Ha kását ennél, ne a boltokban egyadagos kiszerelésben kapható változatokat vedd, melyek feldolgozott élelmiszerek, nagyon hamar elkészülnek, viszont nem olyan előnyös fogyasztásuk, mint ha magad készítenéd el a kását. A vízben vagy tejben, általad főzött zabkása nagyszerű reggeli, de nemcsak így használhatod fel a zabot, hanem süteményeket is gazdagíthatsz vele, vagy akár házi granolát is összeállíthatsz felhasználásával.
Lássuk, mennyi előnye van annak, ha rendszeresen fogyasztasz zabot!
A viszketést enyhítheti
A zab kiváló forrása a szénhidrátoknak és a rostoknak, béta-glükánban is gazdag, ráadásul számos vitamin, ásványi anyag és nyomelem is megtalálható benne. Cinket, vasat, rezet, magnéziumot, folátot, valamint B1- és B5-vitamint is tartalmaz. Nagyon tápláló és egészséges, a polifenolok csoportjába tartozó antioxidánsokban is bővelkedik.
Szinte csak a zabban található meg ezek közül az avenantramid, melynek számos pozitív hatása van.
Régi és újabb kutatások egyaránt megállapították, hogy az avenantramid a nitrogén-oxid termelésének fokozásával segíthetnek a vérnyomás csökkentésében. Ez a molekula segít tágítani az ereket, így jobb véráramlást eredményez. Az avenantramidnak ezenfelül gyulladáscsökkentő és viszketéscsillapító hatása is van.

Szíved testőre lehet a zabkása
A magas rosttartalmú zabban a korábban már említett béta-glükán igazán hasznos anyag, vízben oldódva ugyanis sűrű nyákszerű anyagot képez a belekben. Fogyasztásának előnyös hatásai közé tartozik a csökkentett LDL- és összkoleszterinszint, a csökkentett vércukorszint és inzulinreakció, a fokozott teltségérzet és a jó baktériumok növekedése az emésztőrendszerben.
A béta-glükán emellett fokozhatja a koleszterinben gazdag epe felszabadulását, ami csökkenti a vérben keringő koleszterinszintet,
valamint csökkenti az LDL oxidációját, azaz szabad gyökökre adott reakcióját. A folyamat hatására gyulladás alakulhat ki az artériákban, ami szövetkárosító hatású, növelheti a szívroham és a stroke kockázatát
A vércukrodra is előnyösen hat
A kettes típusú diabétesz kialakulása ellen is tehetsz azzal, ha zabot eszel: ez segít csökkenteni a vércukorszintet és fokozhatja az inzulinérzékenységet, de e téren még további kutatásokra van szükség.
A gyerekeknek is gyakran kínált étel a gyerekkorai asztma kialakulásának megelőzésében is segédkezet nyújthat neked.
Korábbi kutatások szerint a zab korai bevezetése megvédheti a gyermekeket az asztma kialakulásától:
a zab 6 hónapos kor előtti bevezetése a csecsemőknél összefügg a gyermekkori asztma kockázatának csökkenésével. Fontos ugyanakkor tudni, hogy a WHO hat hónapos kor előtt nem ajánlja a hozzátáplálás megkezdését.

Emésztésednek is igazi kincs
Az ugyanakkor tény, hogy nagyon laktató étel a kása, melynek fogyasztása fokozott teltségérzet kialakulásával jár. Ha nem cukrozod agyon, segíthet a fogyókúrás célok elérésében, ha fogyasztod! Ezen túl még a bőrödnek is jót tesz: nem véletlen, hogy annyi kozmetikum tartalmaz zabot.
Az ekcéma tüneteit is enyhítheted azzal, ha sokat eszel belőle.
Akkor is érdemes fogyasztanod, ha székrekedéssel küzdesz: egy kutatásban azt is sikerült kimutatni, hogy az állandó hashajtóhasználatot is elhagyhatják azok az emésztési gondokkal küzdők, akik rendszeresen fogyasztanak zabot.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés