Fertő tó, vagy Balaton? Pro & kontra

Bár a Fertő tó nagy része Ausztriához tartozik, valamennyire azért a mi tavunk is, méghozzá a Balaton után a második legnagyobb. Mivel már mindkettőt körbetekertük biciklivel, úgy gondoltuk, érdemes összehasonlítani, és megírni, szerintünk melyiket jobb körbetekerni – a Fertő tavat, vagy épp a Balatont. Miért érdekesebb a Fertőtó, és miért a Balaton? Két szerző különböző véleménye.

Mellette szól, hogy külföld

A Fertő tó túra mellett egyértelműen az szól, hogy egyszerrre van külföldön, miközben mégis a miénk is. A bicikliút kicsit sem unalmasabb mint a balatoni, ráadásul az út minősége ezerszer jobb – lejtők és dombok váltogatják egymást, és lehet egymás mellett kényelmesen biciklizni. Egy-egy szakaszon akár négyen is kényelmesen elférni, így mindenféle nagyon fontos témát (például, hogy volt-e bárki szvinger klubban) meg lehet beszélni bringázás közben.

Az, hogy a bicikliút egy tó mellett van, mégse látni a tavat magát, valóban kicsit zavaró. Abban azért van némi szarkazmus, hogy egy nap után kicsit sajnálja az ember, hogy csak szőlőtőkék közt teker – ez az egyik olyan dolog, amire Magyarországon nemigen van lehetőség. A borok határozottan finomabbak a Fertő-tó környékén, és egyáltalán nem okoznak fejfájást a fröccsből készült folyóborok sem. Az osztrák falvak fehérre meszelt házai a tűző napsütésben olaszos, mediterrán hangulatot árasztanak, és ebből a hangulatból a precíz, pontos háztávolságok adta steril látvány sem tud kizökkenteni. A hangulat páratlan, és olyan, amit legalább egyszer az életben mindenkinek meg kell élnie.

A Fertő tó partján strandolni kicsit másabb, mint a Balatonnál. Olasz motoros szerelmes pár fekszik a fűben, egy muszlim házaspár ül a padon, osztrák gyerekek dobálnak köveket a tóba, miközben magyar pincérek szolgálják fel a kávét. A mólónál pálmafák leveleit fújja a szél, vitorlások, motorcsónakok haladnak el a parttól nem messze. Ezzel szemben a Balatonnál egyetlenegy olyan minőségű strand sincs, ami a Fertő tó strandjához hasonló lenne. (A Balatonon ugyan van nudista rész is, ami egy jó pont, és ahol sok a külföldi, nem véletlenül.)

Ellene, hogy nem látni a tavat

Annak ellenére, hogy a Balatoni bicikli körút körülbelül 76 kilométerrel hosszabb, mint a Fertő tó körüli 130 kilométeres bringaút, én mégis szívesebben tekerném körbe újra a Balatont. Mindkét távra három napot számoltunk, a Fertő tó körüli 130 kilométer valahogy mégis fárasztóbb volt, méghozzá azért, mert útközben semmi különösebb látnivalóval nem találjuk szembe magunkat. Persze lehet, hogy valakinek az jön be, hogy steril, osztrák falvakon keresztül tekerhet és két település közben néha lát pár vonatsínt, szőlőtőkét vagy nádast, de én nem tartozom közéjük.

A Fertő tó keleti partját az emelkedők miatt akár a Balaton északi partjához is lehetne hasonlítani, viszont annak ellenére, hogy a Balatonnál lényegesen meredekebb részek is vannak, a látvány miatt mégis élvezetesebb is a tekerés. A Balatonnál ugyanis majdnem végig vízközelben van az ember, és többször lát rá a tóra, míg a Fertő tónál csak akkor van közünk a vízhez, ha végigverekedjük magunkat a nádason, vagy egy külön (pár kilométeres) úton letekerünk a parthoz. Ennyi erővel Magyarország vagy Ausztria bármely más területén is kerekezhetnénk, nem éreznénk a különbséget, hisz vizet ott sem nagyon látnánk. Nem akarok senkit sem lebeszélni a Fertő tó körbetekeréséről, mert összeségében jó volt, Mörbisch am See-nél még egy kis panoráma is jutott az embernek, és a Balaton körül a Kaiserspritzert (bodzaszörpös, fehérborból készült fröccsöt) sem ismerik. Én mégis szívesebben biciklizem a Balaton körül, ahol ha bárhol megállok pihenni, szinte azonnal találok egy strandot, ahol lehet lábat áztatni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek