Neked is lehet okoskerted: a kezdetekhez kevés pénz is elég!

GettyImages-1405886082

Ha van kerted, az biztos, hogy mindig akad benne valami tennivaló: locsolod a veteményt vagy a virágokat, vágod a füvet, világítást tervezel… gondoltad volna, hogy okoskert kialakításával mindez ma már automatizálható is?

Akármekkora is legyen a gyep vagy a veteményes, a kert szépítése és gondozása sokaknak jelent akkora terhet, amit a dolgos mindennapokban már nem feltétlenül tudnak teljesíteni. Ilyenkor segíthet, ha a kertet okosítjuk. Hogy ez mit jelent? Nagyon hasonló ahhoz, mint egy okosotthon kialakítása, hiszen öntözőrendszered is lehet automatizált, bízhatod robotra a fűnyírást is, és a többi!

Egy okoskertben sok a lehetőség

Teljesen mindegy, hogy díszkertről vagy terményektől roskadozó konyhakertről van szó, az automatizálás lehetőségei ha nem is végtelenek, de meglehetősen széles körűek. A már említett robotfűnyíró mellett az automata öntözőrendszerek tartoznak a legismertebb lehetőségek közé, de a kert világítása is lehet automatikusan vezérelt. 

Sőt: ha nemcsak hobbikertről vagy a ház előtti virágos placcról, hanem kifejezetten nagy, földművelésre használt földről van szó, akkor már önvezető traktorokat is használhatunk.

Nagy Magdolna, a HelloFuture szakértője szerint az első lépés, amellyel időt, energiát és költségeket lehet megtakarítani, az az automata öntözőrendszer kialakítása, hiszen ez tud leglátványosabban a zöldterületek gondozásáért tenni. Ennek segítségével belekóstolhatunk abba, mi is az okoskert – ha megtetszett a dolog, akkor pedig további területekre is merészkedhetünk.

A világítás is vezérelhető a távolból vagy automatizálva egy okoskertben
A világítás is vezérelhető a távolból vagy automatizálva egy okoskertbenBulgac / Getty Images Hungary

Kis pénzzel is elkezdhető

Megkérdeztük a szakértőt, mekkora összeggel a zsebben érdemes egyáltalán elgondolkodni azon, hogy kertünk valamely része okosabbá váljon, válasza pedig jó hír lehet sokaknak.

„Ez attól is függ, hogy mit szeretnénk: csak egy manuális rendszert szeretnénk távolról elindíthatóvá tenni, vagy egy teljesen új rendszer kialakítására van szükség az optimális működéshez. Egy távolról működtethető rendszer vezérlője akár már 20-25 000 Ft-tól is elérhető lehet, de ez nyilván függ az adott márkától is. Amennyiben a kialakításhoz több rendszerelemre van szükség, akkor természetesen ez az ár növekedni fog” – tudtuk meg.

Nagy Magdolna szerint jelenleg itthon nem azokat jellemezi az okoskertre való igény, akik már okosotthonuk révén széles körű tapasztalatokat szereztek a műfajban. 

Sokkal inkább a környezettudatos és elfoglalt emberek, főként a férfiak döntenek úgy, hogy ezzel a módszerrel nyernek maguknak némi időt.

Azért persze azok, akik okosotthonban élnek, jó eséllyel a kertet is integrálják a rendszerbe.

Az elfoglaltabbak keresik ezt a megoldást

Kíváncsiak voltunk arra is, vajon inkább a kisebb vagy éppen a nagyobb kertek tulajdonosai vágnak bele az átalakításba. A szakértő szerint nem a méret a meghatározó.

„Az figyelhető meg, hogy ez nem igazán a kert méretének a függvénye, hanem inkább a gondozás gyakorisága és maga a kert kialakítása határozza meg.

Egy kiskert esetén is előny lehet a robotfűnyíró, nem is beszélve az okostelefonról irányítható öntözésről, amennyiben megoldható a kialakítás, és a tulajdonos úgy látja, hogy időt tud spórolni vele,

vagy gazdaságosabbá teheti a vízfelhasználást” – mondta el Nagy Magdolna.

Fontos előre gondolkodni

Arról is érdeklődtünk, vajon érdemes-e saját kútfőből, szakértő megbízását elkerülve belevágni egy ilyen folyamatba.

„Az ismert gyártók partnerei szükség esetén szívesen válaszolnak minden kérdésre, és segítenek a termékek kiválasztásában. 

Fontos, hogy minden esetben gondoljuk végig a további funkciókat, amelyeket esetleg később szeretnénk megvalósítani, de már ennek tudatában válasszuk ki a számunkra ideális gyártót.

Például ha első lépésben még csak öntözőrendszerben gondolkodunk, de később szeretnénk majd robotfűnyírót is telepíteni, akkor keressünk olyan gyártót, aki mind a két eszközt tudja biztosítani számunkra, hiszen így összekapcsolhatóvá alakítható a rendszer” – figyelmeztet a HelloFuture szakértője.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra