Zselici Csillagpark

A Zselici Csillagparkban autentikus környezetben, terepen és a csillagvizsgálóban, hiteles szakemberek segítségével mutatják be a somogyi erdő természeti kincseit: élővilágát, érintetlen csillagos égboltját. A minket körülvevő értékek felfedezése, megismerése minden korosztály számára inspiráló. Gyerekek és felnőttek szemléletének formálása, érzékenyítése a természet és a természettudományok iránt a fő céljuk.

Zselici Csillagpark
Zselici Csillagpark

A Zselici Csillagparkban autentikus környezetben, terepen és a csillagvizsgálóban, hiteles szakemberek segítségével mutatják be a somogyi erdő természeti kincseit: élővilágát, érintetlen csillagos égboltját. A minket körülvevő értékek felfedezése, megismerése minden korosztály számára inspiráló. A fő céljuk gyerekek és felnőttek szemléletének formálása, érzékenyítése a természet és a természettudományok iránt. Ahhoz szeretnénk hozzájárulni, hogy korunk égető problémáira megoldások szülessenek.

A Zselici Tájvédelmi Körzet 2009-ben nyerte el a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet az alacsony fényszennyezés miatt. Nappali és éjszakai erdei túrákat tartanak itt, valamint bemutatókat, interaktív előadásokat az erdő szívében épült csillagvizsgálóban és planetáriumban. Bemutatják a Zselic élővilágát, az erdő múltját és jelenét, a csillagos égboltot, égitesteket. A látogatók távcsőkupolákban megtapasztalhatják, mi mindent láthatunk űrtávcsöveknél jóval egyszerűbb eszközökkel is a Napon, bolygókon, galaxisokban. A komolyabb kérdések mellett (pl. mi a Nap sorsa; hogyan születhetett meg a földi élet; mik a fényszennyezés élettani és környezeti hatásai) alapvető dolgokat tisztáznak: Mi a Tejút? Mi az Esthajnalcsillag? Miért változik a Hold alakja? Miért születik valaki Kosnak, más Ráknak? A felmerülő kérdéseket közösen válaszolják meg, mindenkit biztatva a logikus gondolkodásra. A szülőket sokszor úgy segítk, hogy megtanulják azokra a kérdésekre a válaszokat, amiket a gyerekeik tesznek fel nekik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra