5 szobanövény, amivel megakadályozhatod, hogy penészesek legyenek a falak

GettyImages-1341224282

A szobanövények olcsó és környezetbarát megoldással szolgálhatnak az otthoni penészképződés problémájára.

A penész az egyik legelterjedtebb beltéri szennyező anyag, ami a magas páratartalmú helyiségekben – jellemzően a fürdőszobában és a konyhában – üti fel a fejét, és ha nem kezelik időben, súlyos egészségügyi bántalmakat, például allergiát, asztmát és más légúti betegségeket okozhat. Kertészeti szakértők szerint a szobanövények természetes módon enyhíthetik a problémát, hiszen nedvességet vonnak el a levegőből. Mutatjuk, hogy milyen fajokkal érheted el a legjobb eredményt.

1. Orchideák

Az orchideákat nem csupán színpompás külsejük miatt érdemes tartani. Mivel léggyökerükkel főként a levegőből nyerik ki a nedvességet, segíthetnek a páratartalom csökkentésében is. Ezek a trópusi növények nagy fényigénnyel rendelkeznek, ezért a konyhaablak ideális hely lehet számukra.

Az orchideák ideálisak a magas páratartalmú konyhába
Az orchideák ideálisak a magas páratartalmú konyhábaOliver Rossi / Getty Images Hungary

2. Vitorlavirág

A gyönyörű, fehér virágairól ismert vitorlavirág a levelein keresztül szívja fel a nedvességet, és nincs szüksége közvetlen napfényre a virágzáshoz, ezért kiváló választás lehet a penészedésre hajlamos, kevés természetes fénnyel ellátott helyiségekbe. Tudni kell azonban, hogy a háziállatokra nézve mérgező.

3. Anyósnyelv

Az anyósnyelv egy könnyen tartható szobanövény, amely képes kordában tartani a levegő nedvességtartalmát, emellett pedig légtisztító hatású. További előnye, hogy igen szívós, és kevés törődést igényel: a fürdőszobában, ahol nagy a páratartalom, elegendő akár kéthetente locsolni. Hátránya viszont, hogy szaponint tartalmaz, ami enyhén mérgező.

Az anyósnyelv egy meglehetősen igénytelen növény, ami hozzájárulhat a penészképződés megállításához
Az anyósnyelv egy meglehetősen igénytelen növény, ami hozzájárulhat a penészképződés megállításáhozInna Luzan / Getty Images Hungary

4. Pálmafélék

Dús levélzetükkel a pálmák sok nedvességet szívnak fel a levegőből, ami kézenfekvő megoldássá teszi őket a penészgombák megfékezéséhez. Csakúgy, mint az anyósnyelv, a pálmafélék légtisztító hatással is bírnak. Ezt erősítette meg a NASA tanulmánya is, mely szerint kiszűrik a formaldehidet és más szennyező anyagokat a levegőből.

Az aranypálma, a bambuszpálma, a törpe datolyapálma és a nádpálma egyaránt remek opció lehet.

5. Szobapáfrány

A szobapáfrány magas páratartalmat igényel, és hatékonyan veszi fel a levegő nedvességtartalmát, így közreműködhet a páratartalom kiegyenlítésében otthonodban. Ez a növényfaj alacsony fényviszonyok között is gyorsan nő, ezért a fürdőszobában és olyan árnyékosabb sarkokban is megélhet, ahol gyakran megjelenik a penész. Ha közvetett napfényt biztosítasz számára, és rendszeresen locsolod, nem is lesz másra szüksége.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra