatot szed. A másik, hogy mivel a tünetek általában egészen mások nőknél, mint férfiaknál, a beteg gyakran nem, vagy csak későn gyanakszik komoly problémára. A harmadik pedig, hogy még az orvosok is hajlamosak félrediagnosztizálni a szívproblémákkal hozzájuk forduló női pácienseket, a tünetek atipikussága és a betegség „férfias” megítélése miatt.

Pedig, – olvasható a cikkben – hiába tartják úgy, hogy a férfiak legfélelmetesebb betegsége az infarktus, a nőké pedig az emlőrák, a valóságban az Egyesült Államokban évente 40 000 nő hal meg emlőrákban, míg az infarktus 300 000-el végez. (A magyar nők egészségi állapotának általános helyzetéről a TÁRKI honlapján közölt hosszú tanulmányból tájékozódhatunk részletesen.) Az mindenesetre érdekes, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon a nők 57 százaléka hal meg szív és érrendszeri betegségekben, míg a férfiaknál ez az arány 45 százalék.

A női szívinfarktus leggyakoribb tünetei:

A nőknél a szívinfarktus tünetei mások, mint a férfiaknál. Gyakori, hogy a fájdalom nem a bal karba sugárzik, inkább gyomorpanasz, állkapocs- vagy hátfájás lép fel. Sokszor az infarktust nem fájdalom, hanem általános rosszullét kíséri, és csak bizonytalan mellkasi kellemetlenségérzet jelentkezik.   A nők ráadásul jobban tűrik a fájdalmat, később fordulnak orvoshoz, mint a férfiak, így előfordulhat, hogy későn diagnosztizálják a problémát, és értékes idő vész el a kezelésből.

szív

Vegye tehát komolyan, ha az alábbi tüneteket tapasztalja:

  • Állcsontba, alkarba kisugárzó mellkasi nyomó, szorító fájdalom
  • Kézzsibbadás
  • Fulladás, hányinger
  • Mellkas közepén jelentkező nem szűnő, nyomó, szorító jellegű fájdalom, amely kisugározhat az állcsontba, a fogakba, a bal karba, a vállba

(forrás: Harc a Női Szívekért Alapítvány)

Az amerikai divatmagazin egy 42 éves, egyedülálló üzletasszony történetét meséli el illusztrációként. Debbie Ann Schneider, az egyik nagy New-York-i lapkiadó vállalat vezető munkatársa, szokás szerint későig dolgozott, majd szokás szerint elment a konditerembe, hogy lefussa napi adagját a futógépen. Az edzés végén émelyegni kezdett, légszomja volt, és a kellemetlen érzés még zuhanyzás közben sem akart elmúlni. Nem tudta mire vélni a dolgot, hiszen remek kondiban volt a mindennapos sport miatt és már 10 éve a vegetáriánus életmód mellett döntött. Hazaérve ledőlt egy kicsit, majd eszébe jutott, hogy nemrég látott egy ismeretterjesztő műsort a női infarktus tüneteiről, amik gyanúsan ismerősnek tűntek. Rosszulléte nem múlt, így beült az autójába és elindult a kórház felé. (A cikkben megszólaló szakértők egyébként ez utóbbi cselekedettől óva intenek bárkit, aki arra gyanakszik, hogy infarktusa van.) A recepciónál, amikor elmondta mire gyanakszik, leültették hogy várjon, de Schneider egyre rosszabbul lett, és a végén már kiabálni kezdett, hogy hé, emberek, rosszul vagyok, csináljanak már valamit.

Ezután szerencsére rögtön megmérték a vérnyomását, ami veszedelmesen alacsony volt, oxigént és nitroglicerines tapaszt kapott. Az orvos később elmondta neki, hogy jól tette, hogy bement, mert ha nem teszi, az valószínűleg halállal végződött volna.

Amikor utánajártam, mi a helyzet Magyarországon, egészen sok ide kapcsolódó cikket és ismertetőt találtam, melyek közül a legtöbb így vagy úgy a Harc a Női Szívekért Alapítványhoz vezetett. Az alapítványt kardiológus és belgyógyász orvosok hozták létre azzal a céllal, hogy csökkentsék a nőket érintő szív- és érrendszeri megbetegedések számát megelőzéssel, korai diagnosztizálással és kezeléssel.  Emellett szeretnék a szakmai és politikai döntéshozók figyelmét is felhívni a probléma komolyságára. A honlapon sok hasznos cikket, rendezvényeket és még egy interneten elvégezhető szív állapotfelmérő tesztet is találhatnak az érdeklődők.

Az infarktus legfőbb okai a rossz táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a stressz, a diabétesz, a depresszió – olyasmik, amiktől amúgy is óva intenek minket az orvosok. De az amerikai magazin példája jól rávilágít, hogy hiába jó valakinek a kondíciója és táplálkozik megfelelően, a lelki bajok is vezethetnek infarktushoz.

Az orvosok ma már kifejezetten javasolják a testmozgást infarktus után
Az orvosok ma már kifejezetten javasolják a testmozgást infarktus után

És egy meglepő hír arról, hogy mi a teendő, amikor már megtörtént a baj, és infarktus után kezd valaki – a szó szoros értelmében – új életet. Míg korábban az infarktusos betegeket eltiltották az intenzív testmozgástól, ma már az az orvostudomány álláspontja, hogy a páciens minél hamarabb kezdjen el mozogni és rendszeresen végezzen valamilyen sporttevékenységet. Debbie Ann Schneider is visszatérhetett kedvenc futógépéhez, sőt, 42 évesen elvégzett egy szakedzői tanfolyamot, és hétvégenként tornaórákat tart egy konditeremben.

A legfontosabb azonban, hogy amikor valaki úgy érzi baj van, ne késlekedjen, hanem hívjon mentőt és vitesse magát kórházba, ahol rögtön közölje is az orvossal, hogy mire gyanakszik. A tünetek miatt előfordulhat ugyanis, hogy a szakember elsőként inkább valamilyen emésztési problémát sejtene a rosszullét hátterében.

Oszd meg másokkal is!
Mustra