Ne menjen rá inged-gatyád: Trükkök esküvői spórolásra

Ha lemondtok a desszertről és helyette menyasszonyi tortát rendeltek, ha nem ragaszkodtok az esküvői főszezonhoz és a szombati lagzihoz, máris spórolhattok a költségeken. A legelső kérdés, amit megkapunk a párjainktól, hogy az egész esküvő mennyibe kerül majd. Összeállítottuk a költségvetést. Esküvői SOS. 7. rész.

1. rész: Trükkök a helyszínen

2. rész: Megaláztak a kölcsönzőben

3. rész: Fátyolban a romkocsma pultjánál: a fotós kiválasztása

4. rész: Bikicsunáj vagy menő dj

5. rész: Fogjátok meg a székszalagot, az beindítja a fantáziát

6. rész: Lerészegedett a haverom: mire jó a vőfély?

A legelső kérdés, amit párjaink a leggyakrabban feltesznek nekünk, akár már az első érdeklődő mailben, hogy mennyibe kerül az esküvő. Sokan leírják, hogy nem is nagyon érdekli őket más, csak a végösszeg.

Újházi tyúkhúsleves vs. beluga kaviár

Ilyenkor rögtön vissza kell kérdeznünk. Hányan lennének, milyen helyszínt szeretnének, milyen szolgáltatásokhoz ragaszkodnak (pl. autóbérlés, tűzijáték, csoki szökőkút stb.), és mi az amiről lemondanak a költségek kordában tartására? A menü összetétele szintén jelentősen befolyásolja az árat.

Van aki egyszerű, hagyományos menüsort kér (újházi tyúkhúsleves, sültes tál vegyes körettel, rétes) van aki előételnek beluga kaviárt, libamáj pástétomot kér, hat féle főételnél nem éri be kevesebbel, és az italcsomagba is prémium kategóriás pezsgőt, bort, röviditalokat kér!  3000Ft-ért már kaphatunk esküvői vacsorát , az átlag ár 5- 6000Ft/fő, de hallottunk már 40.000 Ft-os menüsorról is.

Az esküvői költségvetéssel kezdjétek a tervezést

Ha kitűztétek az esküvőtök dátumát, a következő nagyon fontos dolog az, hogy készítsetek egy esküvői költségvetést. Egyezzetek meg, hogy mennyit akartok költeni az esküvőre és, hogy azt a pénzt ti ketten álljátok, vagy bevonjátok szüleiteket is.

Fotó: Brandon Christopfer
Fotó: Brandon Christopfer

Fanni meglepődött, hogy édesanyja (aki nagy részben beszállt anyagilag) szinte teljesen átvette az irányítást, és nélküle nem dönthettek sem a helyszínről, sem a menüről. A vendéglistába is beleszólt, és jóváhagyása nélkül nem rendelhettek egyetlen tételt sem. Katiék esetében csak egyik oldalról szálltak be a szülők, ebből adódott egy kis feszültség, mert sok olyan vendég is eljött, akiket megkérdezés nélkül a nem fizető szülők hívtak meg (javarészt távoli rokonok és saját barátaik).

Ha megoszlanak a költségek rengeteg közös egyeztetésre van szükség. Bár Zsófi és Kristóf szülei gond nélkül megtudtak egyezni, hogy ki mit vállal, és mi az, amit nem tudnak finanszírozni, ehhez persze le kellet ülni együtt a családnak.

Egyre többen kérnek pénzt nászajándékba

Pár éve még ciki volt pénzt adni

„Néhány éve még ciki volt pénzt adni egy házasulandó barátnak. Rossz szemmel nézett rád a rokonság, azt gondolták, igénytelen vagy, gyorsan le akarod zavarni az egészet, nem is szereted őket, bele sem akartál gondolni, hogy minek örülnének. Pedig akit igazán érdekel egy pár sorsa, az tudja, micsoda kín nekik három pirítóssütőt, egy gyötrelmesen ronda gyümölcsös csendéletet, egy nagymamás porcelán kávéscsésze készletet, és egy aranyszínű selyemágyneműt felhalmozni a lagzin, ahelyett, hogy egy kis pénzt kaptak volna "- íme egy korábbi körkérdésük arról, hogy vajon illik-e pénzt adni nászajándékba.

Sajnos az esküvőtöket nem csak álmaitok, vágyaitok alakítják, hanem az is, hogy mennyi pénzt szántok rá. Viszont ha lesz menyasszonytánc számíthattok rá, hogy a kiadások egy része visszajön. Egyre többen kérnek pénzt nászajándékba, mondván, hogy nászútra gyűjtenek, ha kedvesen megfogalmazzák kérésüket, kevesen veszik zokon. Úgyis nyűg lehet a vendégeknek, hogy mit is vegyenek a párnak.

Természetesen egy akár a saját kertben, vagy kis étteremben megrendezett szűk körű esküvő is lehet  hangulatos és emlékezetes . De, ha nagy lagzit szeretnétek 100-150 meghívottal, akkor már csak részben igaz az a mondás, hogy az esküvő rólatok kell, hogy szóljon.

A 100 fős lagzi legalább 1.5 millió

Egy 100 fős esküvőt, kb.1.5-2 millió forintból lehet megrendezni. Persze lehet ennél kevesebből is, ha nem egy teljes esküvői menüsort szolgálnak fel vacsorára, hanem a polgári és / vagy szertartás után egy állófogadást tartotok a násznépnek, a buli pedig önköltséges.

De félmillióba az is belekerül, ha a gyűrűt és a ruhát is belevesszük. Manapság az ilyen típusú esküvő egyáltalán nem ritka, nincs is ebből sértődés, csak előre tüntessétek fel a meghívóban, hogy a családot és a barátokat ne érje meglepetésként a dolog.

Minél kevesebb vendég van, az étel annál drágább

Egy átlagos magyar esküvői költségvetés százalékos arányban lebontva a következőképpen néz ki:

Étel-ital - 40%

Helyszín bérleti díj - 7%

Ruházat  - 10%

Dekoráció - 8%

Fotó/Videó - 12%

Zene - 8%

Nyomdai munka (meghívó, menükártya, ültető kártya) -  4%

Köszönetajándék - 3%

Gyűrűk - 5%

Polgári/ templomi ceremónia - 3%

Mivel az étel és az ital kerül a legtöbbe, minél kevesebb embert hívtok, annál kevesebbe kerül az esküvőtök. Bár ez se feltétlenül igaz, ha ragaszkodtok egy nagyon egzotikus menühöz.  Lilláék csak 25-en voltak egy elegáns budapesti étteremben, mégis 800.000-re rúgott a számla.

Hogyan lehet spórolni?

A végtelenségig nem nyirbálhatjátok a meghívottak listáját, ezért íme pár ötlet, hogy hogyan spórolhattok még.

Fotó: Amy Goodman
Fotó: Amy Goodman

1. Valamivel olcsóbb a menü, ha kihagyjátok a desszertet és a menyasszonyi tortát szolgáljátok fel vacsora végén.

2. Ha nem ragaszkodtok a szombati naphoz, a legtöbb helyszín kedvezményt ad pénteken és vasárnap. Vagy akár a szezonon (május-szeptember) kívüli esküvőkre is.

3. Ha nem ódzkodtok ugyanattól a dekorációtól, mint amit az előttetek lévő pár használt a templomban, akkor felezhetitek a virágok költségeit.

4. A násznép egyáltalán nem sértődik meg, ha nem adtok köszönetajándékot, vagy csak valami igazán apróságot, amit ti készítettetek saját kezűleg- ez akár a meghívóra és a dekorációra is érvényes lehet.

5. Ha van a családi-baráti körben egy alkalmas jármű, felesleges 50 ezerért bérelnetek.

A drága esküvő 2 millió forintnál kezdődik

Drága esküvőről kb. 2 millió forintos összeghatár felett beszélhetünk. Azok a párok, akik jelentősebb összeget szánnak az alkalomra, általában 5-7 millió forintot költenek. Ebbe azért 2-3 napos esküvő is belefér kisebb kastélyszállókban, úgy, hogy fedezik a násznép szállását is.

Gábor és Iza még külön fodrász-sminkes csapatot is rendelt 200.000 forintért a násznép készülődéséhez.

Akármennyit is szántok a nagy napra, készítsetek egy Excel táblát a kiadásokról (egy jó esküvőszervező mindig elkészíti nektek) és legyetek résen, így kisebb az esélye, hogy elúsztok az anyagiakkal!

Révész Anna és Seybold Anett Esküvőszervezők

www.allyouneed.hu

A jövő heti téma: kell nekem esküvőszervező?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek