Mit tegyünk, ha nem ételként találkozunk a gombával?

shutterstock 756673927

A gomba jól mutat az erdőben, a fák törzsén, a piacon és az éttermek étlapján. Kevésbé örülnek neki a szőlősgazdák és a kertészkedők, amikor a leveleken fedezik fel őket. Ugye jól gondoljuk, hogy Ön is szívesebben látná a zöldséges pultban (és más kertjében) a gombát, mint a saját testén?

Mit tegyen, ha felmerül önben a gyanú, hogy gombás fertőzéssel kell megküzdenie? Kihez forduljon? Megtartsa magának az információt, vagy kürtölje szét névtelenül az interneten megoldást keresve? Beszélje meg barátnőivel (szigorúan akkor, ha elüldöztük a pasikat valami "Zs" kategóriás brazil szappanoperával)? Esetleg forduljon orvoshoz?

Most elmondjuk önnek, hogy mikor mi a teendő.

Kezdjük a hüvelygombával.

shutterstock 305993879

Miért alakul ki a hüvelygomba?

Ha felteszi a kérdést valakinek, hogy hogy érzi magát, szemrebbenés nélkül válaszolják azt az emberek, hogy „Köszönöm jól, csak kicsit fáj a fejem”. Nem igazán hallunk erre a kérdésre olyan választ, hogy „Köszönöm jól, csak van egy kis hüvelygombám...”. Ezért úgy gondolhatja, hogy problémájával egyes egyedül van a Földön. Pedig ez nem így van. A hüvelygomba normál jelenségnek számít: életük során a nők 75%-ánál fordul elő legalább egyszer ilyen fertőzés, sokaknál pedig időről időre kiújul.

Még mielőtt kitekerné párja nyakát vagy éppen más testrésze ellen tervezne merényletet, elmondjuk, hogy a hüvelygomba nem a szexuális úton terjedő betegségek közé tartozik. A nők mintegy ötödének hüvelyflórájában mindenféle tünet nélkül is ott a hüvelygomba (Candida albicans)

Fertőzés akkor alakul ki, ha valahonnan, jellemzően nedves, párás környezetből ” – strand, szauna – „begyűjtjük vagy a hüvelyflórában élő jótékony baktériumok nem képesek a (Candida albicans) gombákat kordában tartani.  Ezek kedvező körülmények a Candida albicans elszaporodásához. Terhesség alatt, antibiotikum szedésekor és után, cukorbetegség esetén, menstruáció alatt és fogamzásgátló tabletta esetén is fogékonyabbak vagyunk gombás fertőzésre.

shutterstock 543973231

Mik a hüvelygomba tünetei?

Mivel minden ember más, előfordulhat, hogy tüneteink is eltérnek másokétól. Az is előfordulhat, hogy minden alkalommal más-más tüneteket tapasztalunk.

A leggyakoribb tünetek:

  • Az intim tájék viszketése
  • Sajgó érzés a hüvelybemenet környékén
  • A szeméremajkak enyhe duzzanata
  • Fehér, túrós állagú hüvelyváladék

Kevésbé gyakori tünetek:

  • Szexuális együttlét során tapasztalt fájdalom
  • Sűrű folyás
  • Kivörösödött, duzzadt szeméremajkak
  • Szeméremtájékon jelentkező égő érzés
  • Fájdalom vizeléskor
  • Sebek a hüvely környékén
  • A szeméremtájéki bőr berepedezése

Hogyan győződhetek meg róla, hogy biztosan hüvelygombám van?

Vannak a klasszikus, megbízható módszerek, miszerint:

a.) elmegy a szakrendelőbe, ott eltölt egy kis időt, bemegy a rendelőbe és megkérdezi az orvost

b.) időpontot kér a magán nőgyógyászhoz, szép környezetben vár 1,5 percet, iszik két korty ásványvizet, az orvos megmondja neki, majd fizet és hazamegy az információ birtokában

c.) vesz a patikában egy tesztet, ami arra szolgál, hogy eldöntsük, bakteriális vagy gombás fertőzéssel állunk szemben

Vannak a kevésbé klasszikus és nem túl megbízható megoldások is: mindenféle fórumokon meg lehet vitatni Gizike73-mal, hogy neki is volt-e fehér, túrós állagú hüvelyváladéka, mire

Gizike73 és Mucika69 elmeséli, hogy igen / nem / ez egy halálos kór / van rá szuper kefires tampon / varázsige. Ezt nem ajánljuk még a kalandoroknak sem.

Mit tegyek, ha bebizonyosodott, hogy hüvelygombám van?

Nos, ha elment orvoshoz, mindig kövesse az utasításait. Lehet, hogy Gizike73 elvégzett egy 2 napos aura-és hüvelytisztogató tanfolyamot, de gondoljon arra, hogy nőgyógyásza hány évet lehúzott az orvosi egyetemen.

Ha nem fordult orvoshoz, még mindig bemehet a patikába és elsuttoghatja panaszait egy szakembernek. A gyógyszerész ellátja önt a legmegfelelőbb készítménnyel. A szégyenlőseknek két javaslatunk van:

  1. online, hiteles patikából készítményt rendelni.
  2. bemenni egy patikába és azt a sort választani, ahol pult másik oldalán egy megértő tekintetű, bizalmat ébresztő középkorú gyógyszerészhölgy áll. Mondjuk Murphy majd úgyis közbeszól, és mire sorra kerül, a szimpatikus hölgy helyét egy Ryan Gosling típusú fehérköpenyes veszi át. Tapasztalat...

Ha ön úgy érzi, hogy határozott, önálló, akkor sem fogja elkerülni a gyógyszertár látogatását. Menjen be, és kedvesen, ámde határozottan kérjen készítményt, ami ízlés szerint 1 vagy 3 nap alatt véget vethet a panaszainak.

Mi az, amit semmiképp ne tegyen?

  1. Az első és legfontosabb, ne halogassa megtenni az első lépést. Irány a patika vagy az orvos!
  2. Hüvelygombával ne keresse fel az ügyeletet! Ráér az reggelig...
  3. Ne dugdosson semmi olyat a hüvelyébe, ami nem oda való: kefires vagy fokhagymás tampont, illóolajokat.
  4. Ne bízza magát gyógyító kövekre, az internet népére.

Láb-, bőr- és körömgomba

Ha azt mondom láb-, bőr- és körömgomba, önnek is biztos eszébe jut az alábbi jelzők egyike: ápolatlan, igénytelen, lepukkant, gusztustalan. És amúgy is „pfújj, ez undorító”. Hát valóban nem vidám és szép, a szemet gyönyörködtető és kellemes jelzőket mi sem használnánk.

shutterstock 702737179

A bőrünkön vagy körmünkön megjelenő gombás elváltozás legtöbbször egy-egy apró, ártalmatlannak tűnő hiba vagy rosszul megválasztott lábbeli következménye. Sokszor semmi köze ahhoz, hogy mennyire vagyunk ápoltak, sokkal inkább azzal függ össze, milyen rossz szokásaink vannak.

Mivel az ezt okozó gombafajta a meleg, nedves környezetet (öltözők, zuhanyzók, uszoda, cipő, zokni) kedveli, előszeretettel választja új lakhelyének lábunkat, hiszen ott egyben megtalál mindent, amit szeret. Kedvenc lakhelye a lábujjak közötti terület, de nem veti meg talpunkat, vagy a lábfej oldalát sem.

Jó, jó, de hogy került oda?

  • Sétált ön nyilvános öltözőben, zuhanyzóban, uszodában mezítláb?
  • Sietve készülődött és zuhanyzás után nem törölte meg rendesen a lábujjközt? (Tudja, az az a hely, ahol a zokniszöszök laknak.)
  • Elfelejtett váltózoknit vinni edzéshez és úgy volt vele, hogy „mi bajom lehet most az egyszer”?
  • A nagyitól karácsonyra kapott kissé műszálas zoknit vette fel aznap, amikor realizálta, hogy tiszta zokni készletei kifogytak?
  • Munkahelyén egész nap szép új csizmájában tipegett, mert a „váltócipő ovisoknak való”?
  • Ha bármelyik kérdésre igennel felelt, akkor ön vette magához a gombát – tudtán kívül.

Ha már megvan a baj és a társbérlő, mit tegyen?

Ha minél hamarabb szabadulni szeretne a viszkető, égő érzéstől a lábfejen és a lábujjakon, az elváltozott bőrt újra a réginek szeretné látni, a repedésekre, hólyagokra már csak egy sötét emlékként szeretne tekinteni, ne késlekedjen! Ha a célzott gombaellenes kezelést az első tünetek megjelenésekor azonnal megkezdi, a fertőzés gyorsan elmúlik. Irány a patika és nem kell kedves párjától vagy szókimondó gyermekétől azt hallgatnia, hogy büdös a lába!

Ha a kéz- vagy lábköröm szabad széle megvastagodott, sárgásfehéres, alatta törmelékes, morzsálódó felrakódás képződik, amely lassan a körömlemez teljes szélességére kiterjed és mélyen a körömlemezbe és az alá is behatol, nem megoldás a szupertrendi színű körömlakk, ebben az esetben is gomba elleni készítményre lesz szüksége.

Figyelem, figyelem, a körömgomba IS fertőző, ne szúrjon ki magával és környezetével!

És legfőképp ne várja a csodát, mert ez magától ugyan nem fog elmúlni. A tünetek észlelésekor azonnal forduljon orvoshoz vagy gyógyszerészhez!

Míg meg nem gyógyul, ne flangáljon sehol mezítláb! Mossa még a szokásosnál is többször kezét, ne használja titokban a párja törölközőjét csak azért, mert az öné a mosásban van és elfelejtett másikat vinni a fürdőszobába! Mindenki jobban jár, ha névreszóló manikűr és pedikűr eszközöket tartanak otthon.

Egy szó, mint száz: bármelyik testrészét is bitorolja a gomba, semmi helye a házi barkács-módszereknek. Forduljon szakértőhöz, legyen az orvos vagy gyógyszerész, és legközelebb tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ez ne fordulhasson elő újra!

MAN:  L.HU.COM.CC.07.12.2017.1410

canesten mittapasztal mod 1212_15

A cikket a Brand & Content készítette a Canesten  megbízásából, nem a Dívány szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek