Az évezredes múltra visszatekintő természetes megoldás bőrgyulladások, így ekcéma esetén is hatásos lehet.
Elkészíteni sem nehéz, és nagyon finom: hatalmas szerencse, hogy ilyen egészséges is egyben!
Rendkívül népszerű étel az egészségtudatosan élők körében. De vajon a fogyasztása tényleg jót tesz az egészségnek?
Tudjuk, hogy mit egyél reggelire, ha egészséges akarsz maradni.
A zab rosttartalmának köszönhetően lassan szívódik fel, így hosszabb időre biztosít telítettségérzetet, de hasznos betartani bizonyos ajánlásokat.
Reggelire elrágcsálva, vagy összetörve és mandulatejjel leöntve is finom ez a zabszelet, de akkor is jó döntés, ha útközben szeretnél egy-két egészséges falatot magadhoz venni.
Ahogy van a zabkásáknak hideg, nyári, hűtőben készült változata, úgy akad néhány téli hangulatú is közöttük. Ezek egyikét mutatjuk most be, nagyon kiemelve, hogy cukor helyett akár mézet, vagy agávét is használhatsz, mert egyik édesítőalternatíva sem rontja majd el remek, sűrű állagát.
A reggeli időnek valahogy nagyobb értéke van, mint annak, amit az ember nem rohanással tölt el, ezért szuper, ha van a hűtőben egy nagy adag barackos zabpehely, vagy akár kettő, hogy uzsonnára is maradjon egy adag egészséges fogás.
A szezámmag ízét csempészi az ételekbe a klassz tahini, amit nem csak a hummuszba keverhetsz. A reggeli zabkásádban is remek lesz, zsírtartalma miatt ráadásul sokáig eltelít és jó ideig nem leszel éhes utána.
Nem kell túl sokat dolgoznod vele, mégis izgalmas reggeli lesz a móka végeredménye. Ha gyümölcsöt is adnál hozzá, banánkarikákat szeletelj bele!
Ha találsz cukormentes joghurtot, vagy magad készíted el, még a glikémiás indexe is remek lesz, és nem ugrál majd utána a vércukorszinted. Eper helyett akár fagyasztott erdei gyümölcsökkel is készítheted.
Friss és aszalt fügével is finom lesz ez a zabkása, ami akkor az igazi, ha minél több ropogós, pirított olajos maggal találkozunk benne, miközben kanalazzuk.
Csak egy kis fűszer és egy kevés barack kell ahhoz, hogy új szintre emeld a reggeli zabkásád. Ha már unod almás és csokis-narancsos változatban, ezt dobd össze, és tálald egy kevés narancslekvárral a tetején.
Egy kevés levendulás vagy vaníliás tejszínhabbal lesz igazán tökéletes ez a fogás, aminek a tésztáját akár előző nap is elkészítheted, ha spórolnál a reggelivel töltött idővel.
A crumble egy jól ismert angol édesség, ami méltán lett világhírű, mert gyors, egyszerű és sokféleképpen variálható. A sütemény lényege ugyanis annyi, hogy alul csupa gyümölcs, a tetejére pedig ropogós, morzsolt tészta kerül. Nálunk almával készült, így tökéletes alternatíva, ha épp almás pitét ennél.
Ezúttal nem hagyományosan, fahéjjal, hanem egy kevés mogyoróvajjal és friss, reszelt almával dobtuk fel a zabkásánkat. A jó emésztésért egy nagy kanál lenmagpelyhet is tettünk bele.
Írhatnánk, hogy mi készítettük a lekvárt is, de nem lenne igaz. A nagyáruházakban viszont szerencsére akad diétás eperlekvár, nekünk mellé már csak ezeket a pofonegyszerű kekszeket kellett megsütnünk néhány perc alatt.
Ki tudod találni, melyik regényre gondoltunk a kvízben? Tedd próbára magad!
2 vármegye széllökések, 10 pedig havazás miatt érintett: a hó mennyisége jelentős lehet.