Négy házi módszer a felfázás ellen

Nagyon sok nő küzd a felfázás fájdalmas tüneteivel a hideg hónapokban. Ezek gyakran olyan súlyossá válnak, hogy az orvos kénytelen antibiotikumot felírni, pedig kellő körültekintéssel mi is megakadályozhatnánk, hogy idáig fajuljon a helyzet.

Szerintem majdnem minden nőnek megvan az az érzés, hogy gyanútlanul elmegy pisilni, aztán hirtelen égető fájdalmat érez, rosszabb esetben görcsöset, ami sokszor negyedóra múlva sem múlik el. Ez aztán egy egész nap, vagy akár két napon át is ismétlődhet.

Főbűnös az E. Coli

A felfázásos betegségekért a legtöbb esetben különböző baktériumok a felelősek, leggyakrabban az E. coli. Ezek a baktériumok nyáron is ugyanolyan veszedelmesek, de télen, ha nem öltözködünk elég melegen, vagy teszünk egyéb óvintézkedéseket, akkor a lecsökkent testhőmérsékletünk miatt az immunrendszernek megszaporodnak a feladatai. Emiatt nem tud mindenre odafigyelni, és ez megkönnyíti a rossz baktériumok dolgát. Bejutnak a szervezetbe, szaporodni kezdenek, gyulladásokat okoznak. Eleinte csak helyben, a húgyutaknál, de rosszabb esetben az egész vesére, kismedencére is továbbterjedhet a gyulladás. Ennél részletesebb és mindenképpen tudományosabb leírás olvasható a panaszok hátteréről itt.

Erre szoktuk azt mondani, hogy felfázás, bár alapjában véve számtalan oka lehet a tüneteknek. Szerencsés, aki csak egy-két alkalommal tapasztal ilyesmit, mert sokan az egész ősz-tél-tavaszi időszakban küzdenek vele.

Magam is rendszeresen estem áldozatául ilyen fertőzéseknek, és elegem lett belőlük, meg abból, hogy a vége mindig az, hogy antibiotikumokat írtak fel a gyulladás kezelésére. (Nehogy félreértsen valaki, az orvos jobban tudja, ha valakinek állandó felfázásos problémája van, az mindenképpen forduljon orvoshoz. Az, hogy a túl sok antibiotikum nem mindig a legjobb megoldás, csupán az én magánvéleményem.)

Ebben a cikkben arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy van természetes segítség is, ami olyan szempontból kicsit macerás, hogy megint valami, amire oda kell figyelni, de szerintem sokkal jobb, mint a felfázás fájdalmas tünetei. Ráadásul nálam bizonyítottan működik, második éve nem volt komolyabb felfázásom, pedig azelőtt kéthetente előjött.

Az első szabály az öltözködés. Tudom, hogy úgy hangzik mintha egy mindig aggodalmaskodó nagymama beszélne, de a láb és a derék melegen tartása kötelező. Derék alatt valójában a veséket és a kismedencét kell érteni, és körülbelül három éve, amióta divatba jöttek a színes derékmelegítők, a melegen tartás már nemhogy nem ciki, hanem inkább divatos. Ha jól emlékszem az első cég aki kijött velük a Lollee volt, de hamarosan többen is követték, és ma már nagyon sokfélét lehet kapni. Mintásakat, vagy kifejezetten terhes anyukáknak készülteket is.  Vannak extrémebb darabok is, bár az emberek nagyrészéről nehezen tudnám elképzelni, hogy például egy ilyenben járkáljon. (Én igen, de én imádom a derékmelegítőket.)

Van, akinek nem szokott fázni a lába és van akinek igen. Szerintem az utóbbiak vannak többen, és mivel a fázós lábak veszélyesek felfázás szempontjából, jó odafigyelni rájuk. Ennek titka pedig a puha, meleg téli cipőbetét. Ilyet a legtöbb cipőboltban, és a drogériákban is lehet vásárolni a cipőboltokban ráadásul egész jó áron. (A Deichmannban már 800 Ft körül is beszerezhető.)

A második és harmadik tipp két étrendkiegészítő fogyasztása, szerencsére mindkettő olyan, hogy természetes formájában is hozzáférhető, ha valaki idegenkedik az étrendkiegészítőktől. Az egyik a tőzegáfonya, a másik pedig a különböző probiotikumok.

ma már divatos
ma már divatos

A tőzegáfonya (vörösáfonya) tartalmaz egy olyan, proantocianidin nevű hatóanyagot, amelynek erős baktériumölő és húgyúti fertőtlenítő hatása van, mivel ez az anyag képes megakadályozni, hogy az E. Coli baktérium hozzátapadjon a hólyag falán található hámsejtekhez. Ahogy azt ebben a cikkben is olvashatjuk, nagyon sok egyéb egészségtámogató tulajdonsága is van a növénynek, ami mindennek a tetejébe még kinézetre is mutatós. Természetesen nyersen lenne a legjobb fogyasztani, de ha hozzájutunk is friss tőzegáfonyához, akkor is méregdrága. Aki rendszeresen szeretné fogyasztani, annak jobb az étrendkiegészítő. Nagyon sokféle áfonyakészítmény létezik, és ezek közül sokat meglehetősen drágán árusítanak. Biztosan van jobb, de ami ár-érték arányban nekem a legjobban bevált és könnyen beszerezhető, az a dm saját márkás áfonyakivonat kapszulája.

A probiotikumok általános jó hatással bírnak az immunrendszer működésére, és a húgyutak és intim területek védelmező baktériumflórájának kialakításában is döntő szerepük van. Probiotikumokhoz is hozzájuthatunk természetes forrásból, élőflórás joghurtból és tejtermékekből, valamint ilyenkor télen a savanyúkáposztából is. Figyelem: csak abból a savanyúkáposztából, ami nem esett át hőkezelési eljáráson. A boltokban is lehet ilyet kapni, nem csak kimérve, de mindig olvassuk el, mi van  a csomagolásra írva.

stockfresh 677216 cranberry-14 sizeM

Aki inkább étrendkiegészítőként fogyasztaná a probiotikumot, az jól teszi, ha odafigyel az árra, mert nagyon sok esetben abszurd módon drágák az ilyen készítmények. Nyilván a minőségükben is lehet különbség, érdemes például olyat választani, ami tartalmaz inulint, vagy másféle prebiotikumot, melyek hatására több probiotikum hasznosul. Az érdeklődők számára egész tudásbázis található a pre- és probiotikumokról itt.

Nekem leginkább a Dr. Chen féle kapszula vált be, (hatóanyagok és ár-érték szempontból) de nemrég fedeztem fel, hogy van egy olyan, kifejezetten a felfázásos női betegségek kezelésére kitalált kombináció, amely vörösáfonyát és probiotikumokat is tartalmaz.

Végül az utolsó hasznos tanács, a házi készítésű gyógytea fogyasztása. Eleve minden tea és folyadék fogyasztása hasznos, amikor valaki fel van fázva, mert a nagy mennyiségű vizelet jól átmossa a húgyutakat. De van néhány olyan gyógynövény, amelyek keverékéből kitűnő felfázás elleni tea készíthető. Amikor magunknak szeretnénk gyógyteakeveréket készíteni, nem árt utánaolvasni, mert bizonyos gyógynövények árthatnak is, ha nyakló nélkül fogyasztunk belőlük. Nagyszerű könyv Dr. Jörg Grünwald és Christoph Janicke Zöldpatika című műve, amely részletesen ismerteti a különböző gyógynövényeket és azok felhasználását.

teaképek111-300x164

A medveszőlőlevél, a nyírfalevél, a csalánlevél, az aranyvessző és a mezei zsurló is hatásos vizelethajtók, antibakteriális hatással. Ezek közül egyedül a medveszőlőlevél fogyasztására kell odafigyelni, nem szabad egy hétnél tovább, vagy évi öt kúránál többször alkalmazni. A fenti gyógynövények bármelyik gyógynövényboltban beszerezhetőek, de a könyv rajtuk kívül nagyon hasznosnak mondja az úgynevezett jávai teát, más néven macskaszakállt. Amikor ez utóbbit kerestem, egy hagyományos, jávai fekete teát mutattak, de nem voltam biztos benne hogy a szerzők erre gondoltak. Valószínűleg egyébként igen, mert a neten böngészve is azt az információt találtam, hogy ezt az alacsony savtartalmú, édeskés ízű teát az utóbbi időben nagyon keresik vesetisztító hatása miatt. Kapszula formájában is kapható.

A keverékhez én még szoktam tenni kamillát meg körömvirágot is, ami tudományosan nem megalapozott, de finomabb ízt ad. A medveszőlő önmagában kesernyés, a csalánnak szerintem nincs jó íze, a nyírfa és az aranyvessző pedig elég semlegesek. Ezért az én keverékembe még méz is kerül.

Oszd meg másokkal is!
Mustra