Ugye milyen jó, amikor végre van igazi, érett eper vagy egy szép csokor piros rebarbara? Szerencsére nálunk is kezd újra népszerűbb lenni a rebarbara, ami valójában nem is gyümölcs, hanem zöldség. Zöld és piros szárral is lehet látni, sőt létezik egészen rózsaszín fajtája is.
Csak a szárakat fogyasszuk, a levelet dobjuk ki. Tisztítása: a növény két végét levágom, egy mozdulattal lehúzom a külső héjat. A rebarbara savanykás ízét tökéletesen kiegészíti az édes, szabadföldi eper.
Hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg liszt
4 tojás
15 dkg kristálycukor/nádcukor/nyírfacukor
egy darabka vanília kikapart magjai
40 dkg rebarbara (tisztítva mérve)
40 dkg eper (tisztítva mérve)
1 kezeletlen citrom
10 dkg porcukor
- A megtisztított epret és rebarbarát 1 centis darabokra vágjuk, ráreszeljük a citrom héját, megöntözzük a fél citrom levével. Rászórjuk a porcukrot, és jól összekeverjük.
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük a kristálycukor felével.
- A vajat habosra keverjük a cukor másik felével és a vaníliával. Egyesével hozzákeverjük a tojások sárgáját is.
- A fehérjehabot több részletben a masszához keverjük, óvatosan, hogy ne törjük össze a habot.
- Lazán beleforgatjuk az átszitált lisztet is.
- Egy 25x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, elegyengetjük benne a tésztát.
- A gyümölcsöt a kiengedett leve nélkül a tésztára szedjük.
- 160 fokos (légkeveréssel) vagy 180 fokos (légkeverés nélkül) sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt kicsit hagyjuk állni, akkor beszívja a tészta a sülés közben kiengedett maradék szirupos levet is a lepény tetejéről.