Ez az egészségesnek gondolt reggeli étel egészségtelen összetevőket is tartalmazhat

GettyImages-1362907831

A granola fogyasztásának kétségkívül lehetnek egészségügyi előnyei, ám felmerülhetnek bizonyos hátrányok is.

A granola lényegében egy ropogósra sült müzli, amely jellemzően zabpehelyből, magvakból, diófélékből, természetes édesítőszerekből, például mézből vagy juharszirupból áll. Ez azt feltételezi, hogy egészségesnek kell lennie – különösen, miután rostokat, illetve általában magnéziumot és káliumot is tartalmaz. De ha megnézed összetevőinek listáját, könnyen meglepődhetsz. Lássuk, hogy a granola fogyasztásának milyen előnyei és hátrányai lehetnek.

A granola javítja a szív egészségét

Kutatások szerint a granola jótékony hatással lehet a szív egészségére, ami annak is köszönhető, hogy egyik fő összetevője, a zab egy oldható rostban, béta-glükánban gazdag, amely csökkenti a koleszterinszintet.

Ugyanerre a megállapításra jutott a European Journal of Nutrition 2022-es metaanalízise is, melynek alapján a zab fogyasztása a koleszterinszint mellett kedvezően hat a testtömegindexre és a derékbőségre is.

A granolát gyakran egészséges reggeliként fogyasztják
A granolát gyakran egészséges reggeliként fogyasztjákIryna Melnyk / Getty Images Hungary

A zab további előnye, hogy vérnyomáscsökkentő hatású antioxidánsokot, úgynevezett avenantramidokat tartalmaz – jegyzi meg a Current Developments in Nutrition által 2020-ban publikált kutatás.

Csökkenti az éhségérzetet

A granola oldható rostjai lelassítják az emésztést, így az étkezések között nem jelentkezik olyan hamar az éhségérzet. A Current Nutrition Reports idei áttekintése szerint a tanulmányok azt mutatják, hogy az étvágy szabályozásában a zabban lévő béta-glükán is szerephez juthat.

Táplálja a bélbaktériumokat

Egy, a Frontiers in Nutrition című folyóiratban 2022-ben publikált tanulmány rámutatott, hogy azoknál a résztvevőknél, akik 3 napon át napi 100 gramm magas rosttartalmú granolát fogyasztottak, megnövekedett a vércukorszint szabályozásáért felelős bélbaktériumok száma.

Elősegíti az egészségesebb táplálkozást

A granolát gyakran más tápláló alapanyagokkal, például tejjel vagy banánnal együtt fogyasztják. A Nutrients folyóiratban 2019-ben megjelent kutatások szerint a granola ezáltal egészségesebb táplálkozásra sarkall.

Ezzel a potenciális előnyök végére értünk. Most következzenek a granola lehetséges hátrányai.

Tele lehet cukorral

A granola nemcsak egészséges gabonaféléket, hanem sok esetben hozzáadott cukrot is tartalmaz. Nem is keveset: létezik olyan termék, amelyben több mint egy evőkanálnyi cukor van.

A granola vásárlásánál ezért mindig ellenőrizd az összetevők listáját.

Nem szabad elfelejteni, hogy lényegében a méz, a juharszirup, a barna rizsszirup és a melasz is cukor.

A bolti granolaszeleteknél érdemes ellenőrizni a cukortartalmat
A bolti granolaszeleteknél érdemes ellenőrizni a cukortartalmatWestend61 / Getty Images Hungary

Rejtett kalóriákat tartalmaz

A granola meglepően sok kalóriát hordozhat. A helyzetet ráadásul bonyolítja, hogy kalóriatartalma nem feltétlenül arányos a súlyával.

A házi készítésű granola adagonként akár 600 kalóriát is tartalmazhat.

A bolti termékekhez gyakran dióféléket, mogyoróvajat, csokoládé- vagy kókuszreszeléket kevernek, ami újabb extra kalóriákat jelent.

Telített zsírok lehetnek benne

A diófélékből, magvakból, repce-, olíva- vagy napraforgóolajból származó telítetlen zsírok egészségügyi szempontból nem jelentenek problémát. Egyes szárított kókuszdióval vagy kókuszolajjal készülő granoláknál ugyanakkor nem ritka, hogy több gramm telített zsírt tartalmaznak, ami átbillentheti a mérleg nyelvét a szív egészségére vonatkozó előnyök tekintetében.

Erre figyelj a vásárlásnál

Ha granolát vásárolnál, igyekezz olyan terméket választani, amelynél az összetevők listáján az első helyen a teljes értékű zab szerepel, amit diófélék, magvak és szárított gyümölcsök követnek. Emellett fontos a megfelelő rosttartalom is.

Ideális esetben a granolának adagonként 4 gramm rostot kell tartalmaznia.

Ha az összetevők között számos dióféle, magvak, repce-, olíva- és napraforgóolaj szerepel, az arra utal, hogy a termék egészséges telítetlen zsírokban gazdag, ami mindenképp pozitívumnak számít.

Ezzel szemben a magas cukortartalom értelemszerűen kerülendő: egy adag granolában lehetőség szerint ne nagyon legyen 7 gramm cukornál több. Ami a telített zsírokat illeti, egy kis kókuszolaj még nem nagy tragédia. De ha sok egyéb forrásból, például marhahúsból, vajból és sajtból is telített zsírokhoz jutsz, válassz növényi olajok felhasználásával készült granolát.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek