Kétmilliárd ember esküvőt néz: a divatvilág legszebb napja

Divattörténeti geg, ahogyan titkolták a világ elől, melyik designer ruhájában esküszik Kate Middleton. Most már tudjuk, a ruhát Alexander McQueen pártfogoltja, a divatház művészeti vezetője, a 36 éves Sarah Burton tervezte. Óriás hájp egy napért.

Most zajlik a világ legnézettebb eseménye: Vilmos herceg és Kate Middleton esküvője. Várhatóan kétmilliárd ember követi figyelemmel az eseményt, ahol is a legutolsó pillanatokig titok maradt, mit visel a menyasszony.

1900 db ilyen meghívót küldtek  szét
1900 db ilyen meghívót küldtek szét

A világ legnagyobb divateseménye kezdődik

A Westminsteri Apátságban a világ előkelőségeinek krémje várta a menyasszony érkezését: David Cameron államfőtől Sir Elton Johnig itt van mindenki, aki számít: a nagy európai uralkodóházak fői, David Beckham és Posh, Guy Ritchie, Nelson Mandela, Diana hercegnő öccse, Earl Spencer és még sokan mások. Az 1900 vendégből a királynő személyesen hívott meg 40 előkelőséget – de vannak, akiknek egy egyszerű meghívó sem jutott. Köztük van Gordon Brown és elődje, a meghatározó Tony Blair. Nem lehet itt Barack Obama, a francia elnök Sárközy és Carla Bruni, sem Estibalis Chavez, az a 19 éves mexikói diák, aki hetek óta protestál egy meghívóért a mexikói brit nagykövetség előtt.

És mi a helyzet a ruhával?

Elképesztő, hogy egy szó sem szivárgott ki a menyasszony esküvői ruhájáról. Hónapok óta ezt találgatta a világ. És ahogyan azt a ruhát, amelyet Kate akkor viselt, amikor a pletykák szerint elcsábította Vilmost, vagy azt, amelyet az eljegyzés bejelentésekor hordott, valószínűleg ezt a ruhát is pillanatok alatt kiárusítják, felárazzák, másolják majd. A CNN végigkérdezett egy sor vezető designert, de mindegyik nemlegesen válaszolt.

Sarah Burton, az Alexander McQueen egyik tervezőjének ruhája volt a nyerő (Fotó: AFP - Ben Stansall)
Sarah Burton, az Alexander McQueen egyik tervezőjének ruhája volt a nyerő (Fotó: AFP - Ben Stansall)

Amikor annak idején Lady Di megjelent 8 méteres uszályát maga után húzva az Apátság lépcsőjén, a divatvilág megőrült, és éveken át minden menyasszony többméteres uszályt akart, órákon belül lerabolva a hasonló kínálatot minden menyasszonyi ruhaboltban. Mi lesz most?

"Such a fashion moment!"*

Az első dizájner, akinek a neve felmerült, éppen Diana hercegnő kedvenc tervezője, Bruce Oldfield volt. A pletykákat a tervező maga cáfolta, amikor így nyilatkozott: "azt gyanítom, fátylat visel majd." Persze neki sem tesz rosszat a hírverés, úgyhogy egyértelműen nem cáfolta a híreket.

A sajtó korábban arról írt, hogy a másik nagy befutó a nemrég elhunyt Alexander McQueen divatházából származó ruha – erre teszi voksát például a Vogue brit divatszerkesztője, Alexandra Shulman. Úgy tartották, McQueen jó választás már csak azért is, mert a pár minden megjelenésével és gesztusával arra törekszik, hogy megmutassa: ez egy igazi brit esemény. Szintén esélyesnek tartották azt is, hogy Kate követi majd a New York-i Divathéten bemutatott esküvői trendet, melynek fő stílusjegye a mély V-nyakú kivágás volt.

Persze felmerült a híressé vált eljegyzési ruhát megálmodó Issa neve, de a futottak még kategóriában felmerült Victoria Beckham, Daniella Helayel és megannyi más, elsősorban brit tervező is. Hamarosan kiderül. A feladat persze nem kicsi: a leendő Catherine hercegnő (igen, így kell majd őt emlegetni) és ruhájának uralnia kell a Westminster Apátság hatalmas oltárát.  Elvégre is ez nem csak egy királyi esküvő. Hanem egy lány legemlékezetesebb napja.

Aki pedig maga is királyi esküvőről álmodik, ne aggódjon: Harry még szabad.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek