Ne adj esélyt a kullancsoknak - tanácsok a hétvégi kiránduláshoz

Komoly betegségeket terjesztenek, de ne pánikolj, ha kirándulás után megtalálod a kis vérszívót. Nem kell azonnal orvoshoz rohanni, elég szakszerűen eltávolítani a bőrből. A legjobb, ha a parazitának esélyt sem adsz a csípésre. Összegyűjtöttük, hogyan lehet a kullancsok ellen védekezni.

A kullancsok egy tucatnyi fertőzést terjesztenek, ezek közül néhány igen kegyetlen tünetekkel jár. A legsúlyosabb betegség a kullancs encephalitis, a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. A betegség lappangási ideje egy hét. Tünetei első napokban láz, majd néhány napos jó közérzet után magas láz, heves fejfájás, hányás, szédülés és idegrendszeri zavarok. Az encephalitis ritkán halálos, de a beteg az esetek harmadánál maradandó szellemi és fizikai károsodással gyógyul, sokszor bénulással. A kialakult betegség nem gyógyítható, csak tüneti kezelése létezik. Szerencsére kevés kullancs hordozza ezt a kórokozót és a betegség ellen védőoltás sorozatot kérhetünk a háziorvosunktól. Az első két oltást egy hónapos időközben kell megkapni, csak ezek után alakul ki a védettség. Az oltás inaktivált vírust tartalmaz, ezért a kullancsszezonban, áprilistól-augusztusig nem ajánlott kérni a vakcinát.

Sok a Lyme baktériummal fertőzött kullancs

A másik, jóval gyakoribb betegség amit a kullancsok terjesztenek, a Lyme-kór. Bakteriális fertőzés, lappangási ideje egy naptól egy évig terjed. Jellemző tünete a Lyme folt: koncentrikus körökben pirosas-barnás elszíneződés, átmérője nagyobb mint 5cm és fokozatosan növekszik a csípés körül. Ízületi fájdalommal, görcsökkel , étvágytalansággal jár, ezek a panaszok évekig elhúzódhatnak. Szívritmuszavart és arcidegbénulást is okozhat. Erre még nincs hatásos védőoltás, de a felismert betegség erős antibiotikum kúrával kezelhető. Mivel a lappangási idő hosszú, a legnagyobb gondot a felismerés jelenti. Ha kullancsot találunk magunkon, jegyezzük fel, hogy mikor és melyik testrészről távolítottuk el.  Bőrünkből kiszedett kullancsot nem érdemes vizsgálatra beküldeni. Az esély, hogy Lyme baktériummal fertőzött állat betegséget okoz 2% körül van. A kór legmegbízhatóbb jele a Lyme folt. Ha erre gyanakszunk, keressünk fel szakértőt.

Így kell helyesen eltávolítani a kullancsot

A kullancsot nehéz kiszedni, mert a karmos szájszerve olyan erősen tartja, hogy gyakran az is beleszakad a bőrbe. Ne nyomjuk meg a potrohát és ne kenjünk semmit az állatra, mert az ettől nem fog elengedni, de a testében lévő kórokozókat belénk öklendezi. Ha felfedezünk egyet, azonnal húzzuk ki: erre legjobb eszköz egy hegyes orrú csipesz. Patikákban kapható kifejezetten kullancs eltávolító csipesz is. A csipesszel bőrünkhöz lehető legközelebb fogjuk meg az élősködő fejét és kezdjük el lassan kifelé húzni, amíg az állat magától elenged. Ha beleszakad, az sem baj, mert a bent maradt rész alig tartalmaz kórokozót és néhány nap múlva egy szálkához hasonlóan kilökődik a bőrünkből. Ne is próbáljuk meg kibányászni a bőr alól, ez csak gyulladást okoz. Ha a kirándulásra nem vittünk magunkkal csipeszt, egy cérnadarab is megteszi. Egyszer körbetekerjük a kullancs fejét és a csipeszes módszerhez hasonlóan lassan húzzuk ki a bőrből az állatot. A csípés helyét ne fertőtlenítsük le: ha a baktériumok már szétáradtak a szervezetünkbe, azokat helyi fertőtlenítés nem pusztítja el. Rosszabb, hogy a fertőtlenítő helyi irritációt okozhat, ezzel a Lyme fertőzés gyanúját kelti.

Ne hagyd, hogy rád másszon

A legjobb megelőzés, ha esélyt sem adunk a kullancsoknak megfertőzni minket. A szezonban ne menjünk bozótos területre és viseljünk hosszú nadrágot, inget. A nap végén alaposan nézzünk át magunkon minden hajlatot. A kullancs nem fúródik azonnal a bőrbe, ha gyakran átnézzük a testünket, esélyes, hogy a csípés előtt megtaláljuk. Használjunk kullancsriasztó sprayt, de ezekből kerüljük a diethyl-toluamid (DEET) hatóanyagú termékeket. Ez az anyag nagy koncentrációban valóban elriasztja a kullancsokat, de jelentős mennyiség szívódik fel a bőrön keresztül: fejfájást, szédülést és hányingert okozhat. Helyette az eukaliptusz-olaj tartalmú szereket javasoljuk. Ezek mellékhatás nélkül, 4-5 órán keresztül távol tartják az élősködőket.

Forrás: Webbeteg, kullancs.hu

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek