A legegészségesebb reggeli
A reggeli a nap legfontosabb étkezése – tartják a szakemberek. Ezért is fontos, hogy a nap kezdetén lehetőleg valami olyat egyél, amiből a szervezeted profitálhat. Ilyen szempontból a zabpehely az egyik legjobb választás, hiszen nemcsak finom és tápláló, hanem értékes prebiotikus hatással bír, és tele van emésztéssegítő rostokkal. Lássuk részletesebben is, hogy a zab fogyasztása milyen pozitív hozadékokkal járhat.
1. Növeli a teltségérzetet
A zab kiváló rostforrás, ami azért előnyös, mert megakadályozza a vércukorszint hirtelen ingadozását, miközben lassítja az emésztést és növeli a teltségérzetet. Ez azt jelenti, hogy fogyasztása után a szokásosnál
később leszel éhes.
Ha zabot fogyasztasz reggelire, vagy akár más ételekhez keverve, az a dietetikusok szerint nagyszerű módja annak, hogy az étkezés hatása tartósabb legyen. Viszonyításként, egy adag zabpehely (80 gramm) 4 gramm rostot tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség 16 százalékát fedezi.

2. Megkönnyíti a székelést
A zab egy béta-glükán nevű oldható rostot tartalmaz, ami gélszerű állagot ölt a bélben, ezáltal mozgásban tartva az emésztőrendszer tartalmát és elősegítve a rendszeres székelést. Ha a zabpelyhet oldhatatlan rostforrásokkal, például hámozatlan szeletelt almával, diófélékkel vagy szederrel kombinálod, azzal további javulást érhetsz el.
3. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát
Ha egy tányérnyi zabpehellyel indítod a napot, az jótékony hatással lehet a szíved egészségére, ami azzal függ össze, hogy rosttartalma révén visszafogja az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintjét a szervezetben, stabilizálja a vércukorszintet, illetve csökkenti a vérnyomást.
Mindez jelentős befolyással lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására.
4. Prebiotikumként működik
A zab prebiotikumként táplálja a bélben élő „jó” baktériumokat. Ezek a bélbaktériumok hozzájárulnak az immunrendszer működéséhez, javítják az emésztést és a hangulatot, továbbá betegségmegelőző szerepükről is ismertek.
Ezt erősítette meg egy, a Journal of Nutrition folyóiratban publikált 2021-es tudományos áttekintés is, amely kapcsolatot talált a zabfogyasztás és a bélrendszerben tevékenykedő hasznos baktériumcsoportok gyarapodása között.

A növényi alapanyagokban – amibe beletartozik a zab is – gazdag étrend növeli az emésztőrendszer mikroorganizmusainak sokféleségét is, ami fontos aspektusa a belek egészségének.
5. Nagyszerű eszköz a fogyáshoz
Kutatások azt mutatják, hogy a zabfogyasztás támogatja a súlykontrollra irányuló erőfeszítéseket. Egy 2021-es tudományos áttekintés szerint, amelyet a Foodsban publikáltak, a zab mérsékli a hiperglikémiát (vagyis a magas vércukorszintet), csökkenti a vér lipidszintjét és közreműködik a megfelelő testsúly kialakításában.
Ehhez hozzájárulnak a zab telítő hatású rostjai, valamint a fent említett béta-glükán is, amely elősegíti az YY peptid felszabadulását. Az utóbbi egy bélben termelődő hormon, ami növeli a jóllakottság érzését. Unalmasnak találod a zabot? Ha így készíted el, imádni fogod!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés